Geçtiğimiz Cumartesi, Safranbolu’da Maturidi Yesevi Otağı İlmi ve Kelamı Araştırmaları Derneği’nin çağrısı ile, Ahmet Yesevi konulu bir söyleşi yaptım. Aygür Oteli’nin güzel konuşma odasında… Dolu bir odada ilgili dinleyicilerin önünde konuşmanın tadı bir başka oluyor.

Maturidi, İslam İnanç akımlarından “Aklı” öne çıkaran.

Yesevi, Yahya Kemal’in deyişiyle “Milliyetimizin Mimarı”

Ahmet Yesevi’de, din, şeriat, tarikat, marifet, hakikat kapılarından geçilerek tamamlanır. Şeriatın on temelinden birisi de bilimdir.

Safranbolu’da, Karabük’ü de kapsamına alan çok ilginç bir aydınlanma başlamış. Safranbolu’nun görkemli doğası ve gerçekten görünüşleri bile dinginlik veren evleri, Maturidi Yesevi Otağına dirlik veren değerli insanların yüzlerine de yansımış. Apaydınlık aydın kişiler kurmuşlar bu Otağı… Dilerim ki onlardaki bilinç aydınlığı bütün ülkeyi kapsar.

Derneği tanıtan güzel bir kitapçık yayınlamışlar. Benim konuşmamdan önce yaptıkları sunuş zaten her şeyi açıklıyordu. Gelin birlikte okuyalım.

Farklı fikir ve düşünceleri temsil eden İslam aydınları insanlık alemine tıptan, felsefeye musikiden, mimariye astronomiden, fiziğe her ilim dalında insanlık tarihine katkılarda bulunmuştur. Fakat ne olmuştur da, İslam Medeniyetinin mensupları olan İslam alemi günümüzde bu hale düşmüştür? Dünyanın en çok doğal kaynak rezervlerine ve doğal güzelliklerine sahip olmasına rağmen neden İslam Ülkelerinde insanlar yüksek hayat standartlarına sahip değiller? Neden dünyada en çok yolsuzluk, çocuk ölümleri, rüşvet, çevre kirliliği, sağlık problemleri ve dünyada en kısa ömür oranı İslam alemindedir?

Okumayı sürdürüyoruz:

Bugün Türk toplumunda gelinen nokta artık adi suçların artması yadırganmazken, yolsuzluk, usulsüzlük, kayırmacılık, kadrolaşma gibi bir milletin geleceğini hatta bir ülkeyi haritan sildirebilecek ahlaksızlık türleri Türk toplumu içinde çılgınca artmaktadır. Ahlaksızlık derinleşiyor, buna orantılı olarak dindarlık ve cami sayısı da artıyor!!!!

Maturidi Yesevi Otağının kitapçığında aşağıdaki Ayetler Müslümanlara uyarı olsun diyerek yazılmış:

Yeryüzünde kesin bir bilgi ile inanacak olanlar için Ayetler vardır. (Zariyat/20)

İşte biz, aklını işletecek bir topluluk için Ayetleri böyle ayrıntılı olarak fasıllara ayrılmış olarak sıralıyoruz. (Rum 28)

Bilgiyle donanmış bir toplum için, Ayetleri, Arapça bir Kuran halinde ayrıntılı kılınmış bir kitaptır bu… (Fusulet 3-4)

Yani Allah aklı olanlara sesleniyor ve aklınızı kullanın diyor.

Safranbolu’da oluşan bu bilinç milletimizin geleceğine olan ümidimizi arttırdı. Yine söyleyelim ki yeller geçip gidecek dağlar kalacak…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
A.Mehdi Öztürk-Almanya 10 yıl önce

Sn Zeybek yazınız güzel, yalnız şu hatırlatmayı bildirmek zorundayız ve hemşehrimiz olarak sizleride ilgilendiriyor. Türkiyemize müjde, hoca ahmet yesevi'nin soyu ve boyu (atası) hz.ali oğlu hz.muhammet hanefidir. (el-kebir) türbesi makamı bayburtta, mekanı medinededir. saygı ile.
kaynak:evl.çel.sey.1.ci kitap.sayfa.38(yapı kredi yay)1996.ist.

Avatar
Vahdet Bayburtlu 10 yıl önce

Muhterem namık bey, sizlere yardımcı olma adına, kuran kerim nisa 69, ne kadar güzel açıklıyor cenabı mevlamız..c.c. esenlikler dileği ile.