www.halkoyinlarim.com adlı web sitesinde Binali Selman için şunlar yazılı: “Mey'i mey eden, zurnadan peşrevin en mükemmelini yapan, birçok çalgıyı kimsede olmayan müzik yeteneğiyle rahatça çalabilen, icra ettiği havayı, 9 usta zurnacı davulda çalamayıp hepsini üstün yeteneğiyle yanıltan, meyi ile zurnası ile TRT orkestrasına her daim şeflik eden, bir kere dinlediği bir parçayı tekrar dinlemeyip en mükemmel haliyle icra eden, birçok türkünün düzenlenmesini (Gine dertli dertli iniliyorsun vb) sağlayan, okuma yazması nota bilgisi olmayıp Mozart'ı Beethoven'ı yeteneğiyle ezip geçebilen, Mey'in Zurna'nın ilahı, gelmiş geçmiş en büyük sanatkâr, müzik adamı. Allah gani gani rahmet eylesin, mekânın cennet olsun ey koca ustam... ”

Abartı var mı bu yazılanlarda? Bence yok.

Neden “Bence yok? Çünkü ben onun meyini, zurnasını tâ beş yaşımda dinlemeye başlamıştım. Aynı toprakların çocuğuyuz biz, Bayburt Demirözü’lü. Babamla aynı yaşlardaydı.
O Sokko Musa’nın oğlu, babam Şevki Efendi’nin. Onlar Alevi, biz Sünni. Onların kökü teey Tunceli’ye dayanıyor. Kardeşi Yaşar da davul çalardı, genç yaşta rahmetli oldu.

Beş yaşındaydım ama o günü çok net hatırlıyorum. Dediler ki “Yaşar’la Binali Amerika’dan dönmüşler, köye geliyorlar şimdi”. Herkes çıktı karşıladı onları. Binali zurna çaldı, bar tuttu köylü, Yaşar davulu hem çaldı hem oynattı, davulla adeta güreş tutuyordu.

Sonra onlar İstanbul’a göçtüler temelli, biz de köyden çıktık düştük Anadolu yollarına. Babam memurdu.

Radyoda ne zaman Binali Selman zurna ya da mey çalsa, babam “Yaşa Bino yaşa!” derdi, Sokko Musa’yı, çocukluk anılarını anlatırdı.

“Bebeğin beşiği çamdan/Yuvarlandı düştü damdan, Beybabası gelir şamdan”
“Bugün de günlerden cumadır Cuma/Yar hamama getme kınanı yuma/Ben seni sevmişem kimseye deme”
“Ey güldalı güldalı/Oldum sana sevdalı” (Zakir Peksert’le birlikte)
“More Oyun Havası” gibi memleket kokan derlemeleri vardı Binali Selman’ın, zevkle dinlerdik, dinlemekteyiz. Dünya durdukça da dinlenecekler bu derlemeler.

Başarıları vardı onun büyük büyük…Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi “Zurna Üstadı” unvanı….80li yıllarda Hindistan’da yapılan yarışmada “Dünya Zurna Çalma Şampiyonluğu” ve ünlü Perküsyon müzisyeni Okay Temiz ile çıktıkları dünya turnesi… Otuz kadar ülkede Türk Halk ezgilerini zurna ve vurmalı çalgılarla tanıtmışlar; Kültür Bakanlığınca ödüllendirilmişlerdi.

Yıllar önce kasetçide görüp, sevinç ve özlemle aldığım bir oyun havaları kaseti vardı, dinlerdim arada bir büromda.

Entel geçinen birisi geldi bir gün, dalga geçti aklı sıra:

“Ne o, davul-zurna mı dinliyorsun?”

“Evet, sen de dinlesene…”

Dinlemezmiş, alt tarafı zurna değil miymiş.

“Alt tarafı zurna da, o zurnanın ve o zurnacının değerini Barış Manço, anlayıp onu orkestrasına monte etmişti, Cem Karaca ‘öbür dünya’ adlı çalışmasında onun meyine yer vermişti, Okay Temiz onunla dünyayı gezmişti”
dedim, şaşırdı.

Şaşırtmakla yetinmedim, iyi bir nutuk çektim Hazret’e. Mey ve zurna ile Bino’nun gerçekleştirdiği sanatsal mucizeleri anlatıp kanıtladım. Ve “Şu gelin çıkarma havasını bir dinle, ama can kulağı ile gözünü yumup bir senfoni dinler gibi dinle, bakalım neler çağrıştıracak sana” dedim.

Entel arkadaş, elimizdeki cevherlerin ne olduğunu bilip araştırmadan, yad ellerde değer aramanın ne menem bir şey olduğunu algılamıştı galiba. Kaseti baştan sona dinledi. Zurnanın neler dediğini, davulun neyi vurduğunu konuştuk uzun uzun, tarihin derinliklerine daldık.

Ona anlattığım bir anekdotla bitireyim yazımı, rahmetler dileyeyim Binali Selman Usta’ya.

“Zurnayla Makber’i çalabilir misin?” demişler, çalmış Binali, “Ezanı da çalarım da, Cenab-ı Allah’tan korkarım” demiş.

İlgili haber:


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
iLDENİZ KUTLUTÖRE 9 yıl önce

yahu bakıyorum da konu binali selman olunca, bazılarının nutku tutuluyor, cazim üstadımız, hani şaşırsa da erbakan'ı yazsaydı, ortalık yorumdan geçilmezdi, işte bayburt'un sorunu bu kafa kardeşim. dede korkut'u zoraki kabullenme, binali selman'a alevi diye şaşı bakma...

Avatar
Ertuğrul HAŞLAK 9 yıl önce

ben 54 yaşindayim rahmetli babam 1963-64 yillarda eve sürekli binali selman plaklari getirirdi onun bir gelin çikarma plaki vardi öyle böyle değildi şimdilerde ben öyle bir gelin çikarma çalan zurnacilara rastlamadim binali selman büyük bir ustaydı mekanı cennet olsun.

Avatar
muhammed taşçı 9 yıl önce

binali selmanı erzurumlu bilirdik. sevgili bayburtlular değerlerinize sahip çıkın.

Avatar
mehmetalimyakupoğlu 9 yıl önce

syn kutlutöre senin yaptığına öküz altında buzağı aramak denir ne alakası var

Avatar
İsimsiz 4 yıl önce

Binali selman bir doğa harikasıydı öyle biri gelmez dünya ya bir daha bizler (zurnacılar,mey ,duduk ,dilli kaval) icra eden arkadaşlar binali selmanı örnek alıp elimize enstürnmanımızı alıyoruz binali baba, dayı, dede mekanın cennet olsun nur içinde uyu Allah gani gani rahmet eylesin.