Bayburt Postası
2012-08-26 18:34:27

Trene bakan Bayburt!

Kürşat Okutmuş

26 Ağustos 2012, 18:34

Baştan söylemeliyim ki; başlıktaki ifade sadece bana özeldir! Hemşerilerimi ve okurlarımı tenzih ederim. Daha da açıkça ifade etmem gerekirse, başlığa öykünen “öküz” bizatihi şahsımdır! Ve kendine kıyıp, kendini benim gibi hissedenler varsa aranızda, sizlerin de katılımıyla, küçük bir köyde, kısa boylu bir çobanın uzun değneğinin ucunda gezinmeye razıyımdır! 
*** 

Evet; uzun uzun, uzaktan geçip giden trene iç çeke çeke bakıyorum…
Çünkü masum ve samimi bir öküzüm!

Yıllardır Bayburt Postası’nda; onlarca sevdadan/öküzlükten sadece biri olan “demiryolu sevdasını” ayakta tutmaya çalışırken hissetmiştim aslında boynuzlarımın boy verdiğini…

Önüne gelen herkesin, hiç düşünmeden, hiçbir konuda olmadığı kadar “başını açıp koşmaya başladığı ve bu sevdaya canhıraş bir şekilde destek vermeye çalıştığında” anlamalıydım aslında; uyutulduğumu ve kandırıldığımı…

Bastırdığımız duyguların/afişlerin, “sevdalı/inanmış/umutlu” her vatandaşımızın yüreğinde yer bulduğu günlerde; ağdalı ağdalı açıklamalar yapmaya başladıklarında ve imza kampanyalarına irili ufaklı demeden başlarını açıp koşarak yetişmeye çalıştıklarında, toynaklarımın acısından huylanmalıydım!

Ama yine yutturdular…

Yine yuttum, yine yuttuk!

Neyse;

Aşağıdaki liste, Türkiye’nin ancak birkaç iline, birkaç derdine, dönemin liderlerine ve kararlarına başını açarak koşan ama bir tek Bayburt’un vekili olamayan ve hasbelkader Meclis’te bulunan isimlerin, kayıtlara geçen karneleridir…

Ki, bugün artık tamamı Bayburt'ta değildir! Bulundukları dönem içerisinde, yolunu ancak öğrenebildikleri Meclis ve etrafında dönen ufak tefek, “hiç denebilecek değerlerin” etrafında, kotarmaya/kurtarmaya çalıştıkları yaşamları ve geleceklerini güya huzur içerisinde geçirmektedirler!

Sayısını hatırlatmak istemediğim Süleyman Demirel hükümetlerinde, zatı alilerinin Bayburt heyetlerini kabul ederken söylediği “o çok hazin şehir” efsanesi yakıştırmalarına “son ek” olarak -aradan tam kırk yıl geçmesine rağmen- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir açıklamaya göre “projeniz, öneriniz, isteğiniz yok” gibi benzeri haklı serzenişlerini de göz önünde bulundurursak!

Az seviyede de olsa Almanca ve İngilizce öğrenmeye niyetlendiğim ve -yine olmadı- hemşerilerimle en azından bu dillerde iletişim kurma arzusunda olduğum şu günlerde; aşağıdaki notlar önemlidir!

Hadi şimdi bana, aşağıda linki verilmiş, TBMM arşivinde yer alan notlardan, derdi “Bayburt” olan ve sonuç alınan bir kaç kayıt bulun!

Ve benim gibi "yine yuttum" demeden, lütfen "boş sayfalardan" ve "bol sıfırlardan" sıkılmadan, aramaya inatla ve de binbir umutla devam edin!

Ağustos 2012

NOT: Aşağıdaki listede 1989 yılında Türkiye’nin 69’uncu vilayeti olan Bayburt’un vilayet olduğu ilk günden bugüne, TBMM’de Bayburt’u temsil eden vekilleri ve kayıtları yer almaktadır. Bünyamin Özbek'in aşağıdaki listede yer almasının sebebi, "o çok hazin" gerçeği dolaylı yoldan anlatmaktan başka bir şey değildir!

Ülkü Gökalp Güney – 19, 20, 22 ve 23. Dönem Bayburt Milletvekili
Bahattin Elçi – 19. Dönem Bayburt Milletvekili
Suat Pamukçu – 20 ve 21. Dönem Bayburt Milletvekili
Şaban Kardeş – 21. Dönem Bayburt Milletvekili
Fetani Battal – 22 ve 23. Dönem Bayburt Milletvekili
Bünyamin Özbek – 24. Dönem Bayburt Milletvekili

Yorumlar (22)

Adalet T. 10 Yıl Önce

Kendimi sizin gibi hissesdiyorum ama bundanda memnun değilim. Yazık ettik kendimizede, memleketimizede...

Sebahattin 10 Yıl Önce

Sadece treni değil umursamazlığımızdan neleri kaçırmadıkki. Hayatımız aldatılmak üzerine kurulmuş. Bu bizim kaderimiz olsa gerek

Salih 10 Yıl Önce

Haber metni altındaki linklerde, dönem numaraları yanlış yazılmış. Düzeltilirse haberin ciddiyeti ortaya daha iyi çıkar. Şaban Kardeş 21. Dönem Bayburt milletvekili Ülkü Güney, 18. Dönem Gümüşhane; 19, 20, 22, 23. Dönem Bayburt Milletvekili Editör: Söz konusu liste Bayburt'un vilayet olduğu dönemi ve bu dönem içinde Bayburt Milletvekili olarak görev alan isimleri kapsamaktadır. İlginiz için teşekkür ederiz.

Halisoğlu 10 Yıl Önce

Güzel bir haber bence. Ama burada dikkatimi çeken bir diğer husus ise; sanki Bünyamin Özbek ile harici bir meseleniz varmış gibi bir istatistik ve not düşmenizdir. 20 sene vekillik yapmış birisi ile, daha senesini doldurmamış birisini kıyaslayarak bir istatistik yapmış olmanız 60 yıllık gazetecilik hayatınızdaki tecrübenizi bir kez daha ispatlamış oldu. Ben de şöyle bir soru sorayım size; "Meclis kürsüsünü bu kadar işgal eden arkadaşlar Bayburt'a ne kazandırdılar?" Mesele Bayburt'un ihtiyaçlarını Ankara'da dile getirip Bayburt'a birşeyler kazandırmaksa hiçbirisi Sayın Özbek (ilk senesi olmasına rağmen) kadar başarılı olamamışlardır. Yok; mesele, Kamer Genç gibi şov olsun diye, seçmene selam vermek için meclis kürsüsünü kullanmak ise, kendilerini anımsatacak bir hizmet ve bir eser bırakmadan sadece 4 seneyi protokol koltuklarında geçirmek olsun diye seçilenleri varsın başarılı göstermek isteyenler göstersinler. Hiç önemli değil.

Halisoğlu 10 Yıl Önce

Ama 25 yıllık siyasetçiyi anımsatan hiçbir eser ben bugüne kadar Bayburt'ta görmedim. Ankara'da hastane ve doktor yolu göstermek 25 yıllık siyasetçinin en büyük başarısı ise o seçmene de...... Böyle insanları alkışlayanlar da varsın övünsünler.... Ama ben her zaman dedim yineliyorum: "Bizim 25 yıllık siyasetçi diye övündüğümüz insan Erzurum'un 9 senelik siyasilerinden , Erzincan'ın 9 yıllık siyasilerinden, Trabzon'un 9 yıllık siyasilerinden daha başarısız bir hayat geçiriyorsa onu Bayburt'un başına musallat edenlerden (başka kelime bulamadım) bilsinlerki gelecek nesiller ahirette hak dava edeceklerdir. Bayburt'la aynı gün hatta daha sonra il olanların hangi birisini Bayburt'la kıyaslayabiliriz. Kop Tuneli vilayetin akabinde olamaz mıydı? Salmankaş Tuneli bu zamana niye kaldı? Köyler niye boşaldı? Tarım ve Hayvancılığa dayalı projeler hiç mi düşünülmedi? Sulama göletleri o zaman daha çok ihtiyaç değil miydi? Hastanelerin kapasitesi o yıllarda hiç akla bile gelmedi

Halisoğlu 10 Yıl Önce

50 yataklı bir hastane inşaatı 9 sene oyalandığı zaman bu haberler neden yapılmadı? 2007'de sözü verilen hastanenin niye 2010'da temeli atıldı? Bence bu sorularla ilgili haberler yapsanız daha isabetli ve verimli sonuçlar alınır. Ta ki; bu ve bundan sonraki yöneticiler de bilsinler ki; SADECE YAPILANLARDAN DOLAYI DEĞİL , YAPIL(A)MAYANLARDAN DOLAYI DA TARİH YARGILIYORMUŞ. Bu mantık esas alınırsa biz de çorbadaki tuz misali gibi başarılarda bir emeğimiz var diye övünürüz. Selam ve saygılarımla....

Ö. Bayram 10 Yıl Önce

Yazarın başka bir makalesinde dediği gibi 'gerçeğin bir gün ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu var' İşte bu anlamda yazarı tebrik ediyorum. Bayburt'un geri kalmışlığını artık yavaş yavaş kabul ediyoruz. Şimdi sırada atılacak adımlara geldi. Cumhuriyet tarihinin en güçlü hükümetini temsil eden vekilimiz Bünyamin Özbek dile getirmesede elbette farkındadır. Açılışını yaptığı iki tünelin uzun yıllar öncesi yapılması gereken yatırımlar olduğunu fakat bugünlerde gerçekleştiğini 7'den 70'e hepimiz biliyoruz. Tüneller günümüz çağında halen Bayburt için ihtiyaç ve bir kurtuluş olarak görülüyorsa zaman içindede yıllardır bu ihtiyaç ve kurtuluşa boş yere hasret yaşamadığımız çok daha iyi anlaşılacaktır. Bayburt artık son sürat gelişmelidir. Bunu hakediyor ve imkanıda vardır. Ak Parti gibi güçlü bir hükümetin gücünden kotarılacak enerji Bayburt'u ihya etmeye muktedirdir. Yeterki sayın vekilimiz öncü olsun. Ben inanıyorumki TBMM 24. dönem Bayburt için en parlak dönem olacaktır. Saygılarımla.

İsmail Ekincioğlu 10 Yıl Önce

Araştırmacı gazetecimizi tebrik ediyorum. Ancak haber yorumlarını okuyunca ne kadar duyarsız ve partizan hemşehrilerimin olduğundan üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu çok az aynı zamanda yalancılar. Çünkü Bayburt sevdamız diyeceksiniz, her şeyden üstün diyeceksiniz ve araştırma yazısını siyasileştireceksiniz. Çok ayıp saygılı olun. Orada belirtilen tüm siyasi partiler. Beyler kendinize gelin Bayburt gelişiminin önüne hiç bir engel koymayalım. Hele hele siyaseti hiç koymayın. Yeter Türkiyenin siyaseti Bayburt ta değil Ankara da olmalı.

Ö. Bayram 10 Yıl Önce

Sayın İsmail Ekincioğlu, saygılı olun derken bu evvela sizin için geçerli. Yorumları bende okudum. Duyarsız ve partizan derken hangi yorumdan bahsettiğinizi anlamak için tüm yorumları okudum.Fakat olaya partizan ve duyarsız yaklaşan tek bir yorum gördüm. O da sizin yorumunuz beyefendi. Sayın yazar geçmişten dem vurarak Bayburtun neden geri kalmışlığına dikkat çekiyor. Bende en azından Bünyamin Özbek ile bunun değişebiliğini AK Parti'nin güçlü bir parti yani iktidar olmasına bağlayarak değişeceğini en azından umduğumu belirttim. Bu parti senin sevdiğin benimsediğin partide olabilir.

İsmail Ekincioğlu 10 Yıl Önce

Bu yazılara yorum yazmamak gerek. Çünkü anlayış yoksulluğu çekenler var. Benim yazımdaki partizanlık nerede? Çok bilmiş kişiler. Ö Bayram, ismini de benim gibi açık yazarsan daha hoş olur. Baybuttlu açık ve sarih olur.

Ö. Bayram 10 Yıl Önce

İsmimi ne yapacaksınız, fişleyecekmisiniz beyefendi? Fikir beyan etmek, yalan söylemekmidir? Nasıl bir anlayışki, durduk yerde saldırıya uğruyoruz? Yoksa size sorduktan sonramı yorum yapalım? Bumu açık ve sarih olmak, bumu Bayburtluluk? Öyleyse size kalsın.

Ayca Sezer 10 Yıl Önce

El insaf değerli büyüklerim.. benim Bünyamin beyle bir alıp veremedigim yok ve kendisini şahsen de tanımam. Allah yolunu izini açık etsin.. ...ancak! Neredeyse 10 yıldır iktidarda olan ve ülkeyi tek basına yönetmesi bir yana, otoriter tavırlarıyla ve kendini siyasi parti olmaktan çıkarıp neredeyse devlet haline getirmeye kalkışmış bir hükumet erkini arkasına alan bir vekili, diğerlerileriyle bir tuttunuz ya..adaletin terazisi de şaşmış şirazesi de... Bünyamin bey elbette iyi bir insandır ancak önceki vekilleri bu kisi ile aynı kefeye hangi adalet anlayışı ile koydunuz Allah askına..

Ayca Sezer 10 Yıl Önce

Bu kisiler ne zaman AKP iktidarı gibi bir erki arkalarında bulabildiler. Koalisyon hükümetlerinde bogusan veya muhalefette sıkışıp kalmış insanların vekilliklerini icra edişleri ile Bünyamin beyin icra kabiliyeti mukayese edilir mi.. Siz olayları muhakeme ederken, bunu AKIL, zeka ve vijdan suzgecinden geçirdiğinize emin misiniz..??? Dahası ; tanımam bilmem. onun partisinden de değilim ama Kamer Genc bir iktidar vekili midir ki de, adamı icraat ve hizmet etmeyip sadece laf üretmekle suclayabildiniz. İcraatı muhalefet yapmaz beyler. Muhalefet icraata ancak, etki edebilir (-ki su anda meclisteki sandalye ağırlığı sebebie onu bile yapacak durumda değildir.) Onun icin, icraatin hesabini da İcraat kabiliyeti olandan soracaksınız. Aksini savunanlara söyleyeceğim sudur: "...o halde siz, bacakları olmayan bir adama; 'neden kısmıyorsun yeteneksiz, tembel adam' diye sopa da atacaksınız.." öyle mi...????

Gencay Şaldırak 10 Yıl Önce

Herzamanki gibi yine döktürmüşsün sevgili kardeşim........................ Çoruhun geçtiği, başbakanın geçtiği, sahildeki avcıların, arıcıların, yaylacıların geçtiği, eski ipekyolunun izini süren habercilerin geçtiği, nice ailelerin ve gençlerin ekmek kavgasına geçip gittiği, tüm illeri boş verdik çoğu ilçenin bile bizi geçtiği o güzelim memleketimden keşke bir tren geçseydide oturup baksaydık hep beraber. Eminim sayın valimiz, milletvekilimiz, belediye başkanımız ve diğer yetkililer Bayburt için; yaşayan yaşamayan herkesin "yazık oluyor bu şehire" lafını artık duymamak adına birşeyler yapmak için uğraşıyordur.

Gencay Şaldırak 10 Yıl Önce

Bayburt a yatırım gelmesine geliyorda neden Bayburt ve Bayburttakiler bundan nasiplenmiyor acaba ? Güzel yurdumun batısı, karadenizi, güneyi hatta güneydoğusunda bile mevzuu bahis değilken biz daha iki tünele ve yapımına yeni başlanan yol çalışmalarına sevinedururken şehir merkezindeki yollara ne demeli. Yazının başında belirttiğin değneğinin ucunda gezeceğin çobanı bulmak için çoook köyler dolaşman gerekecek kardeşim, Çünkü çobanlık yapacak hayvanlar bile yok köylerimde artık besicilik hakim son model desteklemelerle..... Velhasılı kelam; her ne kadar yaşamasamda memleketimde, sorumluluk hisseden herkesin çalışması lazım, birşeyler üretmek için, ekonominin gelişmesi için, memleketimin kalkınması ve güzelleşmesi için yetkili mercilerden ruhsat, hasta bakımı ve tayin için değilde anılan mevzular için talep gittiğinde en azından özel uğraş yerine genel kazanım sağlanacağına eminim.

Gencay Şaldırak 10 Yıl Önce

Sayın milletvekilimiz Bünyamin Bey'e sorulsa acaba kaç kişi kendi özel işi için kaç kişide bayburt için talepte bulunmuştur acaba; Eskiden bir ayrıcalık ve onur nişanesi olarak, günümüzde ise gururla taşıdığımız Bayburt un eski güzel günlerine dönmesi dileğiyle, Saygılarımla,

Halisoğlu 10 Yıl Önce

Gencay ŞALDIRAK kardeşim aynen benim duygularıma tercüman olmuş durumda. 80 yılda o kadar terk edilmişiz ki, 10 yılda 2 tünel, ya da 30-40 km. duble yol ile övünür duruma gelmişiz. Çünkü birileri, şehrimize bir vali getirterek bizleri 10-15 yıl kandırdı. Akabinde bu hizmetler sanki bizi hizmete boğuyormuşcasına gelmeye başladı. Bünyamin Bey'i arayanların istatistiğine de değinmiş değerli kardeşim. Hiç bilmeden ben sana sonucunu vereyim: Bünyamin Bey'i arayanların 0'ü şahsi işi için ararlar. 1000de olursa belki 1-2 tane çıkar memleket meselesi için arayanlar. HAAAAA. Haksızlık etmeyelim. 25 yıllık siyasetçiyi kim kaç defa memleket meselesi için rahatsız etmiştir. Bunu da araştırıp istatistiğini çıkaralım ki onların zulmüne ortak olmayalım.

Halisoğlu 10 Yıl Önce

Bayburt'a en yakın köyler 5 sene önce asfalt yollarla tanıştı. Şebeke suyu 6 sene önce yapıldı. Yolu asfalt olmayan kaç köy vardı kaça düşürüldü. Köy Hizmetleri, bugünkü adıyla Özel İdare o zamanlar ne iş yapardı? Şimdi ne iş yapıyor? Ne iş yaptıklarını o günü yaşayanlar olarak çok iyi biliriz. Sadece onların işçi yığma ve istihbarat toplama birimi olarak iş yaparlardı. Şimdi ise hizmet gitmeyen köy bırakmadan adeta (belediyeden daha kaliteli hizmet sunarak) köylerin belediyesi görevini ifa ediyor. istesek de istemesek de....

A. Dağdeviren 10 Yıl Önce

Bayburtumuza yapılan katkıları)?) değerlendirebilmek için , öncelikle siyasi partilerin iktidarda oldukları süreler ile o yıllarda Bayburta ayrılan ödenekleri ve O yıllarda vekil olan kişileri sorgulamamız gerekmektedir. Ödenekler konusunda da en doğru bilgi kaynağı, Devlet Planlama Teşkilatı verileridir. Bizim insanımız sosyolojilk olarak ezilmişin yanında yer almıştır. Mevcut iktidarın Ülkede aptıkları zaten göz önündedir. Asıl mesele Bizim Ankara gönderdiğimiz kişileri seçmede yaptığımız yanlışlardır. Bayburtun halen geri gitmesinden ortaya çıkan sonuç, ne yazık ki kişilerin seçiminde ortaya koyduğumuz kriterlerin yanlışlığının ap açık ortaya çıkmasıdır. "Mevcut İktidar partisinden vekil gitmeyince Hizmet gelmez" Mantığı Bayburtta İşe yaramamış, İktidar partiisinden vekilller seçilmesine rağmen Bayburt Yeterince Hizmet alamamıştır. Halkımız ise halen göz boyamalarla, kandırılmaktadır.

A. Dağdeviren 10 Yıl Önce

İşte burada önemli olan Halk olarak iktidar partisine mesaj göndermenin Öneminin ortaya çıkarılamaması, mesaj gönderme yol ve yönteminin yeterince Bayburta anlatılamaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bayburtta zaten muhalefet yoktur. Muhalefet edenler bir şekilde susuturulmuş, halen susturulmaya çalışılmaktadır. Seçimler sırasında bayburtta nelerin olduğunu anlatmaya çalışan ve bunları sorgulayan, Bayburt adına yazılı basın olduğunu idda eden - ki bayburt içi veya dışında da bunlar mevcuttur.- bazı gazetelerde haber, yazı veya makalesi yayınlanan kişilerin bertaraf edilmesi de bunun en güzel örneklerindne dir.

A. Dağdeviren 10 Yıl Önce

Sözün özü; İktidarın temsilcileri yanlış, kapasitesiz aday gösterdiklerinde Halk olarak tepkimizi göstermenin bir yolunu bizlere birileri göstermelidir. Muhalefet görevini yapmıyorsa (Yapamıyorsa değil), Bayburt Halkı muhalefetini göstermelidir. Bu işi üstlenecek olan da Sivil Toplum Örgütleri, Özgür ve Objektif Basın Kuruluşlarıdır.

A. Kadir Temur 10 Yıl Önce

Dünyada yaklaşık 5 milyon bayburtlu vardır(kaynak:Baybproje derneği)dolayısıyla.Şirin Bayburtun kaderini etkiliyecek olan" Tren projesinin Bayburttan geçmesi,diğer hatlara karşın 4 miyar dolar daha ekonomik,hız ise iki kat fazla, bu nedenle bütün bayburtlular biraraya gelmelidir, 4 mart 2013 p.tesi günü Tren Bayburttan geçmesi için imza kampanyası yapılacaktır. Bayburtu düşünmek herkesin asli görevi olmalı A.Kadir Temur,(Araştırmacı-Herbalist).Bayburt kürşat bey yazınız güzel tebrikler

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.