50 yıl önce diktiği ağaca ev yaptı

Karadeniz insanının Türkiye’de tanıttığı ağaç evlere bir yenisi de Bayburt’ta eklendi.

50 yıl önce diktiği ağaca ev yaptı
Bayburt Postası - Karadeniz insanının Türkiye’de tanıttığı ağaç evlere bir yenisi de Bayburt’ta eklendi. Bayburtlu Selahattin Güveli bundan 50 yıl önce kendi eliyle diktiği söğüt ağacının gövdesine 6 metrekarelik bir oda yaptı. Daha çok Rize’de görmeye alışık olduğumuz ağaç evi Yaylapınar Köyü’ndeki (Lusung) arazisine yapan Güveli, ilerlemiş yaşına rağmen her gün arazisine gittiğini ve bahçe işleriyle uğraşmaktan keyif aldığını söyledi.



Selahattin Güveli 76 yaşında. Yılın 6 ayını Bayburt’ta, 6 ayını ise Darıca’da geçiriyor. Videoyu izle...

Yaylapınar Köyü doğumlu olan Güveli, çiftçilik ve çobanlığın ardından Bayburt sanayisine çırak olarak verilir. Uzun süren çıraklık ve kalfalık döneminin ardından kendi işyerini açar. 1985 yılında ise ekonomik nedenlerde dolayı Darıca’ya göç eder. Güveli, 1980’li yılların Bayburt sanayisi ve aynı zamanda ekonomisine de ışık tutan göç hikâyesini şöyle dile getirdi:

“Bayburt’ta iş çoktu o zamanlar. 15 işçiyle çalışıyordum. İran yolu çalışıyordu. İran yolu durduğu gibi çocuklar başladı dükkânın önünde top oynamaya. Bende çareyi göç etmekte buldum. İstanbul’da çok sıkıntılar çektim. Altyapısı olmayan  yerlerde yarı bele kadar çamur olan arazilerde dolandım. En son Darıca’ya yerleşmeye karar verdim. Darıca’da kendi işimden emekli oldum. Şimdi ise 6 ay Bayburt’a, 6 ay Darıca’dayım. İşime çocuklarım devam ediyor.”

Ağaç ev fikrinin doğup büyüdüğü, çocukluğunun geçtiği topraklara olan sevgiden kaynaklandığını söyleyen Güveli, önce Darıca’dan bu yıla özel ‘kaçış!’ hikâyesini sonrasında ise çocukluğunun geçtiği topraklarda bulduğu huzuru anlattı:

“Her yıl Bayburt’a gelirim. Bu sene hanım rahatsız tek başıma gelmemi çocuklar istemedi. Ama ben Bayburt’a gelmesem olmaz. Oğlum şaka yollu da olsa ‘seni yolda trafiğe yakalatırım’ dedi. Ona da aldırış etmedim. Baktım herkes karşı bu olaya. Her sabah kalktığımda arabaya bir parça koydum. Ve bir gün erkenden çıktım yola. Sivas yolundaydım haberleri olduğunda. Neyse Bayburt’a gelince köyüme geldim. Doğup büyüdüğüm bu toprakları biraz daha ıssız gördüm. Bir kaç bir şey ekeyim dedim. Ektiklerimin tamamını yaban hayvanları mahvetti. Daha sonra bu fikir aklıma geldi. Hem yaz aylarında gelir kalırım, hem de yaban hayvanlarına karşı bir önlem olur. Tek başıma yaptım. Kimseden yardım almadım. 6 metrekare bir alan. Şimdi her gün buradayım. Her yerde huzurluyum ama asıl huzur burada, çocukluğumun geçtiği bu topraklarda..”

Foto ve Görüntü: Ersin Develi / Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.