Prof. Küçük, Bayburt'taki hayvancılığı masaya yatırdı

Bayburtlu Bilim Adamı Prof. Dr. Osman Küçük, Bayburt hayvancılığına önemli bir kitap kazandırdı.

Prof. Küçük, Bayburt'taki hayvancılığı masaya yatırdı
Bayburt Postası - Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Küçük’ün “Bayburt Ekonomisinin En Önemli Potansiyeli: Meraya Dayalı Hayvancılık” adlı kitabı Verda Yayıncılık’tan okuyucuyla buluştu.

Prof. Küçük, kitabında Bayburt’un il olduğu 1989 yılından bugüne, aradan geçen 30 yılda hayvancılık alanındaki değişimleri ele alıyor. Küçük, ‘Doğduğum yer Bayburt’a’ ithafıyla kaleme aldığı kitabının önsözünde şu ifadelere yer veriyor:

“Bayburt, son 50 yılda birçok alanda önemli derecede değişim yaşamıştır. Belirtilen bu değişim; sosyokültürel, ekonomik, kentsel gelişme ve nüfus yoğunluğunda yaşandığı gibi, hayvancılık alanında da kendini göstermiştir. Bu kitapta Bayburt’un 1989 yılında il olması ile birlikte son 30 yılda özellikle hayvancılık alanında yaşadığı değişim mercek altına alınmıştır. Tarım; bitkisel ve hayvansal faaliyetlerin bir bütünü olduğundan dolayı bu kitapta verilen hayvancılık bilgileri bitkisel üretim ile birlikte değerlendirilmiştir.

Bu eserin basım giderlerine katkıda bulunan: Bayburt Ziraat Odası Başkanlığı, Bayburt Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Kardeşler Hayvancılık (Recep Ali Yaya, Bayırtepe Köyü, Bayburt)’a teşekkür ederim.

Bu eserin oluşturulmasında tespit, öneri ve veri paylaşımı yaparak çok önemli desteklerde bulunan Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut’a şükranlarımı sunarım. Ayrıca çok değerli tavsiyeleri için BAYPROJE Başkanı Akın Bayrak ve MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yusuf Küçük’e teşekkür ederim.

Bu kitabın Bayburt ekonomisi ve hayvancılığı için planlanacak çalışmalara katkı sağlayabilmesi ümidiyle...”

56 sayfalık kitapta; Bayburt ve azalan nüfus, Bayburt ekonomisi-genel değerlendirme, Bayburt’ta maden ve enerji kaynakları-Bayburt taşı, Bayburt’un hayvancılık potansiyeli, Bayburt’un mera varlığı ve potansiyeli, Bayburt meralarında tespit edilen bitki türleri, Meraya dayalı hayvancılık ve Bayburt, Bayburt’ta diğer hayvancılık kolları (arıcılık, balıkçılık ve kümes hayvancılığı) ve potansiyeli, Bayburt’ta yapılan-yapılacak olan önemli hayvancılık projeleri, Öneriler ve sonuç kısımlarında oluşuyor.

Prof. Dr. Osman Küçük kimdir?

Prof. Dr. Osman Küçük, 1968 yılında Bayburt’ta doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise tahsilini aynı yerde tamamlayarak 1987 yılında üniversite tahsiline başladı. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun olan Osman Küçük, 1993 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Master ve doktora eğitimini Amerika’da tamamlayan Osman Küçük, 2000 yılından beri Türkiye’de araştırmacı olarak çalışmaktadır. Danimarka’da araştırıcı olarak ta çalışan Osman Küçük, halen Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Osman Küçük, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Yazarın basılmış kitapları:

1- Pratik Buzağı, Düve, Süt Sığırı ve Besi Sığırı Beslenmesi. 2013. Verda Yayıncılık ve Danışmanlık, Kayseri.
2- Pratik Koyun ve Keçi Besleme. 2014. Verda Yayıncılık ve Danışmanlık, Kayseri
3- Yarış Atı ve Genel At Besleme-Beslenme Hastalıkları. 2016. Verda Yayıncılık ve Danışmanlık, Kayseri
4- Pratik Kedi ve Köpek Besleme-Beslenme Hastalıkları. 2017. Verda Yayıncılık ve Danışmanlık, Kayseri - 
5- Yarışatı Besleme ve Beslenme Hastalıkları. 2017. Türkiye Jokey Kulübü (TJK) için özel olarak bastırılmıştır. Verda Yayıncılık ve Danışmanlık, Kayseri
6- Pratik Buzağı, Düve, Süt Sığırı ve Besi Sığırı Beslenmesi (Practical Nutrition of Calf, Heifer, Dairy Cow and Beef Cattle–2nd edition) 2019. Genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 2 baskı. Verda Yayıncılık ve Danışmanlık, Kayseri.

Yazarın diğer yayınları: Yazarın 48’i uluslararası ve 19’u ulusal dergilerde olmak üzere toplam 67 adet yayını bulunmaktadır.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yusuf Küçük 5 yıl önce

Bilindiği üzere geleceğin en stratejik ürünü gıdadır. Bu itibarla Bayburt hayvancılıktaki potansiyeli ile ön plana çıkabilir ve sürdürülebilir bir kalkınma içinde olabilir.
Bayburt önemli bir hayvancılık potansiyeline sahip olmasına karşın hayvancılık faaliyetleri sınırlı düzeydedir.
Hayvancılık potansiyelinin en üst düzeyde kullanılmasına ilişkin bu kitaptaki önerileri çok önemli ve değerli buluyorum.
Prof Dr Sayın Osman Küçük'e Bayburt ile ilgili bu güzel çalışmasından dolayı teşekkür ediyorum

Avatar
A şeref işaşır 5 yıl önce

Bayburt’un ve ailemizin gururu başarılarının devamını dilerim

Avatar
Tamer Küçük 5 yıl önce

Başarılarının devamını dilerim.

Avatar
Emrah isasır 5 yıl önce

Başarılarının devamını dilerim

Avatar
Timur 5 yıl önce

Tebrikler ve teşekkürler dostum.

Avatar
Dr.Ahmet KÜÇÜK 5 yıl önce

Tebrik ederim.Başarılar dilerim

Avatar
Turan 5 yıl önce

Tebrikler sayın hocam Türk tarımının nasıl bilinçli olarak bitirildiğinide bir araştırsan da yayınlasan çok iyi olur. sadece potansiyel var yapmak lazım etmek lazım diyenler niye yapmadınız yetki sizde başta sizsiniz diye sormazlarmı?