Bent Hamamı bir kış daha dayanır mı?

Tarihi mekânların yağmalandığı ve bakımsızlıktan yok olmaya yüz tuttuğu bir şehir olarak anılan Bayburt’taki birçok tarihi eserin hali içler acısı.

Bent Hamamı bir kış daha dayanır mı?

Bayburt Postası - Tarihi mekânların yağmalandığı ve bakımsızlıktan yok olmaya yüz tuttuğu bir şehir olarak anılan Bayburt’taki birçok tarihi eserin hali içler acısı. Ve yüzyılları aşan tarihi kimliğe sahip olmasına rağmen her biri geçmişin yok oluşunu gözler önüne sermeye devam ediyor. Kentin tarihi eserlere karşı sorumsuzluğunu da yansıtan bu eserlerden biri tarihi Bent Hamamı. Çoruh Nehri kıyısında bulunan bu Akkoyunlu eseri, ilgisizlik yüzünden artık yıkılmak üzere.

Tarihi Bent Hamamı, yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilebilecek bir kimliğe ve görselliğe sahip olmasına rağmen, artık bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden harabeye dönmüş bir yer olarak tanınıyor.

Yıkılmamak için direniyor…

Mimari kimliğine özgü karakteri de her geçen gün kaybolan tarihi Bent Hamamı, artık neredeyse çökmeye yüz tutmuş durumda. Özellikle kış aylarında olmak üzere yağan yağmur ile beraber aşındığı için göçük tehlikesiyle karşı karşıya.

Kapısı 24 saat açık olan ve kendi haline terk edilmiş haliyle ulusal basına da konu olan tarihi hamamın tahrip edilen bölümleriyle birlikte tinercilere mekan olmuş haldeki görüntüleri de yansıtılmıştı. Kentin en eski tarihi eserlerinden biri olarak koruma altına alınan hamamın yıllardır sergilediği olumsuz görüntülere rağmen restore edilmesi için şu ana kadar herhangi bir adım atılmaması vatandaşları da çileden çıkarıyor.

16. yüzyılda Akkoyunlular döneminde Ferahşad Bey tarafından inşa edildikten sonra yakın zamana kadar aktif olarak kullanılan hamamın başıboş görüntüsü yöre halkının daha çok tepkisini çekmeye başladı. Uzun bir süredir terk edilmiş görüntüsüyle dikkat çekmesine rağmen bugüne kadar hiçbir onarımdan geçmediği için zaman içinde büyük tahribatlara uğrayan hamam için Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bir çağrıda bulunan vatandaşlar, hamamın sahip olduğu mimarisine özgü karakterin tam anlamıyla yok olmadan bir an önce adım atılmasını istedi. Kentin merkezinde olduğu için çirkin görüntüsüyle de dikkat çeken tarihi eserin uzun yıllardır içler acısı haline son verilmemesine isyan eden vatandaşlar yetkililerden artık ilgi bekliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.