Bayburt Postası

Bayburt, Bayburt olalı Çoruh böyle zulüm görmedi!

Gezi Çevre

Çoruh Nehri'ni Bayburt'a kazandırmak amacı ile başlatılan proje, DSİ'nin ıslah mantığı ile şehircilik mantığından uzak bir anlayışla Çoruh'u bir beton yığınına çevirmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım 2015'teki Bayburt ziyareti sırasında verdiği talimat üzerine hazırlanan Çoruh Nehri Projesi hayata geçiriliyor. Sayın Erdoğan'ın Bayburt ziyaretindeki "Çoruh'u Bayburt'a katın, kazandırın. Çoruh'la ilgili projeleri yaptırın, doğru şeyler olsun" şeklindeki talimatının ardından, Bayburt Belediyesi; DSİ Bölge Müdürlüğü'ne, Çoruh Nehri Islah projesi hazırlattı ve 2016 yılısonunda projenin yapımına başlandı.
Asuman Uz - Mimar
Çoruh Nehri'ni Bayburt'a kazandırmak amacı ile başlatılan proje, DSİ'nin ıslah mantığı ile şehircilik mantığından uzak bir anlayışla Çoruh'u bir beton yığınına çevirmiştir. Projede, Çoruh Nehri'nin iki kenarı yaklaşık 7 şer metre doldurulup, mevcut nehir yatağı daraltılıyor. Nehir yatağının ortasında kazı yapılarak, Çoruh beton bir kanalın içine hapsediliyor. 



MİLYONLARCA PARA HARCANARAK YAPILAN PROJE, ATIL BİR ALANA DÖNÜŞECEKTİR
Çoruh'un kenarında mevcut yürüyüş yolları varken, bu yollara paralel olarak nehir yatağının içinde ikinci bir yürüyüş yolunu yapmak için nehri doldurmanın mantığı nedir? Yeni projeden sonra şu anda mevcut yürüyüş yolunda gezen insanlar nehirden 7-8 metre uzaklaştıracaktır. İnsanlar, nehre yakın olmak için yoldan metrelerce aşağıda nehir yatağı içinde planlanan ikinci paralel yola inmesi gerekecektir. Siz cadde ve dükkanlarla ilişkisi olmayan etrafı duvarla örülü bir çukurun içine inerek yürümek ister misiniz? Milyonlarca para harcanarak yapılacak bu alanlar düşünüldüğü gibi kullanılamayacak, yarın atıl bir alana dönüşecektir.



(Kırmızı ok mesafesindeki şu anda ki mevcut yolda yürüyen insanlar nehrinden uzaklaşacak.)

Fotoğraf 5 (2005 yılı Çoruh Nehri taşkını)






BAYBURT'UN KİMLİĞİ KALESİ VE ÇORUH NEHRİDİR
Bayburt Kalesi ve Çoruh Nehri Bayburt'un kimliğidir ve Bayburt tarihinin en büyük tanıklarıdır. Bizler bu değerleri koruyarak gelecek nesillere aktarmalıyız. Çoruh Nehri'ni Bayburt'a katmak için nehir yatak genişliği korunmalı, asla daraltılmamalıdır. Daraltıldığında Çoruh, nehir olmaktan çıkarak sıradan bir dere görünümüne döner..
 
Fotoğraf 7 Çoruh Nehri, kıyısındaki yeşil alanlar ve Bayburt Kalesi, Bayburt'u tanıtan en güzel fotoğraftır. Sözü geçen bu proje yapılırsa bu manzara yok olacaktır.




Fotoğraf 8
 2005 yılında Bayburt Çoruh Nehri ve kıyısındaki yeşil alanlar...







Fotoğraf 9 2017 yılında Çoruh Nehri kıyısındaki yapılaşma ile birlikte yeşil alanlar yok olmakta aslında bu alanlar Çoruh'u kentte yaşayanlarla buluşturacak rekreasyon alanları (gezme, yeme içme ,park vb.) olarak planlanmalıdır.  


TÜRKİYE VE DÜNYADAN ÖRNEKLER

ESKİŞEHİR PORSUK ÇAYI 
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Porsuk Çayı Islah Projesi ile 'En iyi Rehabilite' dalında 'Büyük Çevre' ödülüne layık görüldü. Eskişehir projeyi, dünyaca tanınan bir İngiliz firma ve Türkiye'de alanında uzman Su Yapı ile uzun bir zaman diliminde planlayıp hayata geçirdi.

Bayburt'ta yapılan proje, Eskişehir örneğinden uzak olarak kısa vadede sadece DSİ'nin ıslah mantığına teslim edilerek yapılmıştır. Porsuk Çayı'nın Eskişehir'e kattığı değerden daha fazlasını katacağı iddia edilen Bayburt Çoruh Islah Projesi, değil Bayburt'a değer katmak Bayburt'tun en önemli kimliği olan Çoruh Nehri'ni yok edecek onu nehir olmaktan çıkarıp bir kanala dönüştürecektir.










Fotoğraf 10
Eskişehir Porsuk Çayı
İş Ortağı
Scott Wilson Kirkpatrick & Cons. Inc. (İngiltere)
Finansman Avrupa Yatırım Bankası
Hizmetlerin Süresi 2005–2010

DÜNYADA İÇİNDEN ŞEHİR GEÇEN KENTLER
Aşağıdaki resimlerde Nehirlerin su seviyelerinin yükselip azalmaları göz önünde bulundurularak ve nehrin doğal yapısını bozmadan dünyada yapılan projelerden örnekler var.



Fotoğraf 11
  Almanya'da yayınlanan, nehir alanlarının nasıl tasarlanması gerektiğini anlatan, dünyada bu konuda en çok başvurulan kitaplardan olan RİVER SPACE DESİGN kitabından alınan örnekler...
ÇORUH'U BAYBURT'A KAZANDIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Çoruh'un su seviyesi, nehir üzerine yapılan barajlar ve HES Projeleri sonucu her geçen gün azalmakta, insan eliyle üretilen bu değişim sonucu zamanla coşkun akan Çoruh'tan eser kalmayacaktır. Çoruh'u yok eden bu projelerin verdiği zararlar değerlendirilerek gerekirse durdurulmalıdır.
Çoruh Nehrini Bayburt'a kazandırmak için nehrin doğal yapısı korunarak yapılması düşünülen gezi alanları, Çoruh Nehri yatağının içinde değil, Çoruh Nehri kıyısında (örneğin şekil 10 da kırmızı renkle gösterilen alanlar) yapılmalıdır. Çoruh Nehri kıyısı rekreasyon alanları olarak planlanıp ve halkın kullanımına açılmalıdır.


Fotoğraf 12
  Yukarıdaki resim Erzurum Köprüsü ve Bent Köprüsü arasındaki Çoruh Nehri ve çevresinin havadan alınan fotoğrafı, kırmızı işaretli kısımlar henüz yapılaşmamış alanlardır, 2016).









Fotoğraf 13
Fotoğraf 14
Resimlerdeki gibi Çoruh Nehri'ni insanlarla buluşturmaya imkan verecek planlama ilkeleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Fotoğraf 15


Fotoğraf 16
Bayburt merkezinde Çoruh Nehri kenarlardan doldurulup, ortada kazı yapılarak bir kanala dönüştürülüyor.

Katılımcı bir proje yapılmalıdır. Rekreasyon nehir yatağı içinde değil, kıyısında planlanmalıdır. Eskişehir Porsuk Çay'ı örneğindeki gibi yeterli bir zaman diliminde, alanında uzman ekiplere planlama yaptırılmalıdır. Çoruh Nehri'ni Bayburt'a katmak amacı ile başlanılan projede, Çoruh nehrinin suyunun azalmasının sebepleri üzerinde düşünmeden bu azalma ileri sürülerek, Çoruh Nehir yatağının yarısı kenarlardan dolduruluyor ve ortada kalan yatak kazı yapılarak derinleştirilip, beton bir kanala dönüştürülerek Çoruh bu kanalın içine hapsediliyor. Çoruh Nehri üzerine yapılan hes ve barajlar, coşkun akan nehri durma noktasına getirmiştir. Bu sebeplerin araştırılması ve gereken önlemlerin alınması gerekmektedir.

Çoruh'u Bayburt'a kazandırmak kanala dönüştürmek değil, suyunun azalmasının ardındaki yapay sebepleri ortadan kaldırarak Çoruh'u geri kazanmaktır. Çoruh'u yok eden bu proje bir an önce durdurulmalıdır.

Yorumlar (38)

hahmet 7 Yıl Önce

Asuman Hanım, İsabetli tespitler yapmış, keşke ilgililer ciddiye alıp yanlıştan dönseler. Cumhuriyet Cd. kaldırım ve orta refüj çalışmaları içinde tespitler bekliyor.

Hafize 7 Yıl Önce

Asuman hanima eminim tüm Bayburt katiliyor.Yazin Bayburt'ta gitiigimde bu icler acisi manzarayla karsi karsiya kaldim guzelim Çoruh nehrimize neler olmus dedim InsAllah en kisa zamanda bu durum duzeltilir.

demet 7 Yıl Önce

Lütfen ne olur coruhumuzu doğal bırakın beton yığını görmek istemiyoruz Çoruh bayburtumuzun taciydi biri buna dur desin içimiz kan ağlıyor eğer halka hizmetse köprüleri onarin Çoruh yan duvarlarını onarin güzel ışıklandırma lar yapın coruhumuzu bize bırakın Asuman hanim teskkur ederiz bizlere tercüman olmussunuz...

Arif Karaca 7 Yıl Önce

Tarih ve kültür kenti olmakta büyük bir adım atmaya çalışan Bayburtumuz, Çoruh'un, bu ve bunun gibi yanlış müdahaleler neticesinde doğal yapısını bozmaya hatta yok olmasına sebep olmaktadır. Yapılan bu hatalara bilinçli bireyler olarak artık dur diyip, Bayburt'umuzun, güzel ve şirin memleketimizin güzide güzelliği Çoruh'a sahip çıkmalıyız. Çünkü Çoruh bize ulu ecdadımızdan bir miras ve gelecek nesillere bırakacağımız bir emanettir. Gereğiğinin yetkililerce yapılmasını ve ilgililerin artık akıl ve sağduyu ile karar vermesini Bayburt'un öz çoçukları olarak beklemektetiyiz. ALLAH'a emanet olun.

Ömer Faruk 7 Yıl Önce

Yapilan her yatırıma memleketimize her çakılan bir çiviye saygımız sonsuz lakin bir tane çoruhumuz var ve buda Bayburtumuzu simgeliyor çoruhumuz kanala benzememeli doğallığı bozulmaması lazım

Elif 7 Yıl Önce

Tarihten bu günümüze kadar kalesiyle ve çoruhuyla ünlünen bu güzel şehrimizin taş yığınları arasında sözde insanlığa daha faydalı olmak adına yapılan bu yanlışın bir an önce görülüp düzeltilmesi bizleri mutlu edecektir. Herşey özüyle ve sadeliğiyle dokunulmamış daha özel ve güzeldir . Taş yığınları arasında yürümek insana ferahlık değil karamsarlık verecektir . Bu görüntünün sonlanmasını istiyoruz artık yeter.

Hürmüz 7 Yıl Önce

Asuman hanım öncelikle bu samimiyet ve memleket sevgisiyle yazığınız yazı için çok teşekkür ediyorum. Duygularıma tercüman oldunuz adete . Sesimizi duyurmak istiyoruz. Bu güzel memleketimizin taş yığınları arasında kaybolmasına göz uymamayız. Çoruh Bayburt'un göz bebeği idi ama şuan görünmeyek şekilde taş yığınlarıyla dolu . Çoruhu taş yığınlarıyla kapatmak yerine farklı şekillerde süslemek en doğrusu olurdu ama ne yazıkki düşğncesizlik çerçevesinde çoruhumuz kaybolmak üzere. Buna birlik olup dur dememiz lazım. Buradan yetkililere sesleniyorum güzelliklerimizi yok etmek yerine ön plana çıkarın !

cüneyt KESKİN 7 Yıl Önce

Maneviyatı olan iki tepe arasında süzülerek akarsın. ( bir güzelin boynun da sarkan gerdanlık gibi) Gel gör ki büyükler el birliğiyle yaftayı asmış boynuna .(bir yiğidin boynun da yağlı urgan gibi) Yüzlerce göz bakarken , dile gelmez diller. Avcundan akıp gidiyor gelmişin geçmişin , dur diyen çıkmaz. Asuman hanım çalışmanızdan dolayı size çok teşekkür ediyorum. Umarım Bayburt halkı gerçeği görür ve bu anlamsız niteliksiz projeye dur der.

Zehra Turgut çayğan 7 Yıl Önce

Ak Parti'nin oy oranı Bayburt'ta yüksek diye buna guvenilerek bugüne kadar halkın istekleri sorulmaksizin nice haklar yendi,nice kişiler işsizlik yüzünden şehrimizden göç etti.Bu göçün nedenleri arasında coruhun yürüme yolunun olmaması yoktu tek eksiğimiz buymuş gibi davranmaktan ne zaman var geçilecek?? Ne zaman bizler işsizlik korkusundan gelecek kaygısından arınmış olarak yaşayacağız ?? Ne zaman dışardan gelen insanlar tarafından açılmaktan caz geçeceğiz ve ne zaman hak eden işe alinicak??? Yok kardeşim bnim Yüksek mevkiide dayım Yok !! Amcam yokk ! Birilerinin arkasına sığındığım dolu kesem yok !! Ama Allah var ve Elbette ki mazlumun hesabını sorar... Yeter artık yeter güzelim şehri ne hale getirdiniz evimin önünde coruha bakmaya doyamazdım şimdi ise perdeyi açmak yolunda yürümek bile istemiyorum."Anne Çoruh ölüyor mu ? " diyen oğluma verecek cevap bırakmadiniz tebrik ediyorum .

Hüseyin özdemir 7 Yıl Önce

Mimari; insanın kalbinun ruhunun yani iç dünyasının maddeye dönüşmesidir demiş kudema. Yapılan projelere bakınca kendince keninde sorma zarureti hissediyor insan . Bu kadar mı karşılaştı kalbimiz ki her yeri betonla dolduruyor, her yere beton döküyoruz. Bu mudur ıslah etme, bu mudur bayındır hale getirme . Betonla mı oluyor herşey. Herşey betona dönüşünce mi huzur buluyoruz. Mesele betonun sertliğinde değil, taş da sertti ama ecdad onu kalbiyle yumuşatmasını bildi veya öğrendi. Çünkü onlarda merkez , odak , kalpti. Yani INSAN. Sonuç olarak para odaklı dönen veya insan odaklı olmayan her iş kaskatı oluyor donuk oluyor ruhsuz oluyor. Diyeceğim o ki bırakın ruhu olan bir şeye (doğa-yeşil-su) ruhsuz kalple dokunmayı...

Talha Oruç 7 Yıl Önce

Asuman hanima kesinlikle katiliyorum. Dogal olusumlar sonucunda ortaya cikan bir nehre insanin mudahalesi ne kadar fazla olursa bu okusum o kadar dogadan ve dogalliktan uzaklasir. Ben demiyorum ki oldugu gibi kalsin tamamen dogal olsun. Coruh nehrinin bulundugu bu mevkide oyle bir sey soz konusu degildir cunku o bolgede yapilasma mevcuttur. Yukarda verilen orneklerin ortak noktasi ve asuman hanimin da dedigi gibi insan, doganin olusturdugu guzellikleri degistirip onlara zit ve zoraki seyler yapmak yerine onlarla uyumlu, butunluklerini koruyarak ve kulturel degerlere saygili olarak tasarim yapmalidir.

Ali 7 Yıl Önce

Doğru

Sena 7 Yıl Önce

Herkes bu yazıyı paylassin dogru tesbitler

Asiye 7 Yıl Önce

Bayburt halkının çok rahatsız ve şikayetçi olduğu bu konuyu makalenizde yer almanız ve degerlendirmeniz çok gurur verici. Bir mimar olarak doğru tespitlerde bulunmussunuz. İnşAllah gereken neyse bir an önce yapılır.

hilal 7 Yıl Önce

Çok doğru tespitler yapmışsınız Asuman hanım gerçekten memleketimiz berbat durumda Çoruh nehrine sürekli bir müdahalede bulunuyor oysa ki doğal görüntüsüyle bıraklılmalı. Memleketimeze yapılan bu gereksiz olaya dur denmeli. Yapılacak birçok şey varken sadece Çoruh la bu kadar uğraşmak niye? Beton yığını haline getirip o güzelim manzaradan mahrum edecekler. Gerçekten çok yazık memleketimiz adına üzülüyorum. Ilerlememiz daha iyi projeler düşünülmesi gerekirken bu halde olmamız acı. Ve bu sekilde düşünen birçok memleketlimiz var. Umarım bir düzeltme olur bu konuda ve çok daha iyi projeler görürüz.!!

SALİH CENGİZ 7 Yıl Önce

VAllahide billahi de, daha çalışmalar başlamadan projeyi gördüğümde "Bu bir katliam, o kadar pahalı malzemeleri suyunu altına gömmekten ve güzelim Çoruhu yok etmekten başka bir işe yaramaz" diye tepki gösterdiğimde bir sürü kişi "Yanılıyorsun, bittiğinde göreceksin çok güzel olacak" diye beni ikna etmeye çalıştılar.. İşte bilim insanları benim endişelerimi haklı çıkarıyorlar ne yazıkki

GÜRSEL KARAPINAR 7 Yıl Önce

Kıymetli hemşehrimiz,evladımız MİMAR ASUMAN UZ hanım, Çoruh Islah Projesi gündeme geldiğinden ve uygulamaya başladığından beri ,bu projenin BİLİME,İLİME GERÇEKLERE aykırı olduğunu, mimar ve inşaat odalarına,tüm siyasilere,sivil toplum örgütlerine anlatan ,konferans vererek takdir toplamış,isimsiz kahramandır.. Bizlerde kendisine teşekkür ediyor, yetkili ve ilgililerin bu sese kulak vermesini RİCA ediyoruz...

BAYBURT 7 Yıl Önce

ALLAH AŞKINA BU YÖNETİM BAYBURTUN HAYRINA HANGİ ADIMI ATMIŞ Kİ ÇORUHLA İLGİLİ DE DOĞRU BİR İŞ YAPSIN ONLARI OYLARI VEREREK BAYBURTU MAHFETMELERİNE İMKAN VEREN YİNE BİZLER DEĞİL MİYİZ BAYBURTTA ÇORUH NEHRİNİN EN UFAK BİR PARÇASI BİLE BAYBURTA BIRAKILMIYOR BAYBURTTA SU KAYNAĞI OLSUN İSTENMİYOR BAYBURTA GÜZEL BİR İŞ YAPILSIN İSTENMİYOR AMA SEÇİM ZAMANI GELDİ Mİ BAYBURT OLDUĞU GİBİ OY VERSİN İSTENİYOR BAYBURTA VE BAYBURTLUYA KARŞI İKİ YÜZLÜ BİR TAVIR TAKINILIYOR BUNA RAĞMEN BAYBURT HALKI HALA DESTEKLİYOR ARTIK UYANMAK ZAMANIDIR BAYBURTUN MENFAATLERİNİ DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ ARTIK BİZ DE MENFAAT EKSENLİ BAKMALIYIZ BAYBURTA FAYDASI OLMAYAN KİŞİLERE DESTEĞİ KESMEK GEREKMEKTEDİR ARTIK FAYDACI BAKMALIYIZ

Bilal Solmaz 7 Yıl Önce

Uzun gölü betona gömen ile aynı zihniyet.

Numan Erengil 7 Yıl Önce

Kamunun mal ve can emniyetini tehlikeye atmak adına çok yanlış bir adım atılmaktadır.DSİ nin kıyı kanunu ve Başbakanlığın 8.Eylül.tarih ve 2006/27 sayılı genelgesine istinaden müdahale etmesi olmazssa yargı yoluna gitmesi gerekir.

Hikmet ERKUL 7 Yıl Önce

Bu sese kulak verilmesi gerekir.Ilgililerin ve yetkililerin dikkatine...Çoruh nehri ve kale Bayburtumuzun kimliğidir.Vakit geçmeden,doğallığı bozmadan bilimsel projeler üretilmelidir.

tuncay 7 Yıl Önce

biz demiyormuyduk şu çoruhun etrafını değerlendirelim bu memleketin sahibi yok Eskişehir belediyesi porsuk çayını ne güzel yapmış diyorduk şimdi ne oldu bir şeyler yapılıyor bitsin görelim

seko69 7 Yıl Önce

Porsuk çayını örnek gördüğümüz için bizler talepte bulunduk, çoruha onun gibi bir şey yapılmasını istedik ve yapılmaya başlandı. resim 11,13-14'teki gibi bir şey yaparsanız eğer riskleri çok büyük olur. çünkü bu nehir Türkiyenin en hızlı akan nehri. birde baharda eriyen kar ve yağmur sularını hesaba katarsak o resimlerde ki gibi bir şey yapmamız söz konusu dahi olamaz. zaten çoruhun bütün hepsi aynı olmayacak.sadece belli bir bölümü görüntü için değiştiriliyor. bunu fazla abartmanın bir anlamı yok. eğer tartışacaksak proje ile aynı mı olacak farklı mı olacak onu tartışalım. çünkü projenin örnek gösterimi muhteşem. tıpkı cumhuriyet caddesinde olduğu gibi. bitsin sonra değerlendirme yapalım. önceden çoruhu düzene sokun derdik bugün eleştiriyoruz.. bu proje güneydoğuya yapılsa imreniz ve takdir ederiz. hep eleştiri iyi değildir. art niyet aranır..

Behçet bayram Eskişehir'den 7 Yıl Önce

Selaminaleykum öncelikle arkadaşlar Çoruh nehrinin kenarları yapılsın tabiki ama koca nehri sıkıştırılmış birsekilde deyil şimdi ben desemki Bayburt belediye başkanı yılmaz büyükersanla irtibata geçsin desem olmaz dediniz yani bir bilene sormak lazım bayburt için en iyisi nasılsa onu yapsınlar bayburt için hangisi hayırlısı ise o olsun

Safak Güngör 7 Yıl Önce

Proje güzel. Umarım Belediye ile saat kulesi arasındaki ucubelerde karşılıklı yıkılır.

şehirli 7 Yıl Önce

Maalesef uzmanların yorumlarından anlaşılacağı üzere ben de bir Bayburtlu olarak endişelerim de haklı çıkıyor gözüküyorum...Bir an önce sayın Bakanımız daha fazla yanlış yapılmadan bu projeyi gözden geçirmeli ve gerekli iyileştirmeleri yaptırılmalı.Çoruh nehri küçülerek ve uzaklaşarak bir beton yığını haline getirilme tehlikesi ciddi şekilde görünüyor...Zaten etrafındaki yapılan rezidanslar çoruhun maalesef silüetini bozmuştur.Zararın neresinden dönülse kardır...

Esma Nur AKTAŞ 7 Yıl Önce

Bayburt' un sosyal alanlarindan biri olan Çoruh Nehri kenarinin dogasina ve yapisina uygun uygulama ve projelerle insanliğa ve cevreye daha faydalı olabilmesi Asuman hanimin bahsettigi gibi mümkündür. Dünyamizin ve ruhumuzun betoşlaştığı bu zamanda bir de yetmezmis gibi nefes alabildigimiz, sesiyle suyuyla havasiyla ruhumuza dokunan Çoruh Nehrimizi betonla dolduruyorlar. Tabiki de hepimizin amaci Bayburtumuz icin güzel seyler yapmak ama dogru uygulama ve bilime uygun bir sekilde❗ Ortada yanliş bir uygulama var ve buna kayitsiz kalinamaz. Bir Bayburtlu olarak memleketimin gelismesi ve daha iyi yerlerde olmasi icin Asuman hanimin yanindayim. Yolun açik olsun hep yanindayiz.

Büşra 7 Yıl Önce

Asuman hanım gerçekten çok doğru tespitlerde bulunmuşsunuz. Sizi ilginizden dolayı kutluyorum ve bizde memleketliler olarak elimizden geleni yapmalıyız. Benim gibi birçok kişi sizin gibi düşünüyor bu yapılan projenin bir an önce düzeltilmesini istiyoruz.çoruh doğal haliyle güzellendirlmeli beton yığını haline getirilmemelidir. Umarım en kısa zamanda yetkililer gereğini yapar.

Özge 7 Yıl Önce

Çok güzel bir yazı olmuş Asuman hanım ellerinize sağlık. Gerçekten çoruhumuza yapılan bu proje tarihi ve kültürel görüntüden uzak beton yığını haline getirilecek. Buna bir dur denmesi gerekiyor . Umarım yetkililer bu isynlarımızı duyar ve daha doğru bir proje yoluna gidilir. Asuman hanımın ilgisi için teşekkürler bizlerde elimizden gelen desteği gerekirse sonuna kadar veririz.

Seda 7 Yıl Önce

Yazınız çok güzel gerçekten Asuman hanım duygularımıza tercüman olmuşsunuz. Yazın gittiğimde gördüğüm o manzara gerçekten içler acısı. Doğal nehrimizi mahvetmişler. Tarihi ve doğal görüntüsünü bozmadan bir proje yapılmalıydı bu beton yığını görünümü şeklinde değil. Umarım yapılan bu yanlış adımdan geri dönerek daha güzel bir çalışma yaparlar. Yetkililer lütfen sesimize kulak verin!!!

Fatma 7 Yıl Önce

Asuman hanım cok guzel yazmışsınız gercekten helal olsun umarim bu konuda yapilan yanlislar görülür ve coruhumuz bayburtumuza dogalligiyla geri dondurulur. Kulturel miraslarimiza daha iyi sahip cikmali beton yigini sekline donusturmemelidir.

Sultan 7 Yıl Önce

Asuman Hanımın da dediği gibi Çoruhumuzu çoruh olarak görmeyi istiyoruz bir beton yığını olarak değil.Yetkililerin bir an önce bu projeye dur demesi gerekiyor.Umarım sesimize kulak verip harekete geçerler.

Bayburtlu Salih 7 Yıl Önce

Bayburtu bilmeyen, has bel kader yolu düşenler ile karşılaşınca,şunu söylerler; Ha Bayburt'a bir kez gittim şehrin ortasından dere akıyor,ben de bir dakika,Çoruh dünyanın üçüncü en hızlı akan nehridir,siz dere ile nehir arasındaki farkı biliyor musunuz diye çıkışır ve toz kondurmamaya çalışırdım.Böyle bir proje ile insanlar yaa aynı kanaldan Adana da , Ege de var orada da sulama kanalı yapmışlar Bayburt taki bu suda kanal içinde bu kanalı ne zaman yaptılar dedikleri zaman ne diyelim, dünyanın en hızlı akan kanalımı diyelim. Çoruh nehrinin Erzurum köprüsü ile Bent köprüsü arası sağı ve solu betondan arındırılarak peyzaj çalışması ile Kale bir bütünlük sergilemeli, Kale ile bir birini tamamlamalı; Çoruh nehrinin sağlı sollu peyzajı yapılınca,Cumhuriyet caddesi araçlar için gidiş,Erzurum köprüsünden Ozulu caddesi geliş olmalı ve oto parklar ihtas edilmeli. Büyüyen bir Bayburt hayali ile projeler tasarlanmalı,resmi kurumları planlı olarak yayılıp şehir güzelleştirilmeli

slm 6 Yıl Önce

asuman hanıma katılıyorum .inşAllah yetkılıler duymuş okumuşlardır ben umud edıyorum bu yanlısı duzeltırler

Cemal 5 Yıl Önce

Fotoğraf 11 dekine benzer seyler olmali. Zaten elektrikti carti curttu nehiri caya cevirdiler.

Ibrahim karabacak 4 Yıl Önce

Önemine binaen çoruh kendi mecrasında akmalıdır.18#04#1968 yılı hatırda olmalıdır.

Garip 4 Yıl Önce

Allah rızası için beton yığınını durdursunlar coruhun içinde birtane canlı balık kalmadı beton yığınına döndü bu bizi bir bayburtlu olarak beni derinden üzüyor her baktığımda ağlıyorum doğallığı bozmak ne dir Allah aşkına ne onarın nede böyle gudubet haline getirin bırakın RABBİMİN yarattığı dogalligiyla kalsın lütfen Asuman hanım çoruh eski Haline dönerse Allah'ın iziniyle sizin sayenizde olacak ve BAYBURT halkı size hep duacı olacak Allah sizden ebeden razı olsun insaAllah

Muammer Güven yaş( 9o) 4 Yıl Önce

Taşköprüyle,Bent köprüsü arası,kalearı güzelliği ne kadar yeşillikti.Bizm çocukluğumuz oralarda geçti,Biz memleketimizden uzaklıaştığımız gerçekleri göremiyoruz,siz yara merhem olmaya talip olduğunuz için ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN SAYIN CUMHUR BAŞKANIMIZDA SİZİN,YAKARIŞINIZ İNŞALLAH TERCÜMAN OLUR.KALIN SAĞLICAKLA

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.