"Kaleli Kentler ve Bayburt Kalesi Kongresi” başladı

8 sivil toplum kuruluşunun Bayburt Belediyesi ve Bayburt Üniversitesi ile işbirliği içerisinde organize ettiği “Kaleli Kentler ve Bayburt Kalesi Kongresi” başladı.

"Kaleli Kentler ve Bayburt Kalesi Kongresi” başladı
Bayburt Postası - 8 sivil toplum kuruluşunun Bayburt Belediyesi ve Bayburt Üniversitesi ile işbirliği içerisinde organize ettiği “Kaleli Kentler ve Bayburt Kalesi Kongresi” başladı. 

Bayburt Üniversitesi Yeni Külliye Konferans Salonu'nda gerçekleşen kongrenin açılışında saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Bayburt Tarih, Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından hazırlanan Bayburt Kalesi görüntüleri yer aldı.  

Kongrenin açılış konuşmasını 8 sivil toplum örgütü adına BAYPROJE Başkanı Akın Bayrak yaptı. Bayrak, 8 sivil toplum örgütü ile yaklaşık 1 yıl içerisinde gerçekleştirilen toplantılarda yapılan çalışmlara değindiği konuşmasında, kongrenin yapılış hikayesinden de bahsederek, kongre sonucunda Bayburt Kalesi’nin tarihteki şanına yakışır bir duruma getirileceğine inandığını kaydetti. 

Bayrak, "STK eşgüdüm toplantılarımızın diğer bir gündem konusu; münhasıran Bayburt Kalesinin tartışılacağı bir kongre düzenleyerek, kalemizin her yönü ile irdelenmesini sağlamaktı. 11 Eylül 2015 tarihinde somut biçimde gündeme gelerek kararlaştırılan “Bayburt Kalesi Kongresi”ni bu gün teşrifinizle gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çekül Vakfı Başkanı Prof. Metin Sözen diyor ki: “Kale Düşerse Kent Düşer” yani “Kalene sahip olamıyorsan şehrine de sahip olamazsın” ya da “Kenti kurtarmanın yolu kaleden geçiyor”. Bir yerde Türkiye’de küçüklü büyüklü 1150 Kale olduğunu okumuştum. 19. Kaleli Kentler Sempozyumu dolayısı ile hazırlanmış olan bir albümde, Ülkemizin belli başlı kalelerinin resim ve gravürleri bir kitap halinde toplanmış, bu eseri mutlaka birçoğunuz görmüşsünüzdür. Bu kitapta önemli 42 kaleye ait resim ve gravür var, bunlardan biri de Bayburt Kalesidir. Yani Bayburt Kalesi, Türkiye’nin önemli 42 kalesinden biri olarak sayılmaktadır. Kaldı ki; Bayburt Kalesinin, savunma özellikleri, mimari özellikleri ve tezyin özellikleri açısından değerlendirilmesi sonucunda, Türkiye’ deki ilk on önemli kale içine girebileceğini de düşünüyorum. Bakalım bu tespitimize uzmanlar ne diyecek. Düzenlenen böyle bir kongreden çıkacak somut sonuçlar istikametinde, yapılacak programlı çalışmalarla Bayburt Kale’sinin; tarih, arkeoloji, kültür, turizm ve şehircilik açısından olması gereken konuma kavuşturulabileceğine inanıyoruz. Esasen böyle bir sonuç sağlanamadığı müddetçe amacımıza ulaşamadığımızı düşüneceğiz ve bu sebepten çalışmaların da takipçisi olacağız" diye konuştu.

Coşkun: “Bayburt Kalesi ile ilgili çok güzel şeyler yapacağız”

Kongrede konuşan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, “Bayburt Kalesi ile Bayburt ile ilgili diğer sivil toplum kuruluşları ile beraber çok önemli şeyler yapacağız.” dedi.

Açılış konuşmalarında kürsüye gelen Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, böyle bir kongrenin Bayburt’ta bir ilk olduğuna işaret ederek, “Bu tür çalışmaların bundan sonra da olması gerekiyor. Ortak çalışmak iyi bir şey. Bundan dolayı paydaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. İnşallah bu kongredeki değerli bilim adamlarının katkıları, en azından Bayburt Kalesi nedir, sorusunu iyi anlamamıza vesile olacak. Bayburt Kalesi’nin tarihi nereye dayanıyor, ne zaman yapılmış, neler yapabiliriz? Bunu gerçekten uzmanların ağzından dinlemek istiyorum. Değerli Rektörüm Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam da bu konuda uzmandır. Bayburt Kalesi’nde çalışmıştır. Onun önerileri doğrultusunda da ben değerli çalışmalar yapacağımızı düşünüyorum. Üniversite bu konuda üzerine düşen her şeyi yapacak. Sayın Belediye Başkanımızın da bu konuda çok heyecanlı olduğunu yakinen biliyorum. İnşallah Bayburt Kalesi ile Bayburt ile ilgili diğer sivil toplum kuruluşları ile beraber çok önemli şeyler yapacağız. Hepinize katkılarınızdan, emeklerinizden dolayı teşekkür ediyorum. Belediye başkanımıza, Bayproje’ye ve diğer 8 sivil toplum kuruluşumuzdaki arkadaşlarımıza, üniversitedeki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.  Verimli bir kongre olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.  

Memiş: “Kale bir şehrin hafızasıdır”

Belediye Başkanı Mete Memiş ise, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, kalelerin yalnızca bulunduğu şehirde yaşayanları korumak ve muhafaza etmek adına kalın duvarlardan ibaret sayılmaması gerektiğini söyledi.

Kalenin o şehrin hafızası olduğunu dile getiren Memiş, "Belki de o şehre ait en önemli hafızadır. Kimlerin yaşadığını, hangi medeniyetlerin kaldığını ve bu medeniyetlerin ne yaptığını bize en güzel, en doğru şekliyle kale anlatacaktır." dedi.

Memiş, gerçekleştirilen kongrede atılacak somut adımların belirlenmesi durumunda kendilerinin bu adımların hayata geçirilmesi noktasında üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade ederek, "Bu kongrede Bayburt Kalesi ile ilgili somut bir şeyler öğrenelim, bize öğretilsin. Biz Bayburt Kalesi'ni Bayburt'umuza kazandıralım" dedi.



Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Abdusselam Uluçam başkanlığındaki ilk oturumda, Yrd. Doç. Dr. Osman Emir "Tarih Öncesi ve Eski Çağda Bayburt", Doç. Dr. Yunus Özger "Yerli ve Yabancı Seyyahların Gözüyle Bayburt Kalesi", Ahmet Çağıldak ise "Bayburt'un Kaleye Bakışı" konulu sunum yaptı.

Prof. Dr. Hamza Gündoğdu başkanlığındaki ikinci oturumda ise Prof. Dr. Abdusselam Uluçam "Bayburt Kalesi'nin Korunmasında ve Yaşatılmasında Arkeolojik Kazının Önemi", Seher Türkmen "Dünden Bugüne Bir Kaleli Kent: Alanya", Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu da "Bayburt Kale-Müzesinde Yapılması Öngörülen Tarihi ve Kültürel Miras" konulu konuşma gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Rıfat Yıldız başkanlığındaki üçüncü ve son oturumda, Prof. Dr. Hamza Gündoğdu "Bayburt Çevresinde Türk-İslam Kültür Mirası", Prof. Dr. Saim Sakaoğlu "Bazı Edebi Eserlerde Bayburt Kalesi'nin Ele Alınışı", Yrd. Doç. Dr. Uğur Akbulut "İlk Rus İşgalinde Bayburt Kalesi" ve Fatih Mehmet Ekşi "Bir Rus Seyyahın 1911 Yılı Bayburt Kalesi İzlenimleri" konularını ele aldı.

Bayburt Kalesi’nin tarihi süreçteki önemine vurgu yapmak ve kalenin ülke turizmine kazandırılmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen kongre yarın sona erecek.

Bayburt Garnizon Komutanı Jan. Albay İbrahim Ayhan Vural, Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Bayburt Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Deniz, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Bayproje Başkanı Akın Bayrak, bazı kamu kurum müdürleri, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
seko69 8 yıl önce

bu kale başka bir şehirde olmsaydı şimdi o şehir turist patlaması yaşar, halkı da ona göre önlem alır ve ekonomik olarak gelişirdik.. ama bu beceriksiz, umursamaz, aldırmaz, bananecilik yapan idare kafası ve kafaları bu şehri her anlamı ile yok ettiler.. bu şehri yaşanmaz yer yaptılar. bugün (27/05/2016) caddeyi, cadde aralarını ve sokakları bir gezin.. İzmiri su bastı diye CHP belediyesi ile alay edenler Bayburt'un su birikintisi göletlerini görmezden geliyorlar.. zaten öyle bir vurdumduymazlık var ki, bu panele katılım bile yok denecek kadar.. hele bir siyasi panel, konferans olaydı koltuk severler nasıl da salonu hınca hınç doldurmuşlardı.. yazık bu şehre..yazık bu insanlara..

Avatar
nerde bu veletler 8 yıl önce

Salonda neden bir tane bile öğrenci gözükmüyor,gerçekten çok ilginç geldi,gençlerin umrunda değil mi yoksa Bayburt,bize bu mesajı mı veriyor fotoğraf? Ünide öğrencisiz konferans gerçekten ilginç. :)

Avatar
murad 8 yıl önce

BAY PROJE nin çalışmalarını takip ediyorum gerçekten bütün çalışmaları ve araştırmaları bilimsel ve uygulanabilir projeler diğer STK larda aynı gayret ve ciddiyeti gösterirseler ve idarecilerde bunları dikkata alırsa BAYBURTta iyi şeyler olabileceğinin farkına varacaklardır.Siyasilerin,idarecilerin insanların kulağına hoşgelen söylemlerin dışında akla,mantığa,bilime uygun projeler üzereinden çalışmalarını yürütmeleri BAYBURTun kalkınmasına ve geleceğine ışık tutar diye düşünüyorum.

Avatar
Vatandaş 8 yıl önce

Belediye başkanı neden ögle celallenmiş ne diyor yollarımı yapalım baksı müzesinini yukarı taşıyalım kaleyimi tanıtalım başkanım siz suları halledin yolları ve kaldırımları yapın yeter birde belediyedeki saltanata son verin adam başkan yardımcısı olmuş sayın Cumhurbaşkanı ile fotograf çektiriyor sakal tıraşsız belediyeye geliyor sakal traşsız yahu sayın başkanım sayın başkan yardımcısı bilmez siz ona ögretin resmi kurumlardaki kılık kıyafet kanununu olmuyor ama arkadaşlar sayın başkanla o toplantıda atışan kim acaba sayın başkanın facedeki sayfasındaki videoyu izlemelisiniz başkan çok sinirlenmiş hiç takdir edilmiyoruz diyor sayın başkan ne yaptınızki neyi takdir edelim arabalarımızda ne amatisör kaldı nede rot ha bide çok sayıda uçak seyahati yaptıgınız söyleniyor bunada bir açıklık getirirseniz memnun oluruz sayın başkanım .

Avatar
Ahmet çağıldak 8 yıl önce

Konferansın iki temel katılımcısı Bayburtlular ve öğrenciler olmalıydı. İkisi de yoktu.. Acaba neden?

Avatar
Ogrenci 8 yıl önce

Içeriye almamışlardır sizin ilgilendiren bir durum yok diye....