Bayburt Postası

İbrahim Haşlak, dargun otundan gazoz da üretti!

Ekonomi

Bayburt mutfağının vazgeçilmezi dargun otundan gazoz üretildi. 

Bayburt Postası - Dargun otu üzerine çalışmaları ile bilinen İbrahim Haşlak (49) adlı girişimci dargun gazozounu piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Dargun gazonunun Türk Cumhuriyetlerinde ve Rusya'da maden suyu kadar yaygın bir şekilde tüketildiğini söyleyen İbrahim Haşlak, 2,5 yıl önce kendisine Azerbaycan'dan dargun gazozu getirildiğini, ondan hareketle kendileri de dargun gazozu ürettiklerini kaydetti.

Şimdilik Bursa'da bir fabrika ile anlaştıklarını, gazozun tutması ve pazarının oluşması halinde Bayburt'ta tesisleşmeye gideceklerini söyleyen Haşlak, 10-15 gün içerisinde Bayburt Valiliği önünde yapılacak tanıtım etkinliğinde halka dargun gazozu ikram edeceklerini ve bu yeni ürünü halkın beğenisine sunacaklarını belirtti. 

Bayburt'ta dargun otu ile özdeşleşmiş Yedigözeler (Dacırak) köyü nüfusuna kayıtlı olan İbrahim Haşlak, liseyi okuduktan sonra gittiği İstanbul'dan 2018 yılında geri dönüş yaptı.

Kuşburnu, Ahududu, Elmalı Dargun Çayları

Ata baba topraklarını ekmeye başlayan Haşlak, dargun otuna yoğunlaşarak çay üretimine karar verdiği sıralarda fikrinin çalındığını, kendilerinden önce başkalarının ürettiğini belirtti.

2 yıl önce dargun otundan çay üretim fikrinin ilk olarak kendisinin ortaya attığını ve projesinin çalındığını ifade eden İbrahim Haşlak, dargunun suya atılıp içilecek bir şey olmadığını, bunun sade şekliyle çok acı olacağı fikrinden hareketle, dargun otunu bitki uzmanları ile çalışarak, 5-6 denemeden sonra 3 ürün elde ettiğini ifade etti. Haşlak, Kuşburnu, Ahududu, Elmalı dargun çaylarının içenler tarafından beğenildiğini kaydetti.

Lokumu olmuyor!

Dargun otundan üretilen ürünlere değinen Haşlak, bu ürünler arasında lokumun istenilen seviyede olmadığını ifade etti.

Uzmanlar ile görüşüp, 6 çeşit lokum ürettiğini söyleyen Haşlak, dargun otunun laboratuvar değerlerinin lokumun pişirilme sürecine uygun olmadığını aktardı.

Bayburt'un markası: Dargun

Dargun otunun Bayburt'un gastronomi markası olabileceğini söyleyen İbrahim Haşlak, dargunla ilgili uluslar arası piyasaya açılacak projelerin arifesinde olduklarını kaydetti.

Dargun Üretim Merkezi ve Dargun Shop

Bayburt’a kurulması düşünülen Dargun Üretim Merkezi'nde dargun otunun paketlenerek direk ihracat yapılacağını söyleyen Haşlak, dargun otunun geleceğinin çok güzel olduğunu olduğunu kaydetti.

Bayburt'a marka gerektiğinin ve bunun dargun otu olabileceğini söyleyen İbrahim Haşlak, dargun üretilen ürünlerin artması sonrasında Bayburt'ta bir Dargun Shop açma düşüncesinin de olduğunu söyledi. 

Haber ve Fotoğraflar: Murat Okutmuş

Yorumlar (3)

Mehmail 2 Yıl Önce

Tutmaz gada boş işler uğraşma. otlu çaya devam

Seko69 2 Yıl Önce

İbrahim beyi tebrik ederim. Bayburtlular bu kardeşimize destek vermeliler. Yıllarca Gümüşhanenin kuşburnu imalatı üzerinden demogoji yaptık. işte girişimci bir Bayburt sevdalısı. tanımam etmem kendisini. Bizim markamız olan Dargun'u kendi ismi ile piyasa sürmesi de ayrı bir güzel. daha önceki ismi Tarhun idi.. doğru isim üzerinden pazarlaması takdire şayan. İbrahim bey kimseye kulak asmadan bu işi sonuna kadar götürmeli. tekrar tebrik ederim.

Seko69 2 Yıl Önce

İnsan bilmediğinin cahilidir demişler. çay ne alaka? Bir markete gir de hangi içecek türleri var bir gör. bugün gençler soğuk çay diye bir markayı çılgınlar gibi tüketiyor. Dargun içeceği de bu manada rakip olur. Bayburtlu yapınca tutmaz, boş işlerle uğraşma gibi saçma sapan sözler tüketmeniz sizin art niyetli olduğunuzu gösteriyor. Bir kere de Bayburtluya güvenin. yöresel anlamda çok güzel işler yapılıyor. tek sorunumuz önceki marka Tarhun'nun asli ismine dönerek Dargun olarak piyasada yer almaması. umarım Tarhun markası üzerinden pazarlama yapanlar bu hassasiyeti gözetirler. Bir bitki iki isim üzerinden pazarlanmaz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.