Hayvancılık

Bayburt Balı rekoltesinde büyük düşüş!

Bayburt'ta, yüksek rakımlı yaylalarda organik yöntemlerle üretilen ve eşsiz lezzetiyle bilinen Bayburt balının hasat sezonu başladı.

Abone Ol

Bayburt Postası - Zirai ilaçlamaya maruz kalmamış doğal meralarda gezinen arıların çeşitli çiçeklerden topladığı nektarlarla ürettiği bu özel bal, hem lezzeti hem de sağlık faydalarıyla öne çıkıyor. Ancak bu yıl, bölgedeki bal üreticileri ciddi bir rekolte düşüşüyle karşı karşıya.

Arıcılar, yıl boyunca verdikleri emeklerin karşılığını ağustos ve eylül aylarında yaptıkları sağımlarla alıyor. Ancak son üç yılda yaşanan aşırı sıcaklıklar ve iklim değişikliği, bal üretimini olumsuz etkiledi. Arıcı Şakir Seven, özellikle son üç yıldır küresel ısınmanın sektörde büyük sıkıntılara yol açtığını ve bu durumun rekoltede belirleyici rol oynadığını belirtiyor.

Seven, son üç yılda kovan başına ortalama 12 kilogram olan bal veriminin, bu yıl 5 kilograma kadar düştüğünü ifade etti. Bu durumun, rekoltede yüzde 100'den fazla bir düşüşe neden olduğunu kaydeden Seven, iklim değişikliği ve yüksek hava sıcaklıklarının bal üretimindeki düşüşün en önemli sebebi olduğunu vurguladı. Seven, "Bizler maalesef 3 yıldır küresel ısınmanın en büyük sıkıntısını sektör olarak yaşamaktayız. Çünkü bu sektör doğa ile temaslı bir sektör. Doğanın yüzde 75 katkısı bulunmaktadır. Arıcının, üreticinin, yetiştiricinin bu sektöre katkısı ise yüzde 25’tir" diyerek doğanın bal üretimindeki önemine dikkat çekti.

Özellikle ani gelişen ve çok yüksek seyreden sıcaklıkların üretimi olumsuz etkilediğini belirten Seven, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının da bal üretimine olumsuz yansıdığını sözlerine ekledi.