Senede bir gün Çımağıl Mağarası...

YORUM HABER / Bayburt'a 35 kilometre uzaklıktaki Aşağı Çımağıl köyünde bir doğa harikası olarak keşfedilen fakat tam anlamıyla turizme açılamayan Çımağıl Mağarası, hem eşsiz bir doğa güzelliğiyle hem de sorunlarıyla gündeme geliyor.

Senede bir gün Çımağıl Mağarası...

Çımağıl Mağarası’nın ulaşımı ve mağara içi aydınlatma sorununun çözümü için ilk defa 2007 yılında Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir proje kapsamında adım atılmış fakat bu çalışma mağaranın sürekli turizme açılabilmesi için yeterli olmamıştı...YORUM HABER / Bayburt'a 35 kilometre uzaklıktaki Aşağı Çımağıl köyünde bir doğa harikası olarak keşfedilen fakat tam anlamıyla turizme açılamayan Çımağıl Mağarası, hem eşsiz bir doğa güzelliğiyle hem de sorunlarıyla gündeme geliyor.

2 bin 450 metre yükseklikteki Taşındibi olarak anılan bir bölgede bulunan Çımağıl Mağarası gezisi bu yıl da gerçekleştirildi. İlk defa 2010 yılında Uluslar Arası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni’nin gezi programına alınan ve geleneksel bir şekilde devam eden Çımağıl Mağarası, aralarında Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat’ın da bulunduğu bir grup doğa meraklısı tarafından ziyaret edildi.

Ziyarette, Çımağıl Mağarası’nın Bayburt’un gizli kalmış güzelliklerinden biri olduğuna değinen Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, içinde görkemli unsurları barındıran mağaranın ününün her geçen gün arttığını söyledi. Şölen kapsamında düzenlenen gezinin ise, Çımağıl Mağarası’nın tanıtımı için yapıldığını söyleyen Başkan Polat, “Bayburt’ta yaşayan vatandaşlarımızın ve il dışından gelen misafirlerin kendi turizm değerlerini tanımalarını sağlamak amacıyla böyle bir gezi düzenledik” dedi.

Bir gün değil her gün

Sarkıtlı ve dikitli mağaralar bakımından oldukça zengin olan Türkiye'de, birçok mağara da, hem keşfedilmeyi, hem de turizme açılmayı bekliyor. 1980’li yıllardan beri Bayburt’ta en önemli turizm merkezlerinden biri olarak gösterilen Çımağıl Mağarası da bunlardan biri.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından doğal ve kültürel değerlerin koruma-kullanma dengesi içerisinde turizme kazandırılması amacıyla hayata geçirilen ''Mağara Turizmi Projesi''ne göre Çımağıl Mağarası, korunabilecek ve kullanıma açılabilecek mağaralardan biri konumunda olmasına rağmen turistik anlamda beklenen ilgiyi görmüyor. Çevre düzenlemesi turist çekecek kapasiteye sahip olmayan bu doğa mirası, görülmeye değer güzelliğiyle değil daha çok Bayburt’a özgü ulaşım sorunuyla gündeme geliyor.

Başta Çımağıl köyünün sakinleri olmak üzere zaman zaman yetkililer tarafından da dikkat çekilen mağara ulaşımı ve mağara içi aydınlatma sorununun çözümü için ilk defa 2007 yılında Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir proje kapsamında adım atılsa da, bu çalışma mağaranın sürekli turizme açılabilmesi için yeterli olmamıştı.

Karadeniz Bölgesi’nin en büyük mağarası olarak da bilinen Çımağıl Mağarası, Gümüşhane’nin gizli tacı olarak nitelendirilen 18 metre yükseklikte ve sadece 105 metre uzunluğa sahip Karaca Mağarası’ndaki, sarkıtları, dikitleri, org desenli duvarları, mağara çiçekleri ile incilerini 30 metre yükseklikte ve yaklaşık 1 kilometrelik fantastik bir atmosferde sergiliyor…

Çımağıl Mağarası, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ''Mağara Turizmi Projesi'' kapsamında turizme kazandırılan ve yılda yaklaşık 50 bine yakın turisti ağırlayan Karaca Mağarası kadar gizemli ve eşsiz bir doğa güzelliğine sahip olsa da talihi farklı…

Talihi farklı çünkü, köy halkı tarafından keşfedildiği 1986 yılından beri sürekli Bayburt’un en önemli turizm merkezi olabileceği ifade edilen bu doğa harikası, mağara içi aydınlatma, ulaşım, tanıtım gibi sorunların yumağında bir gün değil sürekli turizme açık tutulmayı bekliyor...

Editör: Geçtiğimiz yıl ‘Karadeniz’in en büyük mağarası ilgi bekliyor’ başlığıyla yayınlanan bu haber, -keşfedildiği ilk günden itibaren sürekli bir şekilde turizme açılamayan Çımağıl Mağarası ile ilgili yeni bir gelişme olmadığı için- aynı şekilde yeniden yayınlanmıştır…

Fotoğraflar: Bayburt Belediyesi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.