TÜİK, Bayburt’ta hayvancılığı iflas ettirdi!

TÜİK'e göre Bayburt'ta sığır ve koyun sayıları ile birlikte süt üretimi dibi gördü.

TÜİK, Bayburt’ta hayvancılığı iflas ettirdi!
Bayburt Postası - Bayburt’ta sığır sayısı bir önceki yıla göre yüzde 68, koyun sayısı ise yüzde 67 azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılının Hayvansal Üretim İstatistikleri’ni açıkladı. Verilere göre Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısı 14,2 milyon, Bayburt’ta da 24 bin 414’e düştü.

Sığır ve koyun sayıları ile birlikte süt ve bal üretiminin de düştüğünü ortaya koyan verilere göre, Bayburt’ta 2014 yıl sonu itibariyle sığır sayısı 24 bin 414 baş, koyun sayısı 20 bin 251 baş olarak gerçekleşti. Sığır ve koyun sayısının önemli oranda düştüğü kentte keçi sayısı ise arttı. 2013’te 9 bin 618 adet kaydedilen keçi sayısı 2014 sonu itibariyle 10 bin 201 başa yükseldi.

Büyükbaş ve küçükbaş sayısındaki bu sert ve ilginç düşüş süt üretimini de etkiledi. 2013’te 91 bin 723 ton olarak gerçekleştirilen süt üretimi 2014’te 28 bin 842 tona düştü. Süt üretimindeki düşüş ise bir önceki yıla göre yüzde 69 olarak hesaplandı.

TÜİK tarafından açıklanan hayvansal üretim istatistiklerinde 81 il itibariyle bal üretimi de açıklandı. 2014'te 319 tona düşen bal üretimi 2013’te 324 ton olarak kaydedilmişti.

TÜİK bilgileri eksik!

Bu sert düşüşten şüphelenmeyen TÜİK’in, ilginç verileri çok şaşırtırken nedeni de ortaya çıktı. 2014 yılı Mayıs ayı itibariyle 83 bin 827 olan sığır sayısının 6 ay içinde 24 bin 414’e, yine 2014 yılı Mayıs ayı itibariyle 65 bin 124 olan koyun sayısının da 20 bin 251’e nasıl düştüğü merak konusu olurken, Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre genel müdürlük tarafından TÜİK'e eksik bilgi verildiği ve söz konusu verilerin sadece ilçeleri kapsadığını, Bayburt merkez ve merkeze bağlı köylerin verilerinin ise bir kaç gün içinde TÜİK'e bildirileceği öğrenildi.

*17 Şubat 2015'te Bayburt Postası'nda yayınlanan bu haberin ardından tüm uyarılarımıza rağmen TÜİK'in gerçeği yansıtmayan Bayburt tarımına ilişkin bu eksik verileri, halen güncellenmeyi bekliyor.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bayburt 9 yıl önce

benim merak ettiğim yazının üstünde "bayburtta hayvancılığı resmen bitirdiler" yazıyor yazının altında Tüik verilerinde merkez sayıları girilmediğini yazıyorsunuz. demekki hayvancılığı bittiği falan yok.

Avatar
vatandaş 9 yıl önce

Bir haber yapılırken önce araştırma yapılır öyle değil mi ? Verdiğiniz sayıların hiç alakası yok. Yapacak haber bulamadınız paparazzi gibi dedikodu haberleri yapıyorsunuz. ARAŞTIRIN ARAŞTIRIN...

Avatar
MCK 9 yıl önce

vatandaş ve bayburt rumuzlulara: NE HABERİ ANLAMIŞSINIZ NEDE ESPRİYİ. MANTIK KITLIĞININ VE FESATLIĞIN LÜZUMU YOK. SİZE YİNEDE YARDIMCI OLAYIM. TÜİK EKSİK BİLGİ VERMİŞ. HAYVANCILIĞI BİTİREN TÜİK OLMUŞ. TÜİK ÜLKENİN TEK RESMİ VE ULUSAL VERİ BANKASI OLDUĞUNA GÖRE TAM OLARAK DEDİĞİNİZ GİBİ EKSİK BİLGİ VERDİĞİ ZATEN ARAŞTIRILMIŞ VE ZATEN ORTAYA KONULMUŞ. O YÜZDEN HER HABERİNİ OLDUĞU GİBİ BU HABERİNİDE SEVEREK GURURLANARAK OKUYUP BAYBURT POSTASI'NA ANCAK TEŞEKKÜR ETMELİSİNİZ.

Avatar
AydınBayram @vatandaş 9 yıl önce

Haber Tuık'ın yanlış bilgi verdiğini anlatıyor zaten