Bayburt Postası

Bayburt Belediyesi, Süt Böreği ve Ekşi Lahana'ya tescil aldı

Lezzet

Bayburt Belediyesi, Süt Böreği ve Ekşi Lahana'yı tescilleti.

Bayburt Postası - Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından, 15 Ocak 2021 tarihi itibariyle Türkiye genelinde başvuru süreci tamamlanarak tescil edilen 11 coğrafi işaretli yöresel ürün, 15 Ocak 2021 tarihli 93 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlandı. Bayburt Belediyesi'nin Süt Böreği ve Ekşi Lahana'ya tescil aldığı değerlendirmede, Gaziantep'ten Menengiç Kahvesi ve Nohut Dürümü, Karamanlı Rezenesi, Kütahya'nın Paşa Helvası, Adana'dan Taş Kadayıfı ve Karakuş Tatlısı, Afyonkarahisar'dan Sultandağı Kirazı ve Sultandağı Gılli Kirazı, Edirne'den Deva-i Misk Helvası yeni coğrafi işaret tescili alan ürünler oldu. Böylece Türkiye genelinde coğrafi işaretli ürün sayısı da 650'ye yaklaştı.

Bayburt'tan Tescil Alan Ürünler:

Bayburt Süt Böreği: Yufka ile hazırlanarak fırında kızartılan ve üzerine süt şerbeti dökülen tatlı börektir. Kendine has üretim metoduyla coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Yörede özellikle ramazan ayında, bayram, düğün ve davetlerde ikram edilir. Süt, tereyağı, yumurta ve un ile hazırlanan hamur dinlendirildikten sonra arası nişastalanarak ince yufkalar halinde açılır. Yufka aralarına kavrulmuş fındık serpilir, üzerlerine de tereyağı dökülür ve büyük üçgen dilimler halinde kesilip fırında kızartılır. Üzerine süt şerbeti dökülür. Bayburt Süt Böreği gevrek ve çıtır yapılır, ne çok sert ne de yumuşaktır. Yüzeyi parlak pembemsi, iç kısmı sarımsı beyaz renktedir.

Bayburt Ekşi Lahana: Salamura lahana turşusu, tuzlanmış kurutulmuş kemikli et, bulgur, kuyruk yağı, tereyağı, soğan ve salça kullanılarak ve tencerede pişirilerek hazırlanan, tadı mayhoş bir yemektir. Kendine has üretim metoduyla uzun yıllardır üretilen Bayburt ekşi lahananın coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Bayburt Ekşi Lahana üretimi için önce lahanadan (kelem), turşu yapılır. Yemeğin yapımında kullanılan bir diğer malzeme olan kurutulmuş kemikli et ise kaburga etinin tuzlanıp taş fırınlarda kurutulmasıyla elde edilir.

Yorumlar (3)

Murat Çelik 3 Yıl Önce

Bizim kıymalı su böreğini çok severim, hatta o kadar iddialıyım ki bu böreği Bayburt'lu hanımefendiler kadar güzel yapan yoktur. Lakin sütlü böreği ilk defa duydum.

vatandaş 3 Yıl Önce

Patent istihdam sağlamıyor ama yapacağınız turşu fabrikası istihdam sağlardı. Ayrıca şehre katma değer kazandırırdı. Bekliyoruz o fabrikayı ?

sülo 3 Yıl Önce

Bunları gelenlerin yiyeceği yerlerde olur umarım. En azından lahana ve lor dolması

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.