Bayburt Postası

Kızıltuğ'un 'Çal Söyle Şarkımı' adlı eseri yayınlandı

Edebiyat

Bestekâr, şair ve yazar Fırat Kızıltuğ’un yeni kitabı okuyucuyla buluştu.

Bayburt Postası - Kızıltuğ'un yeni kitabı, bugüne kadar müsiki üzerine kaleme aldığı yazıları içeriyor. ‘Çal Söyle Şarkımı’ ismiyle okuyucuyla buluşan kitapta, Kızıltuğ'un çeşitli yayın organlarında yayınlanmış yazıları yer alıyor. 

Akıl Fikir Yayınları Sahibi Fatma Ersem Yargıcı’nın emeğiyle yayınlanan ‘Çal Söyle Şarkımı’ adlı eser 351 sayfadan oluşuyor. Kitabın giriş kısmında Prof. Dr. Ümit Meriç’in Fırat Kızıltuğ’u anlatan bir yazısı yer alıyor. ‘Kopuz Coğrafyası’nın Şairi, Edibi, Mûsikîşinası: Fırat Kızıltuğ’ adlı makalesinde Meriç, “Fırat Bey hem sesi ve sazı hem kelamı ile babasının yönettiği Bayburt Halk Evi Bandosu’ndan esen Batı mûsikîsinin rüzgarını, yıllar sonra Gerhard Braun’la sürdürdüğü flüt çalışmalarıyla birleştirmiş; nu nağmeleri Arel’den, Laika Karabey’den, Münir Nurettin Selçuk’tan süzülen saz virtüözlüğü ile buluşturmuştur. Asya’dan Avrupa’ya sesten bir gök kuşağına binerek gitmiş,oradan tekrar Anadolu’ya, Osmanlı’nın XX. yüzyılda miras kalan muhteşem ses ummanına dalmak üzre dönmüş ve bu yolculuğu hayatının hemen her gününde tekrar etmiştir” ifadelerine yer veriyor.

Kitap üç bölümden oluşuyor. Birinci Bölüm Türk Dünyası ve Mûsîkî, İkinci Bölüm Şair ve Bestekârlar, Üçüncü Bölüm Hatıralar-Bayburt Yazıları. Üçüncü bölümde yer alan yazılarının tamamına yakını Kızıltuğ’un gazetemizdeki köşesinden okuyucularla buluşturduğu yazılar. 

Kitap kapağında yer alan yayın kuruluna ait takdimde ise şunlar beliriliyor:

“Hazırladığımız eser Fırat Kızıltuğ hocamızın farklı coğrafyalarda farklı zaman dilimlerinde ama ille de Mûsikîmiz ve onu besleyen edebiyatımız üzerine yazılmış makalelerinden oluşmaktadır. Çal Söyle Şarkımı, sizi insan mahşerinde müstesna insanlara yaklaştıracak, duymadığımız belki de hiç bilmediğimiz yaşanılmış veya düşünülmüş ummanlara doğru yol almanıza vesile olacaktır. Pek çoğu edebi bir dille ce sanatçı hassasiyetiyle yazılmış makaleleri okudukça Türk Mûsikîsi üzerine tartışmaların hâlâ bitmediği günümüzde Fırat hocamızın ısrarla hep aynı şeyleri savunduğunu ve ifade buyurduklarındaki ısrarların ne kadar yerinde olduğuna bir kez daha tanık olacaksınız.”

Yorumlar (5)

Ahmet Çağıldak 4 Yıl Önce

Şair, musikişinas, bestekar, yazar ve yaşayan en büyük Klasik Türk Müziği tarihçisi Fırat Kızıltuğ ağabeyime sağlıklı ömür ve yeni yapıtlar diliyorum.

Şükrü Nişancı 4 Yıl Önce

Bayburt olarak en eksik yanımız Sanat musikisindeki boşluğu tek başına dolduran adam selam olsun saygı olsun sana

Rıfat Yıldız 4 Yıl Önce

Sayın Kızıltuğ'u bu eserinden dolayı kutluyorum. Elinize ve kafanıza sağlık Sayın Hocam. Eserinizin alanında yeniliklere kapılar açmasını diliyorum.

Nahit imaç 4 Yıl Önce

Bayburt'un gururu değerli üstadın yeni eseri Bayburta bir armağanı diye düşünüyorum, unutulmaz anlar ve yaşanan gerçeklerin kaleminden bir hatıra kendi gibi yaşatacak değerli bir eser kitap seven herkes okumalı eline yüreğine sağlık

Dursun Bayrak 4 Yıl Önce

Bavyeradadır, Estergonda bir bakarsın ferganada. Mirza Kemandır Oğuz Destanı yazar gahi Dildedeste Çırak Hicvi dir Kitabı Yave eserine Şikestelerle eşlik eder. Fırat hoca Çoruhîdir, bizden ve bize özge. Çal Söyle Şarkımı eserimiz hayırlı olsun daha nice eserlere diyerek muhabbetle selamlar ederim. Turnadır o, mahidir o Dehadır o dahîdir o Yok menendi sahidir o Bizden biri, Bizden biri

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.