Bayburt Postası

Bayburt türkülerini en iyi yorumlayan sanatçı: Salih Demir

Müzik

Aklın kemale erdiği günden, yaşının yettiği bugüne kadar hemen her kuşağa kendini ezberleten ömürlerimizden biri…

Aklın kemale erdiği günden, yaşının yettiği bugüne kadar hemen her kuşağa kendini ezberleten ömürlerimizden biri… Anons edildiğinde, en az o gece sahne alan ünlü sanatçılara olduğu kadar alkışladığımız bir isim… 
Ünlü hemşehrilerinden Zakir Peksert, Binali Selman gibi küçük kentin sınırlarını sonradan aşabilen mahalli bir sanatçı değildi ama o mahalli şöhretin en uzun soluklusuna sahip oldu…

Şöhreti 'sadece' hemşehrilerinin gönlünde kazandı. En büyük ödülünü ise ‘memleketinin türkülerini en iyi yorumlayan sanatçı’ unvanına layık görülerek aldı…

Bayburt’ta 7’den 77’ye hemen herkesin sevdiği ve çok yakından tanıdığı ‘gerçek bir mahalli sanatçı’dan bahsediyoruz… Salih Demir…
Murat Okutmuş / Bayburt Postası 1954 yılında Bayburt'un Şingâh Mahallesi'nde dünyaya geldi. Hamallık yaparak kıt kanaat geçimini sağlayan Şaban Demir'in 5 çocuğundan tek erkek ve ilk göz ağrısıdır.

Çocuk yaşlardan itibaren müziğe ilgi duyan ve aile ortamında söylediği türkülerle takdir toplayan Salih Demir, ilk sahne deneyimini Şair Zihni İlkokulu'nda 3. sınıfta yaşar. Okul Müdürü Kemal Güney'in ısrarı ile tüm okulun önünde 'Yeşil Ördek Gibi' ve 'Ela Gözlüm' türkülerini söyleyerek büyük beğeni alan Demir, o günden sonra okullarda yapılan tüm müsamerelerin aranan ismi olur.

Sırasıyla Bayburt Ortaokulu ve Bayburt Lisesi'nden mezun olan Demir, özellikle lise yıllarında görev aldığı Bayburt Folklor Derneği ve Halk Eğitim bünyesinde dernekçilik faaliyetleri içerisinde yer bulur.

1972 yılında Bayburt Folklor Derneği tarafından Yıldız Sineması'nda tertip edilen Kurtuluş Gecesi, Salih Demir'in gecesi olur. Zira, Salih Demir ilk kez bu kadar geniş katılımlı bir etkinlikte hemşerilerinin karşısına çıkar. TRT Erzurum Radyosu'ndan Mükerrem Kemertaş, Raci Alkır, Mehmet Çalmaşır gibi tanınmış sanatçılarla aynı sahneyi paylaşan Demir, izleyicilerden tam not alır. O günden sonra ünü bölgeye de yayılır, Erzurum'da Dadaş sinemasında yine ünlü sanatçılarla sahne alır.

Memleketinin türkülerini en iyi yorumlayan…

Bayburt Folklor Derneği, Bayburt Kültür Turizm Derneği, Töre Derneği, Dede Korkut Derneği ile Bayburt gecelerinde sahne alan Salih Demir, 21 Şubat kurtuluş gecelerinin vazgeçilmez simaları arasında yer alırken, 'Bayburt Türküleri’ni en iyi yorumlayan sanatçı’ unvanını da bu gecelerde kazanır. 'Koşma', 'Baytar', 'Ben Feleği Gördüm', 'Zay Oldum Geze Geze' adlı Bayburt türküleri onun yorumuyla gönülleri mest eder. 

Şinasi Çakır, Zeki Dinçer, Orhan Ardahan, Nihat Özcan gibi dönemin dernek başkanlarıyla birlikte birçok kez memleketini anlatan ya da konusu ‘Bayburt’ olan radyo programlarına katılan Demir, yine TRT’nin özel olarak yaptığı programlarda da Bayburt ekibinin solo türkülerini seslendiren isimdir. 



Klasik bir tabir olacak ama Unkapanı furyasının estiği yıllarda imkânsızlıklarla boğuşan Demir, iki mahalli kaset çıkarır. 1986 yılında Çoruh Kasetçilik tarafından çıkartılan bu kasetlerde Bayburt ve diğer yörelerden türküler seslendirdi. Bu sayede Bayburt’un Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kayıtlı mahalli sanatçısı olur ama en büyük hayali olan profesyonel bir kaset çıkarma isteğine maddi engeller yüzünden bir türlü erişemez.

O yıllarda kaleme aldığı iki kıtalık şiir de bu halini apaçık ortaya koyar:

"Elimden tutan olsaydı,
Beni anlayabilseydi
Sahibim arkam olsaydı 
Böyle garip yaşar mıydım.

Yaşar mıydım, yaşar mıydım, 
Halden hale düşer miydim, 
Bir lokma ekmek peşinde,
Oradan oraya koşar mıydım..."

Salih Demir, ünüyle Bayburt sınırlarını aşamadı dediysek, bu onun neredeyse Bayburtlu’nun gittiği her yerde sahne almadığı anlamına gelmez.

Ülke genelindeki tüm Bayburt derneklerinin gecelerine katılan Demir, Uluslararası Dede Korkut Kültür Sanat Şenlikleri'nin müzik-eğlence programlarında birçok ünlü isimle aynı sahneyi paylaştı ve ‘hatırlandıkça’ günümüzde de paylaşmaya devam ediyor…

Öksüz kalan Bayburt türkülerinin sahibi oldu

Yaşar Kayserili, Kurban Yılmaz, Engin Gönülalan, Efdal Dodo, Abdullah Ahıskalıoğlu, Aydın Topçu, Nasip Akyüz, Mevlüt Şık, Orhan Ahıskalıoğlu, Mecit Akyüz, Mesut Çavdar ve Orhan Şereflioğlu gibi hemşehrileriyle birlikte birçok programda sahne alan Salih Demir'in gerçekleştiremediği son bir ideali var:

'Şingah'ın Düzüne Kurulur Düğün', 'Ehrama Bürünürsün', 'Kara Tavuk Tepeli', 'Mercimek Eker misin', 'Ördeği İpek ile Bağlamışım' gibi besteleriyle birlikte, Abdurrahman Kayserili, Mustafa Ahıskalıoğlu, Yaşar Aker, Remzi Çavuldak, Zakir Peksert, Recep Kırıcı ve Yusuf Kırıcı gibi isimlerden bizzat dinleyerek öğrendiği Bayburt Türküleri’ni aslını bozmadan gelecek nesillere aktarabilmek...

Şimdilik o, yaşadığı sürece Bayburt türkülerinin aslı bozulmayacak ve unutulmayacak ama öksüz kalan bu türküler için birgün idealini gerçekleştirmesini yürekten diliyor ve umuyoruz…

Bilim Eğitim Kültür Derneği, onurlandırdı


Evli ve 3 çocuk babası Salih Demir’in birçok ödülü var… Yerel düzeyde ona verilen ödüllerin en anlamlısı ise BEKDER Onur Ödülü oldu… Gerek ulusal gerek yerel hayatta üstün başarılar elde eden Bayburtlu birçok ünlü ismin vitrininde yer aldığı bir platformda hemşehrileri gibi o da onurlandırıldı. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.