Obezite ve diyabete karşı 'ekşi hamur'

Bayburt Üniversitesi tarafından TÜBİTAK desteğinde, "Ekşi Hamur Florasından Yararlı Bakterilerin İzolasyonu" projesi geliştirildi.

Obezite ve diyabete karşı 'ekşi hamur'
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi tarafından TÜBİTAK desteğinde, "Ekşi Hamur Florasından Yararlı Bakterilerin İzolasyonu" projesi geliştirildi.

Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Enes Dertli, "Yılda yaklaşık 500 bin tona yakın ekmek maalesef çöpe gidiyor. Bu milli bir değer. Biz üniversitemizdeki çalışmalarımızla bunu önlemek istiyoruz" dedi. 

Ekşi hamur ekmeğinin, normal ekmeğe göre raf ömrünün daha uzun ve besleyici olduğunu kaydeden Dertli, "Bilindiği üzere Doğu Karadeniz bölgesi ekşi hamurla üretilen ekmekle meşhur. Ekşi hamur ekmeği belli laktik asit bakterilerinin ve belli mayaların fermantasyonu neticesinde elde edilen bir ekmek. Ekşi hamurdaki etken floranın laktik asit bakterileri düzeyindeki durumunu araştırıyoruz. Biz üniversitemizdeki çalışmalarımızla bu yöredeki ekşi hamurdan yeni türler elde etmeye çalışıyoruz. Ekşi hamur ekmeğinin faydaları neler? Bir kere glisemik indeksi daha düşük. Yani kandaki glikoz seviyesini daha yavaş arttırıyor. Böylece insüline olan direnci azaltarak şeker hastalığı gibi hastalıkların önüne geçebiliyoruz. Aynı zamanda obezite ile ilgili sıkıntılar yaşayan insanlar rahatlıkla ekşi hamurdan üretilen ekmeği normal ekmeğe göre tüketebiliyorlar. Aynı zamanda bildiğiniz üzere ülkemizde ekmek israfı ile ilgili çalışmalar var. Yılda yaklaşık 500 bin tona yakın ekmek maalesef çöpe gidiyor. Bu milli bir değer. Biz çalışmalarımızla bunu önlemek istiyoruz" diye konuştu.

  
Ekmeğin hızlı bayatlanmasının ve küflenmesinin ekmek israfını etkilediğini belirten Dertli, "Bulduğumuz yeni türlerle normal koşullarda ekmek üretmeye çalışacağız. Böylece normal ekmeğin besleyicilik değerini aynı zamanda da raf ömrünü uzatmaya çalışacağız. Zira ekşi hamur ekmeğinin normal ekmeklere göre diğer bir farkı da raf ömrünün daha uzun olması. Burada fermantasyon bakteriler veya mayaların etkisiyle meydana gelmektedir.  Dolayısıyla bizler bu çalışmalar neticesinde şimdiye kadar ülkemizdeki ekşi hamurlardan izole edilmemiş birkaç tür bulduk. Biz bu türlerle standart şartlarda hem ekşi hamur hem de normal ekmek üretip hem bu ekmeklerin besleyicilik niteliğine hem de raf ömrüne, ekmek kalitesine olan etkisine bakacağız" ifadelerini kullandı.

Dertli, "Ekşi Hamur Florasından Yararlı Bakterilerin İzolasyonu" adlı TÜBİTAK destekli projenin araştırma görevlisi Emin Mercan ile yüksek lisans öğrencileri Fatmanur Demirbaş ve Hümeyra İspirli'nin ortak çalışmalarıyla verimli bir şekilde devam ettiğini ifade etti.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hakan Yiğit 9 yıl önce

Maşallah Bayburt Üniversitesine. Üniversite şehre çok şey kattı inş daha da katmaya devam edecek. Beğenmeyen beğenmez basit görebilir bu projeyi ama bence hayati bir mesele. 500 bin ton ekmek çöpe gidiyor hem israf hem milli servet tebrikler bayburt üniversitesi inş başka projelerlede ismini sürekli duyurur.