Yaşam

Bayburt STK'larından Valiliğe 'EKO-KÖY' ve Yöresel Ürün Tesisleri Raporu

Bayburt'un proje üreten 9 Sivil Toplum Kuruluşu'nun (STK) eşgüdüm toplantıları koordinatörü Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE) , Bayburt Valiliğine hitaben önemli tespit ve öneriler içeren bir rapor sundu.

Abone Ol

EKO-KÖY Projesi, Yöresel Ürünler, Turşu Fabrikası ve Et Entegre Tesisi faaliyetlerinin ele alındığı raporda, özellikle projelerin başarısı ve sürdürülebilirliği için devlet gücünün müdahil olması gerektiği belirtildi.

EKO-KÖY Projesinde 'Çarpık Yapılaşma' ve Altyapı Sorunları Tespit Edildi

BAYPROJE, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yürüttüğü BAYBURT EKO-KÖY projesinin 1. etabında saha gözlemleri ve uzman görüşleri sonucunda bazı kritik sorunları ortaya koydu. Raporda belirtilen temel endişeler şunlar:

Çarpık/Çirkin Yapılaşma: Projenin birinci aşamasındaki parsellerde konteynerlere ilaveler, çatı inşaatları ve hatta ilave binalar şeklinde düzensiz bir yapılaşma.

Eksik Altyapı: Yol, su ve umumi tuvalet gibi altyapı ihtiyaçlarının yeterince karşılanmamış olması.

Üretim Eksikliği: 22 parselin tamamında üretim yapılmamış olması.

Eğitim ve Kontrol İhtiyacı: Üreticilere verimli ve kaliteli üretim konusunda yeterli destek, kontrol ve eğitim imkânlarının sağlanamamış olması.

Sürdürülebilirlik Endişeleri: Birbirinin devamı olan 1. ve 2. etap projelerin sürdürülebilirliği konusunda ciddi endişelerin bulunması.

BAYPROJE, projenin sürdürülebilirliğinin güvence altına alınması için, Bayburt Valiliğinin koordinasyonunda; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü önderliğinde, İl Özel İdaresinin paydaşlığı ve STK'ların teknik-eğitim katkısıyla kurumsal bir yapılanmanın zorunlu olduğunu vurguladı.

Yöresel Ürünler Tesislerinde Kapasite ve Tedarik Uyumsuzluğu

Bayburt Belediyesi Tarım Yerleşkesinde kurulu Yöresel Ürünler Fabrikası da raporda değerlendirildi. Tesisler, Kavurma-Sucuk, Kuşburnu Marmelatı ve Turşu Üretim tesisi olmak üzere üç ana alanda faaliyet gösteriyor.

Kavurma, Sucuk Tesisi: Olumlu bir yatırım olarak değerlendirildi. Günde 1-2 Ton kavurma üretecek şekilde kurulmuş olup, hayvancılık sektörünü destekleyeceği öngörülüyor.

Kuşburnu Marmelat Tesisi: Günlük 2 ton kapasitesinin çok büyük tutulduğu, Bayburt'un yıllık kuşburnu hasadının (yaklaşık 50 Ton) çok üstünde olduğu belirtildi. Çözüm olarak kuşburnu dikimiyle hasadın artırılması ve erik, vişne gibi diğer meyvelerin marmelat üretimine yönelinmesi önerildi.

Turşu Üretim Tesisi: Turşu üretimi için kullanılan havuç, kornişon, biber ve beyaz lahananın Bayburt'tan tedarik edilememesi nedeniyle Balıkesir, Bursa gibi illerden sağlanmasının, maliyetleri artırarak kârlılık şansını ortadan kaldırdığı ifade edildi.

Turşu Tesisi ve EKO-KÖY Entegrasyonu Önerisi

BAYPROJE, Turşu Üretim Tesisi'nin hammadde tedarik sorununa EKO-KÖY projesinin 2. etabının çözüm olabileceğini belirtti. ATAÜNİ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Dursun'un ifadesine göre, turşu üretiminde kullanılan tüm sebzelerin Bayburt'ta verimli ve istenen kalitede üretilmesi mümkün. Bu kapsamda, EKO-KÖY üreticileri için hazır pazar yaratacak ve turşu tesisine kolay tedarik imkânı sağlayacak bir koordinasyon ve entegrasyon çalışmasının acilen yapılması gerektiği bildirildi.

BAYPROJE, Bayburt için önemli ve yararlı gördüğü bu projelerin verimli bir biçimde üretime geçirilmesi için STK'lar olarak destek vermeye hazır olduklarını da kaydetti.