Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Tabii ki zaman ilerliyor. Bizim 18 işçi kardeşimizle alakalı umutlarımızın azaldığını söylemem gerekir." dedi.

Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, kömür madeninde mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakan Yıldız, kömür madenindeki suyu tahliye işlemlerinin 24 saattir aralıksız devam ettiğini ancak su boşaltılan yerlerde mevcut tahkimatın bozulması sonucu 1-2 metrelik çöküntüler meydana geldiğini söyledi.

Hem suyu hem de çamuru tahliye ederken bir taraftan da madencilikle ilgili tahkimat yapma zorunluluğunun olduğunu kaydeden Yıldız, "Burada bu çöküntülerin aynı zamanda dışarı çıkarılması o pasaların dışarı çıkartılması için dünkü Ahtapot'un montajı yan tarafa alındı. Raylı sistemden yararlanılıyor şu anda. İşimizin kolay olmadığını, zaman alacağını ve bununla alakalı da bütün ekiplerin 24 saat kesintisiz vardiyalı olarak çalıştığını söylemem lazım. 30'a yakın kurum ve içinde madencilikle alakalı TTK'nın, TKİ'nin, Karayolları'nın, DSİ'nin ve bütün maden içerisinde yararlı olabilecek bütün ekip, İstanbul, Ankara, İzmir, Konya'dan getirilen bütün cihazlar kullanılıyor. Bizim malzeme tedarikiyle ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. Yeni bir malzeme arayışımız şu anda yok. Ama zamanla burada mücadele ettiğimiz için hem nefeslikte hem de desandrede iki ayrı koldan çalışmalar da sürdürülüyor. Sabahki koordinasyon toplantımızda görev bölümleri ve taksimatları yeniden gözden geçirildi ve çalışmalar da devam ediyor." diye konuştu.

Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise önceliklerinin madendeki çamur ve suyun tahliyesi ile tahkimatı zarar gören bölümünün tahkimatının yeniden yapılması olduğunu söyledi. Elvan, teknolojik bütün imkanlar kullanılarak çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, madendeki çalışmaların Bakan Yıldız'ın koordinasyonunda devam ettiğini belirtti. Çalışmalarla ilgili spekülasyonlar yapıldığını kaydeden Çelik, "Çalışmalarla ilgili bilgi kaynağının şu açıklamalar olduğunu üzerine basa basa söylemek istiyorum. Nedenine gelince sabahleyin geldiğimiz, burada su tahliyesinin bir miktar durdurulduğu, çalışmaların ve tahkimatın yapılmadığı gibi son derece olumsuz, gerçeği yansıtmayan bazı değerlendirmelerle karşı karşıya kaldık. Bunlar doğru değil. Tam aksine, gerek tahkimatla ilgili gerek içerideki çeşitli materyallerin dışarıya atılmasıyla ilgili ve suyun tahliyesiyle ilgili yoğun bir çalışma içinde olan onlarca, yüzlerce arkadaş varken yanlış algı ve bilgilendirmenin yapılmaması ve bilgi kaynağının mutlaka bu açıklamalar çerçevesinde değerlendirilmesinin doğru olacağı kanaati içindeyim. Kamuoyuna yanlış bilgi vermeyelim. Gerçekten son ehil arkadaşlarımız planlı programlı bir şekilde şu anda ocağın metrelerce altında çok düzenli bir çalışmayı sürdürüyorlar. İnşallah kısa süre içerisinde yol alırız temennisinde bulunuyorum."

Madendeki suyun ne kadar sürede tahliye edilebileceği konusunda bir öngörüsünün olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Yıldız, şu cevabı verdi: "Karşımıza her metreyi aştıkça yeni şeylerin çıktığını görüyoruz. Tahminen 5-6 bar civarında gelen çamurlu suyun içeride oluşturduğu tahribatı şu anda henüz görmüş değiliz. Ama her ulaştığımız metre bize yeni bir tablo çıkartıyor ve biz o problemi çözmemiz lazım. Suyu aktarmak önceliğimizdi ama suyu aktardıktan sonra çamurun ve tahkimatın bozulduğunu gördük. Şimdi o tahkimatı yapmadan, bu çalışmayı yapacak arkadaşların güvenliğini sağlamadan biz orada çalışmayı sürdüremeyiz. 24 saat çalışma var. Bunun illa çalışmanın adı su aktarmak olarak anlaşılmaması lazım. Bize yeni gelecek tabloların ne olacağını tam olarak bilemeyiz. İleride temiz suya geleceğimiz nokta varsa; ocağın eğimlerine, plato yaptığı düz yerlere bakarak bunları söylüyorum, biz güvenliği sağlayarak bunları yapmamız lazım. Tabii ki özellikle ocağın giriş alanıyla alakalı da çalışmanın rahatlatılması için de bir kısım önlemler tedbirler almak zorundayız ki çalışanlar orada daha yoğun ve aktif olabilsinler."

Haber: Cihan