Karadeniz’in en 'gizemlisi': Çımağıl Mağarası

Karadeniz Bölgesi’nin en büyük mağarası olarak da bilinen Çımağıl Mağarası, Gümüşhane’nin gizli tacı olarak nitelendirilen Karaca Mağarası gibi keşfedilmeyi bekliyor.

Karadeniz’in en 'gizemlisi': Çımağıl Mağarası
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırlarında bulunan dünyanın sayılı damlataşı mağaralarından Karaca Mağarasını, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde 4 bin 690 kişi ziyaret etti. Erime sonucu oluşan mağaraların en büyük ve en güzel örneklerinden, doğa harikası 150 milyon yıl yaşındaki Karaca Mağarası, sezonun son günleri olmasına rağmen yoğun ziyaretçi akınına uğradı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, kurumu tarafından işletilen Karaca Mağarasını 9 günlük tatil süresince 835 yabancı, 3 bin 855 yerli olmak üzere toplam 4 bin 690 kişinin ziyaret edildiğini söyledi.

Ziyaretçi sayısında artış


İl merkezine 17 kilometre uzaklıkta Gümüşhane-Trabzon karayoluna çok yakın bir noktadaki mağarayı 2015 turizm sezonunda bugüne kadar 65 bin 861 kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Akdoğan, 15 Kasım’da kapanacak olan mağaranın bu yıl ki ziyaretçi sayısının geçen yılın toplamını şimdiden yüzde 6 oranında geçtiğini söyledi.

Yaklaşık 150 milyon yıllık dolomitik kireçtaşlarının zengin yeraltı suları tarafından aşındırılmasıyla oluşturulan ve pasif karakterli bir mağara olan Karaca Mağarasının, yatay yönde gelişim gösteren ve 6 ayrı salonun birleşmesinden bir araya geldiğini dile getiren Akdoğan, mağaradaki ılık ve nemli havanın astım hastalarına da iyi geldiğinin uzmanlar tarafından ifade edildiğini söyledi.

Arap turistlerin sezonun sona ermesi nedeniyle Doğu Karadeniz bölgesini yavaş yavaş terk edip memleketlerine dönmelerine rağmen yabancı turistlerin mağarayı ziyaretlerinin sevindirici oranda olduğunu dile getiren Akdoğan, geçen yıl tüm sezon boyunca toplam 7 bin 50 yabancı turistin ziyaret ettiği Karaca Mağarasında bu yıl ki yabancı ziyaretçi sayısının sezonun bitmesine 2 ay kala yüzde 76 oranında artarak 12 bin 424’e ulaştığını kaydetti.

Akdoğan, bu yıl sezon başında mağarada Arapça ve İngilizce bilen rehber istihdam edildiğini hatırlatarak, denizden bin 550 metre yükseklikte bulunan ve 15 Nisan’da ziyarete açılan Karaca Mağarası’nın 15 Kasım’a kadar turizme açık tutulacağını ifade etti.

Akdoğan, benzer mağaralar arasında en emsalsizlerinden birisi olan, damlataşı şekillerinin en güzel, en görkemli ve görenleri büyüleyici örneklerine sahip, görenlerin tekrar görmek istedikleri, UNESCO'nun Dünya Miras Listesine girecek güzellikte ve değerde bir mekan olan Karaca Mağarasını koruyarak, sürdürülebilir bir şekilde uzun yıllar Gümüşhane turizmine hizmet vermesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını da sözlerine ekledi. (Haber: gumushaneozelidare.gov.tr)

Karaca Mağarası kadar gizemli ve eşsiz bir doğa güzelliğine sahip ama talihi farklı

Öte yandan Bayburt'a 35 kilometre uzaklıktaki Aşağı Çımağıl köyünde vatandaşlar tarafından keşfedilen fakat tam anlamıyla turizme açılamayan Çımağıl Mağarası ise doğa severler tarafından ulusal boyutta henüz keşfedilemedi! 

Karadeniz Bölgesi’nin en büyük mağarası olarak da bilinen Çımağıl Mağarası, Gümüşhane’nin gizli tacı olarak nitelendirilen 18 metre yükseklikte ve 105 metre uzunluğa sahip Karaca Mağarası’ndaki, sarkıtları, dikitleri, org desenli duvarları, mağara çiçekleri ile incilerini 30 metre yükseklikte ve yaklaşık 1 kilometrelik fantastik bir atmosferde sergiliyor…

Çımağıl Mağarası, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ''Mağara Turizmi Projesi'' kapsamında turizme kazandırılan ve yılda yaklaşık 50 bine yakın turisti ağırlayan Karaca Mağarası kadar gizemli ve eşsiz bir doğa güzelliğine sahip olsa da talihi farklı…

Talihi farklı çünkü, köy halkı tarafından keşfedildiği 1986 yılından beri sürekli Bayburt’un en önemli turizm merkezi olabileceği ifade edilen bu doğa harikası, mağara içi aydınlatma, ulaşım, tanıtım gibi sorunların yumağında bir gün değil sürekli turizme açık tutulmayı bekliyor...

Çımağıl Mağarası Karadeniz’in en büyüğü bile olsa…

Sarkıtlı ve dikitli mağaralar bakımından oldukça zengin olan Türkiye'de, birçok mağara hem keşfedilmeyi hem de turizme açılmayı bekliyor. 1980’li yıllardan beri Bayburt’ta en önemli turizm merkezlerinden biri olarak gösterilen Çımağıl Mağarası da bunlardan biri. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından doğal ve kültürel değerlerin koruma-kullanma dengesi içerisinde turizme kazandırılması amacıyla hayata geçirilen ''Mağara Turizmi Projesi''ne göre Çımağıl Mağarası, korunabilecek ve kullanıma açılabilecek mağaralardan biri konumunda olmasına rağmen turistik anlamda beklenen ilgiyi görmüyor. Bunun en büyük nedenleri, çevre düzenlemesi turist çekecek bir kapasiteye sahip olmayan bu doğa mirasının, mağara içi aydınlatma ve Bayburt’a özgü ulaşım sorunu.

Başta Çımağıl köyünün sakinleri olmak üzere zaman zaman yetkililer tarafından da dikkat çekilen mağaranın turizme açılabilmesinin önündeki engellerin çözümü için ilk defa 2007 yılında Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir proje kapsamında adım atılsa da, bu çalışma yeterli olmamıştı.

Sarkıtları, dikitleri, org desenli duvarları, mağara çiçekleri ile incilerini 30 metre yükseklikte ve yaklaşık 1 kilometrelik fantastik bir atmosferde sergileyen Çımağıl Mağarası, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük mağarası olarak tanıtılmasına rağmen, köy halkı tarafından keşfedildiği 1986 yılından beri halen turizme açık tutulmayı bekliyor. (Haber: Bayburt Postası)

İlgili haber:
 Aydıntepe’den Çımağıl’a kestirme yol bulundu!


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
nurcan 9 yıl önce

reklam yaptığınız kadar mağaranın yolunu yapın bi zahmet . zar zor gidip te tekrar görmeden geriye dönmeyeleim

Avatar
aycan 9 yıl önce

çımağıl kartal mağarası"güzel olur,nedeni o muhteşem mağarada kartal yuvaları mevcutttur,dolayısıyla g.hanede "karaca mağarası"Bayburtta çımağıl kartal mağarası
olmalı,yolu ve lavobalar olmalı,yatkililere duyrulur.

Avatar
mehdi 8 yıl önce

bayburt il kültür müd,lüğüne 3 tane öneri sunulur,saygı ile.
a-yol ve park.!!
b-lavoba ve yön tabelaları.!!
c-ismine ilaveten "çımağıl kartal mağarası"..!!
*önemine binaen:bu şartlar yarine getirilmesi,neticesinde Türkiye,ye katma değer
katacaktır,yetkililere önemle duyrulur.!!!