Bir kentin hafızası nasıl kaybettirilir? Bir insan geçmişsiz nasıl bırakılır?
 
Hepimiz bir aileye, bir yere, bir kültüre aitiz. Orayı zihnen terkeden kendini terkeder.
 
Doğduğumuz topraklarla, çocukluğumuzla ve geçmişimizle ölene kadar kopmaz bağımız vardır. Büyüdüğümüzde de nereye gitsek, yine de kendimizi o geçmişe, o geleneğe, o kültüre ve o mekana ait hissederiz. Orayı özleriz ve orası bizim bütünlüğümüzün bir parçasıdır. Sesleri, kokuları, müziği, yemeği, mekanları ve ille de insanları bizi oraya çeker. İnsanlar eksilir yerler eskir ama bu gelenek aktarılır.
 
Bir insan kültürel bir aidiyetin içindedir. Orda atalarının mezarları, büyüdüğü bayırlar, yüzdüğü nehir, eteğinde büyüdüğü kalesi vardır. Esnaflık yaptığı sokak, hocaya gittiği odalar ve okuduğu okullar kendini oraya ait hissettirir.
 
Bayburt’ta ben Cumhuriyet İlkokulu’nda okudum. O okul olağanüstü bir yapıydı. Tasarımı, yerel malzemesi ve işçiliği örnek olacak bir bütünlükteydi. Erken Cumhuriyet Mimarisi’nin bu en özgün ve güzel eserini az fedakarlık edip tamir edeceklerine yıkıp vahayı çöle çevirenler bilinçsizlik ve bilgisizliğin vahşileridir.
 
Bayburt Lisesi binası da böylesine soylu mekanların başında gelir. Ben önce ortaokulu orda okudum. Sonra 1965-66 ders yılında ortaokul başka bir yere taşınıp burası liseye dönüştürülünce de ordan mezun oldum. İlk mezun olan bizler hafızam beni yanıltmıyorsa 200’e yakındık. Bizden sonraki 50 yıl içerisinde ise liseden binlerce öğrenci yetişti.
 
Orası bizlerin, geçmişimizin bir parçası ve belleğidir. Orayı okul dışında bir başka amaç için kullanmak bir kültürel katliamdır. Orası benim memleketime hemen her gidişimde ziyaret ettiğim, sınıflarında ya da önünde fotoğraf çektirdiğim, onurlandığım yapılardandır. Kendimi Bayburt’a ait hissettiğim yerlerden biridir.
 
Bayburt Lisesi binası benim gibi binlerce insanın da hafızasının ortak paydasıdır. Orası, orda okuyalım okumayalım bir çok insanın Bayburt’taki anılarının, aidiyetinin odaklarından biridir. O okulun adı tekrar ‘Bayburt Lisesi’ olmalıdır. Yeni yapılacak liselerden birine de istenilen isim verilebilir. Çoruh’u ıslah adı altında iyilik yapmak isterken bilmeden katlettik, bari burayı koruyalım.
 
Geçmiş zaman güzeli bu kenti elbirliğiyle mahvettik, hiç olmazsa yüzünde kalan bir iki güzelim benlerine dokunmayalım!..
 
Yoksa gelecek, oraya ya da bitişiğine bir blok dikecekleri hayırla yad etmeyecek. Tıpkı şimdi geçmişte yapılanları iyi dille yad etmedikleri gibi..
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mehmet 8 yıl önce

Bayburt lisesi olmalı"tekrar aslına dönmeli,tşk,ler Ahmet bey.

Avatar
A. Kemal Temuçin 8 yıl önce

Benim de okullarımdı Cumhuriyet İlkokulu ile sonradan lise olan Bayburt Ortaokulu. "Bayburtlama" adlı anı/öykü kitabımın "mekân"ları ağırlıklı olarak bu iki okuldur. Ve bu iki okulun Bayburt Kültüründeki yeri ve önemi tartişilmaz. Dediğin gibi ilki yıkılıp fiziki değişikliğe uğratıldı, ötekinin de adı değiştirildi. Gerekçelerini tartışmak şu an için gereksiz. Ancak lisenin adi "Bayburt Lisesi" olarak değiştirilmelidir. Umarı...

Avatar
DURDU KARADENİZ 8 yıl önce

Kesinlikle Bayburt Lisesi adı korunmalıdır. Anılarımızda olan, bana göre kutsal olan bir isim, bir mekan.

Avatar
Bayburtlu 8 yıl önce

Saçma sapan bakanlar saçma sapan icraatlar, ad değiştirrek bişe yapılmaya çalışıyor

Avatar
Erol ATASOY 8 yıl önce

1986 Bayburt Lisesi mezunuyum. Benimle birlikte iki kardeşim daha aynı okul mezunu. İsimler sık değiştirilmemeli. Başarı oranını yükseltip marka lise olması için gayret etmeliyiz.

Avatar
Prof.Dr. Hasan Basri Karadeniz 8 yıl önce

Bu lisenin 1979 mezunuyum. 29 yıl sonra 16 Mayıs 2016'da toprağıma gittiğimde ilk işim ortaokula ve liseye gitmek oldu. Her ikisinde de gözlerim doldu. Hiç kimse hoşgeldin demedi. Ama benim o mekanlarda geçmişim çocukluğum ve de ilk geçlik yıllarım vardı. Birilerinden yardım istedim fotoğraf çektirdim. Sonra mahzun bir şekilde arkama bakarak ayrıldım Bazı mekanlar zamanla o şehirle özdeşleşir. Şu anki belediye başkanı benden iki dönem sonra arkadaşım . Umarım geçmişin hatırasına sahip çıkar. Ahmet Bey sana da teşekkürler.

Avatar
sevda 8 yıl önce

ak parti il başkanı ne yapıyor acaba"?"vız gelir tırıs gider"

Avatar
H.Haluk AKKOYUNLU 8 yıl önce

Bakış açımızı değiştirelim lütfen.. Burada Bayburt lisesi yok olmuyor.. Tarihi dokusuyla oynanmıyor. Bayburt lisesi ilçe statüsüne göre yapılmış bir okuldu. Öğrenci kapasitesi de bu kapasiteye göreydi. Ancak şimdi şartlar değişti kapasite arttıkça arttı ve şehrin göbeğinde o lise beni burdan al diyor..Dikkat edin okul yerinde duruyor bina yok olmuyor..Öğrenci kapasitesinin eskiye göre sınırlandırıldığını varsaysak bile artık sosyal alanları olmayan okullarda kimse okumak istemiyor..ve şehrin göbeğinde olmuyor artık..Orası Çok güzel bir belediye binası olarak hizmet verebilir.. Bu çok büyük bir ihtiyaçtır ve o tarihi yapı Bayburt durdukça orada bu şekilde durur ve yaşar herkeste oranın Bayburt lisesi olduğunu bilir yani.. Orası Belediye binası olmalı bu doğru bir karardır.. Bu konuda Bayburt da bir anket yapılabilir. Müthiş bir Belediye Sarayı olur.. Hem o tarihi bina korunmuş olur. Hem de Bayburt Belediyesine kavuşmuş olur..Oto park sorunu olmayan, bahçeli bir Belediyesi olur.

Misafir Avatar
Mahmut KAYA 7 yıl önce @H.Haluk AKKOYUNLU

Tipik parti zihniyeti.Aynı zihniyetle güzel ülkemi ve şehirlerimizi köye çevirdiniz.Ranttan başka bir şeyi gözünüz görmüyor.

Beğenmedim! (0)