En çok oy aldığı seçimde fark yedi

Milliyetçi Hareket Partisi, oyunu artırdığı ve en çok oy aldığı seçimde fark yedi.

En çok oy aldığı seçimde fark yedi
Bayburt Postası - Milliyetçi Hareket Partisi, oyunu artırdığı ve en çok oy aldığı seçimde fark yedi. 30 Mart tarihinde yapılan seçimde MHP, oylarını 2009'a göre yüzde 8.04 oranında artırmasına rağmen oyların yüzde 52,1’ini alan AK Parti’nin çok gerisinde kalarak seçimi kaybetti. 

30 Mart Yerel Seçimleri, Bayburt’ta 2 partinin yarışına sahne oldu. Meclis’te grubu bulunan muhalefet partisi CHP ile birlikte hemen her seçim iddialı olan Saadet Partisi’nin yokları oynadığı Bayburt merkez seçiminde AK Parti ve MHP oylarını önemli oranda artırdı. MHP, bir önceki seçime göre yüzde 8.04, seçimin galibi AK Parti ise yüzde 17.2 oranında oyunu artırdı. Her iki parti oyların yüzde 90.4’üne sahip oldu. 

MHP’nin 1999’dan beri kazanamadığı süreçte, AK Parti’nin en kolay seçimi

2004 ve 2009’da yapılan yerel seçimlerde çok az bir farkla AK Parti’ye karşı kaybettiği belediyeyi iddialı olduğu 2014’te de kaybeden muhalefet partisi MHP, 1999 yılından beri Bayburt merkezde seçim kazanamıyor. 

1999’da yapılan Bayburt merkez yerel seçimlerde Hükmü Pekmezci ile ilk ve tek zaferini kazanan MHP, Pekmezci’nin tekrar aday olduğu 2004’te tam 9 oy farkıyla sandıktan ikinci çıkan parti olmuştu. 2004’te AK Parti’nin 30,2 oranındaki oyuna karşılık yüzde 30.1 alabilen MHP’de 2009’da aday değişti, sonuç değişmedi. 2009’da İdris Aydın’ı aday gösteren muhalefet partisi AK Parti’nin 34,9 oranındaki oyuna karşılık yüzde 29,9’da kaldı. 

1999’dan beri kazanamadığı yerelde İdris Aydın’ı bir kez daha aday gösteren MHP, oylarını artırdığı ve en çok oy aldığı 30 Mart’ta üçüncü defa iktidar partisine karşı kaybetti. 2004 ve 2009’da yapılan her iki ayrı yerel seçimde önemli orandaki oy oranıyla etkili olan Saadet Partisi’nin oylarını erittiği 30 Mart’taki oylama, Mete Memiş’le sandıktan ezici çoğunlukla çıkan iktidar partisinin en kolay seçimi oldu. 

5 belediyede de üçüncü parti yok

İki partinin yarışına sahne olan 30 Mart yerel seçimlerinin ardından belediye meclisleri de 2 partiden oluştu. Bayburt Belediye Başkanlığı’nı üçüncü defa kazanan AK Parti, belediye meclisinde de ağırlığını hissettirdi. 15 üye ile temsil edilen belediye meclis üyeliğinin 10’unu AK Parti kazanırken, 5 üye ise MHP’li adaylardan oluştu. 

AK Parti il genelinde kazandığı belediyeleri güçlü temsil etme hakkını da kazandı. Bayburt merkez, Aydıntepe, Demirözü ve Arpalı’da AK Parti-MHP, Gökçedere de ise AK Parti-Saadet Partisi arasında geçen yarış belediye meclislerini de iki partili hale getirdi. Bayburt Belediyesi’nde önceki dönemlere ait çok partili meclis görüntüsü, yeni dönemde yerini iki partili meclise bıraktı. 

Öte yandan MHP’nin kazandığı tek belediye olan Aydıntepe’de seçimler Yüksek Seçim Kurulu (YSK ) tarafından iptal edilmişti. Seçim sonucu ile ilgili önce AK Parti sonra MHP tarafından yapılan itirazların ardından YSK’ya taşınan Aydıntepe’deki seçimler için seçmenler 1 Haziran’da yeniden sandık başına gidecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ALOŞ 10 yıl önce

Seçimlerde oy veren seçmen 5 yıllığına o belediye başkanının sevapları- günahlarına da ortak olmaktadır. Onun için seçilecek başkanı iyi tartmalı ve o göreve layık olanı seçmeli. Nisa suresi 135. ayet " Ey iman edenler! Öz benliğiniz, anne-babanız, yakınlarınız aleyhine de olsa, zengin veya fakir de olsalar, adaleti dimdik ayakta tutarak Allah için
tanıklık edenler olun! Allah, ikisine de sizden daha yakındır. O halde nefsinizin arzusuna uyarak adaletten sapmayın. Eğer dilinizi eğip büker yahut çekimser kalırsanız, Allah yapmakta olduklarınızdan haberdardır."