Zerdüşt ve Zerdüştlük hakkında benim de bilgim; basmakalıp, ikinci üçüncü el ve yalan yanlış bilgilerdi.

Önce lise yıllarımda edebiyat kitabımızda görmüş ve ezberime almıştım Faruk Nafiz Çamlıbel’in o dizelerini:

“Duyuyorum bu akşam, din gibi, sevda gibi,
Ne duyarsa içinden bir Mecûsi rahibi:
Andırıyor hisarlar birer tütsü kabını,
Leylekler ezberliyor Zerdüşt'ün kitabını,
Benziyor bir mermere alnını koyan dere
Bu ateş mabedinde bir ateşten ejdere.”

Derken Nietsche’nin “Zerdüşt Böyle Dedi”sini okudum. Zerdüşt’le bir ilgisi yoktu bu kitabın ve Nietsche’nin bilmediği, tanımadığı bir dinin ve dünyanın üzerine başka, ilgisiz imgeler inşa ettiğini gördüm.

Sonra Kürtlerin İslam’dan önceki dininin Zerdüştlük olduğunu ve PKK’lıların da bu dine dönmek istediklerini okudum basında. Ve Hasan Ali Yücel’in bir kitabında, yakın dostu Samih Rıfat’ın Zerdüşt’ün Türk olduğunu iddia ettiğini okudum.

Ve baktım ki böyle olmuyor, Zerdüşt’ü ciddi kaynaklardan okudum, doğru bilgilere ulaştım. Ve baktım ki Zerdüşt Tanrı sistemini ilk kez ortaya koyan kişi, ilk dinsel yalvaç… Bilinen 4 kutsal kitaptan daha eski onun Avesta adlı kitabı.

Ve şimdi elimde bir Zerdüşt kitabı daha var, adı “Zerdüşt’ten Kur’an’a”, yazarı Arif Tekin, yayınevi Berfin.

İlahiyatçı-yazar Arif Tekin Dostum, bu kitabında Zerdüşt Dini’nden Tevrat ve Kur’an’a geçen ögeleri ve benzerlikleri bir bir ortaya döküyor. Okursanız çok şaşıracaksınız.

Evet ben bazı başlıklar sunayım, dileyen okusun, dileyen de eğer bu yazılanlara inanmıyorsa, tersini kanıtlayıp bir kitap da o yazsın. Böylece doğruya varalım.

Arif Tekin, kitabını kime ithaf etmiş, önce onu yazayım, çünkü çok önemli: “Kutsal kitapların defterini kapatıp yalnızca yaratıcı hakkında kafa yoranlara ithaf ediyorum.”

Kitabın girişine de bir sayfalık özdeyişler koymuş yazarımız, bunlardan birkaçını paylaşayım:

“İyi düşün, iyi söyle, iyi iş yap.” Zerdüşt
“Zalimlerin çarkı cahillerin çalışmayan kafalarıyla döner.” Victor Hugo
“Din fakirlerin zenginleri öldürmemesini sağlar.” Napolyon Bonaparte

Ve yine kitabın en başında, vardığı yargıyı okurla paylaşıyor Arif Tekin, bir Kur’an uzmanı ve Zerdüştlüğü derinliğine inceleyen bir araştırmacı olarak diyor ki: “Kur’an’da anlatılanlarla Zerdüşt’ün fikirleri neredeyse yüzde yüz aynı.”

Ve diğer bilgi ve ayrıntılar:

-Zerdüştlüğün kutsal kitabı Avesta, 12 bin öküz derisine yazılmış.
-Zerdüşt’ün hapse girmesi, Yusuf Peygamber’in hapse girmesi kıssası ile neredeyse aynı.
-Hz.Muhammed’in doğumuna ilişkin anlatılan olağanüstü işler, Zerdüşt’ün doğumunda da olmuş.
-Zerdüştlük’te anlatına cennet, cehennem ve cezalar, Ku’an’da anlatılanlara çok benziyor.
-Ahiret’le ilgili anlatılanlar da aynı neredeyse.
-Zerdüştlük’te de 5 vakit namaz var, cemaatle namaz var ve imam benzeri din adamları var. Sabah namazı önemseniyor ve horoz bu namaz vaktinden dolayı kutsanıyor.
-Dua sırasında eller, Zerdüştlük’te de havaya kaldırılıyor.
-Zerdüştlük’te de kelime-i şahadete benzer bir cümle var.
-Mecusi, ateşe tapan demek değil.
-“Din” sözcüğü Zerdüştlükten Arapça’ya geçme, Arapça’da “din” sözcüğü yoktur.
-Tufan kıssası… Zerdüştlüğün kutsal kitabı Avesta’ta da var; Babil’de, Sümer’de, Yunan’da Hint’te ve Orta Asya’da da var…

Sanırım bu kadar bilgi yeterli, gerisini ve ayrıntısını, meraklısı alıp okusun önyargısız ve saplantısız olarak.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ERDOĞAN ÖNER 4 yıl önce

BİLGE KADIN MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ DA YAZITLARINDA. SÜMERLERDEN BAHSEDERKEN. ARİF TEKİN'İN TESBİTLERİNİ SÜMER YAZITLARINDAN GÖRMEKTEYİZ. SAYIN CAZIM GÜRBÜZÜN YAZISI İLEDE BU KONUNUN DAHA DERİNE GİTMEMİZİ SAĞLIYOR. KENDİSİNE BU ATDINLATICI BİLGİLERİ VERDİĞİ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.

Avatar
Y.simsek 3 yıl önce

ALLAH tüm kavimlere peygamber göndermiştir ve bu da onun kanıtıdır.farisilerin, Kürtlerin ve bir kısım Türklerin daha önceki inancı Zerdüştidir.zaten İslam ile benzerliğinden dolayı kabul etmişler.siz dile getirmediniz ama ben söyleyeyim neden İslamı seçtiklerini.çünkü avestada ahir zamanda gelecek bir peygamber inancı da var işte bekledikleri peygamber hazreti Muhammed (sav) olduğu için.
Bu arada ahir zamanda gelecek peygamber inancı hindularda da var,budustlerdede var.ve bazen araştırma yaptığım zaman acaba bu kişiler adı geçmeyen 124000 peygamberden bir kaçı olabilir mi?
Mesela Amerika kıtası keşfedilmeden önce orada yaşayan kızıl dereliler nerden biliyor nuh tufanı?cenneti?cehennemi?demekki ALLAH,ü teâlâ Kuran'da biz tüm kavimlere peygamber gönderdik ayetini inkar edenlere hatırlatmak gerekir.tevrat,Zebur ve incildede ahir zamanda peygamber geleceği yazılıdır.