''Şimdi aynı anlayışı bekliyorum''

Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve aynı zamanda AK Parti Bayburt Belediye Başkan Aday adayı İbrahim Yumak Bayburt Postası’na konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da eşlik ettiği Türk işadamları heyeti tarafından gerçekleştirilen yurt dışı gezisi ile ilgili Bayburt'ta dün bir basın açıklaması yapan Yumak, önemli açıklamalarda bulunmuştu.

''Şimdi aynı anlayışı bekliyorum''

Bayburt Postası - Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve aynı zamanda AK Parti Bayburt Belediye Başkan Aday adayı İbrahim Yumak Bayburt Postası’na konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da eşlik ettiği Türk işadamları heyeti tarafından gerçekleştirilen yurt dışı gezisi ile ilgili Bayburt'ta dün bir basın açıklaması yapan Yumak, önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Açıklamasında Başbakan Erdoğan’a Bayburt’un taleplerini içeren bir dosya sunduğunu ve dosyadaki taleplerin ilgili bakanlıklara sevk edildiği müjdesini veren Yumak, basın açıklamasının öncesinde yayın editörümüz Kürşat Okutmuş’un röportaj konuğu oldu. Yurt dışı gezisinin hemen ardından İstanbul’dan Bayburt’a dönerken, gündeme ve aday adaylığına ilişkin merak edilenlere yanıt veren Yumak, Bayburt ile ilgili ‘çılgın proje’sini de ilk kez paylaştı.  İşte Yumak’ın özel açıklamaları:

Röportaj: Kürşat Okutmuş

Bayburt’un en tanıdık, en bilindik simalarından biri ‘o’… 30’lu yılları yarılamış biri olarak, bildim bileli sokaklardadır, esnaftır, protokoldedir…

Seveni kadar sevmeyeni, beğeneni kadar beğenmeyeni vardır… Tepki çekmek konusunda, öne çıkmış birçok Bayburtlu’dan bir adım daha öndedir! Sanırım, bu da “daha bizden biri” olmasının bir geri dönüşü olsa gerek!

Bırakıp gidenler kadar güçlüydü, yani çekip gidebilirdi! Öyle yapmadı ve kaldı… Son 10-15 yılda birçok Bayburtlu esnaf, kepenklerini kapatıp, Bayburt sokaklarından sessiz sedasız çekilse de, ‘o’ ayakta kaldı!

Sokakların ve ekonominin ‘yeni oyuncuları’ arasında, eski dönemden kalma birkaç esnaftan biri olan İbrahim Yumak, siyaseten de hizmet ve görev alma noktasında her zaman istekli ve arzuluydu…

Ki, şu anda da yine benzer bir heyecanla, Bayburt Belediye Başkanlığı’na talip…

*

Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak ile Başbakan ile birlikte katıldığı yurt dışı gezisi dönüşünde, İstanbul’da nefeslenirken görüştük.

Öncelikle heyecanlıydı… Hemen Bayburt’a dönüp, Başbakan ile yaptığı görüşmeden aldığı sonuçları anlatmak, olan biteni aktarmak arzusundaydı…

"Şimdi karşı taraftan aynı anlayışı bekliyorum"

-Sanırım keyifli ve verimli bir gezi oldu…
-Kesinlikle… Finlandiya, İsveç ve Polonya’ya kalabalık bir heyet ile gittik. Ağırlıklı olarak iş adamları vardı. Bununla birlikte 5 Bakan, Dışişleri’nin üst düzey yöneticileri, İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası’ndan ekiple 300’ün üzerinde bir katılımcı vardı. Ben de Başbakan’a bir dosya sundum. Dosyayı sizinle de paylaştım. İçinde hangi konular olduğunu biliyorsunuz. Yine demiryolu noktasında Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım ile temaslarımız oldu. Geri dönüşlere ve gelişmelere odaklanacağız şimdi… Verimli ve faydalı bir seyahat olduğunu söyleyebilirim.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun da yer aldığı görüşmede Başbakan Erdoğan'la bir araya gelen Yumak, görüşmede Bayburt’un taleplerini içeren bir dosya sundu. (Detay için lütfen tıklayınız…)
-Malum şu an yine bir yarış içindesiniz… Devam ettiğiniz bir görev ve talip olduğunuz yeni bir görev var… Başbakan ile adaylığınız noktasında bir bilgi alışverişiniz oldu mu? Ne düşünüyor adaylığınız hakkında Başbakan?

-Zaten bilgisi dahilinde aday adayıyım. O konuya çok girmedim. Çalışmalarımızı içeren dosyayı takdim ettim, kısa bilgiler aktardım, Bayburt ‘un gelişimi ve sorunları ile ilgili bilgi alışverişinde bulunduk. Kendisi, konunun ve sunduğumuz dosyanın içeriğinin Başbakanlık tarafından takip edilmesi ve bizlere geri bildirim yapılması noktasında talimatları oldu.

-Anlıyorum… Rakip yine çok Sayın Başkan! Bu aday adayı bolluğunu siz nasıl yorumluyorsunuz?
-Evet. Özellikle parti teşkilatından üst düzey yöneticilerin aday adayı olması rekabeti kızıştırıyor. Mevcut başkan yeniden aday, il başkanı aday, il genel meclis başkanı aday, ticaret odası başkanı aday... Bunu da Başbakan’a arz ettim! Rekabet yüksek seviyede…

-İl başkanı aday adaylığı sürecinde istifa etti. Şimdi yeni bir il başkanı ve yönetimi seçilecek… Teşkilatta sıkıntı mı var?
-Genel Merkez yeni bir il başkanı atayacaktır. Biz bu konulara pek girmeyiz, aday adayı olarak herkesin desteğine ihtiyacımız var. Bizim için Bayburt’ta çalışamayacağımız kişi, kurum ve kuruluş yoktur.

-Daha yeni bir gelişme ama bu süreçte, sizin de gönlünüzden geçen yeni bir il başkanı vardır muhakkak…
-Ben bu konuya karışmam. Kendimi kimsenin bir adım önüne ve arkasına koymuş değilim. 2009’da da olduğu gibi yine halkımız anketlerde bizi en başa koyuyor. Ben halkıma, milletime güveniyorum. Yaptıklarıma ve teşkilata güveniyorum. Siyaset gelip geçici, kalıcı olan dostluk ve arkadaşlıktır.

-Bu defa şansınızı ne kadar buluyorsunuz?
-2009’da partiye herkesten daha çok sadakatli davrandığımı düşünüyorum. 2009’da adaylık elimizden alınmış olmasına rağmen, Hacı Ali Bey aday gösterildiğinde ertesi gün karşılama törenine katıldık. Anlayış gösterdik ve her platformda destekledik. Şimdi aynı anlayışı karşı taraftan bekliyorum. Bunun için de kırmadan dökmeden herkesin gücü ölçüsünde katkısı olacaktır. Ben İbrahim Yumak olarak memleketin dününe katkı sağladığımı, hatta birçok kişiden daha fazla katkı sağladığımı düşünüyorum. Bu nedenle, Belediye Başkan adaylığını bu dönem Allah bana nasip edecektir diye düşünüyorum.

-Bu süreçte, oda başkanlığından istifa etmeniz gerekmiyor mu?
-Bu konuyu Başbakan’a arz ettim. Kanunen bizim 1 Aralık tarihine kadar istifa etmemiz gerekiyor. O tarihe kadar bu konu netleşmiş olur diye düşünüyorum. Bazen maksatlı ve taraflı haberler üretiliyor, bunlar bizim dışımızda yapılan haberler. Bu haberleri yapan ve yaptıran zihniyeti kınıyorum. Bunu çirkin hale getirmeden, dostane ve demokratik şekilde sürdürmemiz gerekiyor.

-Ticaret Odası Başkanlığı artık cazip gelmiyor mu size? Yada hedefleriniz noktasında, hizmet noktasında yeterli değil mi?
-Ticaret Odası Başkanlığı’nı 3 dönemdir yapıyorum. Burası küçük bir yer, küçük imkanlarla büyük şeyler yapmayı başardık. Hem halkın gündeminde, hem de üyelerimizin sorunlarının çözümünde önemli işler yaptık. Özellikle taş ve mermer projesi, 10 Milyon Euro’luk bir proje. Herkes bu projeyi sahipleniyor, olsun sahiplensinler, sonuçta memleketimize yapılan bir yatırımdır, bir şey demiyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak yapabileceğimiz bunlarla sınırlı. Daha fazlasını yapabilir miyiz? Yaparız. Ama benim tüm hevesim ve heyecanım bu memleketi baştan aşağı değiştirebileceğimiz, altından üstüne getirebileceğimiz yerel yönetim, yerel siyaset. Bu bizim için çok önemli. Tecrübemiz ve ekiplerimizle, adaylık sürecinde ortaya koyduğumuz ve beyan ettiğimiz projelerimizle, özellikle çağdaş iletişim araçlarını da daha iyi kullanmak üzere geliştireceğiz. Ankara’dan gerekli kaynakları temin edip, ulusal ve uluslararası fonları temin ederek Bayburt’ta köklü değişimi başlatmak istiyoruz. İki yılda altyapıyı, bir yılda üst yapıyı bitirip, son dördüncü yılda da peyzaj düzenlemesine varıncaya kadar tamamlayıp, bu işi hakkıyla yapmak istiyoruz.

-Mevcut belediye yönetimi ile ilgili yorumda bulunmayacaksınız galiba…
-Mevcut başkanımızın yapabildiği ortada, Bayburt’ta ancak bu hizmetler yapılabildi. Bundan sonrasına bakacağız artık; ortak aklı hakim kılarak yeni kadrolar ve parti yönetimi ile işbirliği yapıp, inşallah bu memleketi yöneteceğiz.

-Kaynak azlığı ve kaynak yaratma sorunu sizin döneminizde de karşınıza çıkmayacak mı?
-Evet, bu bir gerçek… Ekonomik imkansızlıklarla mücadele ediyoruz. Ben, İbrahim Yumak olarak kaynak temini konusunda, ikili ilişkilerimi ortaya koyup, özellikle güçlü iktidardan testiyi Bayburt’a hizmet olarak doldurma noktasında var gücümle çalışacağım. Bu arada, kaynak tespiti ve temini çok zor konular değil aslında. Bunları başarılı olan iller nasıl yaptıysa onları örnek alarak yapacağız. Güçlü iktidarın avantajları ve nimetlerinden yararlanarak, bilgiye dayalı teknolojiyi kullanarak “Bayburt’un altını üstüne getireceğiz” ifadesini kullanıyorum. Bütün bunları ulusal ve uluslararası projelere dönüştürerek yapacağız. Bütün sektörler ve kamu görevlileri ile başta Sayın Valim olmak üzere işbirliği halinde gerçekleştireceğiz. Bundan 30 yıl önce söylendiğinde herkes gülüyordu ama Polonya’da gördüm ki Şehit Osman Dağı gibi bir dağa tünel yapmışlar. Biz de Şehit Osman’ın altından karşıya geçecek şekilde tüneller neden yapamayalım. Şehrimizi biraz daha genişletilebilir ve rahatlatabiliriz böylece. Yeter ki ayakları yere basan projelerimiz olsun.

-Buna 'çılgın proje' diyebiliriz herhalde!
-Evet, neden olmasın! İnanın çok istiyorum. Yollar rahatlar, şehir rahatlar. Bayburt’un Çoruh kenarındaki trafiğini azaltmak için Şehit Osman’ın altından geçecek birkaç tünel olması şart!

-Anlıyorum… Rıfat Hisarcıklıoğlu ile ilişkileriniz ne durumda… Gerekli desteği alabiliyor musunuz?
-Rıfat Bey ile uzun süreli bir dostluğumuz var.  Bana görev verdiği için kendisine teşekkür ediyorum. Zafer Çağlayan olsun, diğer birçok bakan ve vekil olsun, hukukumuz üst seviyede. Şayet aday adaylığımız gerçekleşirse derdimiz, sıkıntımız olmayacak. Benim dostluğum ucuz olmayacak. Herkesten yardım isteyeceğim.

-Bu defa da olmazsa, mücadeleye devam mı?
-Mücadeleden bıkmak yok! 30 senedir mücadeleye devam ediyoruz. Ticaret Odası’nda 5 yıl önce seçime girdik üç adayın toplamından daha fazla oy aldık. Biz tüm kazanımlarımızı Bayburt’a yatırdık. Bayburt’u yükseltemezsek zarar görüp fakirleşeceğiz. Ben Bayburt’u seven herkesi hizmet etmeye davet ediyorum.

-Şu malum konu… Mermer projesi… Fırtınalar kopuyor! Bir karışıklık söz konusu… Haklarının yenildiğini söyleyen veya hatalar yapıldığını söyleyen bir grup ilanlar veriyor, belediye aynı akşam ilanları kaldırıyor! Neler oluyor sahiden?
-Başa dönmek istemiyorum, kapandı gitti. Taş ve Mermer Derneği’ni biz kurdurduk, personeli tamamladık. Oraya getirip başkan yaptığımız arkadaş İzmir Fuarı’na gittiğimizde tüm imkanlarını biz sağladığımız halde, bizi orada yok sayarak çıkardığı kitapçıkta kendisini ön plana çıkardı. Sonra bu proje yazılırken işin içindeydik, proje yukarı çıkarıldığında işin dışına çıkarıldık. Proje sonunda döndü dolaştı, para gerekti. Uluslararası danışmanlık firması, bu projenin AB’ye karşı savunmasını yapması gerekiyordu. Para ihtiyacı doğunca, sayın valinin daveti üzerine gidip, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası’nın 300 milyarını riske edip, danışmanlık firmasının parasını ödedik. Bu proje gerçekleşmemiş olsaydı odanın parasını yedik veya çarçur ettik diye konuşulacaktı. Projenin başında, fabrikanın başında olmak gibi farklı beklentiler vardı. Biz bu fırsatı verdik ama onlar geri tepti. Biz de baktık ki böyle olmayacak, işi uluslararası bir kuruluşa verdik, takip ettik ve nihayetinde çok şükür gerçekleştirdik.

-Özellikle ilanların verildiği gün apar topar kaldırılması, anti demokratik bulundu! Doğal olarak tepki aldı… Bunlar yaşanırken Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan siz olsaydınız, tavrınız ne olurdu?
-Açıkçası, çok dikkate almazdım. İlanı verene bakmak lazım! İlanın içeriğinde bir şey yok ki... Proje kabul edilmeseydi denilebilirdi ki kumar oynandı. Ama proje gerçekleşti. Biz laf değil, iş üretiyoruz. Biz arkamıza bakmıyoruz, küçük menfaatlere itibar etmiyoruz. Önemli olan toplumun menfaati…

-Her aday adaylığınız sürecinde hortlayan veya hortlatılan bir şehir efsanesi var… AK Parti kurulurken kurucu üyelik için sizin kapınız çalınmış ve siz de reddetmişsiniz! Nedir bu işin doğrusu?
-Doğrudur, ben Anavatan Partisi İl Başkanı’ydım. Milletvekili adaylığı konumuna gelmiştim. Bu konumda bana teklif geldiğinde kabul etmedim. Ben fikirleri sürekli değişen bir insan değilim. Ben memlekette en olumsuz şartları yaşamış, görmüş, yaşamış biriyim. AK Parti’nin kuruluşunda yoktum ama bütünleşme konusunda gösterdiğim gayret ortadadır. Ben Bayburt ve Türkiye’ye hizmet eden başta Başbakan olmak üzere herkesi kutluyorum. 15 yıllık süreçte kendimize geldik. Benim için söylenenleri çok fazla dikkate almıyorum. Benim kişiliğim ortadadır. AK Parti toplumun her kesimini kucakladı, burada her eğilimden insanlar var.

-Yine diğer bir konu… Ülkü Bey ile yakınlığınız… Bu da sizi yıpratmak için kullanılan diğer bir argüman!
-Evet, Ülkü Abi ile aramız iyidir, aramızda hiçbir sıkıntı olmaz. Hiçbir arkadaşıma vefasızlık yapmadım. O yüzden kişiliğimiz ve geçmiş yaşantımız ortada. Bize destek olan herkese zamanı gelince vefamızı gösteririz.

-Tek vekilimiz olan Bünyamin Bey (Özbek) ile ilişkileriniz nasıldır?
-Oda olarak kendisiyle çok uyumlu ve başarılı işler yaptık. Bizlere verdiği destek için teşekkür ediyorum. Özellik “K” belgelerinin alınması ve KOSGEB temsilciliğinin açılması konusunda müteşekkirim... Bayburt’ta ilk temsilciliğimizi açtırıyoruz. Bütün bunlar Bünyamin Bey’in destekleri ile oldu. Sayın vekilimiz, genç ve dinamik… Daha iyi şeyler yapacağımızı düşünüyorum. Kendisini takdir ve tebrik ediyorum.

-Sayın Başkan, Bayburt’a yola çıkacaksınız… Son olarak, Bayburt Organize Sanayi Bölgesi’ni soracağım… Ne zaman kıpırdayacak bu bölge?
-5. bölgedeyiz ama 6. bölgeden destek alacağız inşallah. Karadeniz’in arka bahçesi yaklaşımımız devam edecek. Yeni başlanan tünelleri de bitirdiğimizde Bayburt çekim merkezi haline gelecek. Tarım ve hayvancılık önceliğimiz olacak ama ona bağlı olarak sanayi de birlikte gelişecek. Organize Sanayi’de bir iki yeni yatırım ve hareketlenmeler başladı aslında. Şu an yapılanlar dışında mesela çok yeni bir gelişme oldu, Rize’den bir yatırımcı fabrika kuracak bölgemizde. Yakında detayları paylaşırım sizlerle.

-Zaman ayırdınız, teşekkür ediyorum. Aday adaylık sürecinde ve Bayburt’a dair her hizmet atılımınızda başarılar diliyorum.
-Ben teşekkür ederim. Sağ olun.

Anahtar Kelimeler:
AK Partiİbrahim Yumak
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.