Havamız yerine geliyor!

Bayburt, Türkiye’nin havası en kaliteli dört ilinden biri oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yurt genelinde hava kalitesini izlemek amacıyla kurulan ve Bayburt’ta da bulunan ölçüm ve izleme sistemine göre 2011’de hava kirlilik potansiyeli en düşük 15 ilden biri olan Bayburt, 2012 verilerine göre ise ilk 4 il arasında yer aldı. Son bir yıl içinde Bayburt’un hava kalitesindeki bu iyileşmenin en büyük nedeni, son yıllarda yaygınlaşan doğalgaz kullanımı oldu...

Havamız yerine geliyor!

Bayburt Postası - Bayburt, Türkiye’nin havası en kaliteli dört ilinden biri oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yurt genelinde hava kalitesini izlemek amacıyla kurulan ve Bayburt’ta da bulunan ölçüm ve izleme sistemine göre 2011’de hava kirlilik potansiyeli en düşük 15 ilden biri olan Bayburt, 2012 verilerine göre ise ilk 4 il arasında yer aldı. Son bir yıl içinde Bayburt’un hava kalitesindeki bu iyileşmenin en büyük nedeni, son yıllarda yaygınlaşan doğalgaz kullanımı oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2012 yılı hava kalitesi bültenine göre kükürtdioksit (SO2) ölçüm sonuçları 2008 yılında 26 µg/m3 olarak ölçülürken, 2009 ve 2010 yıllarında bu değer 21 µg/m3 değerine düştü, 2011 yılında 15 µg/m3 ve 2012 yılında 12 µg/m3 olarak ölçüldü. PM10 ölçüm sonuçları ise 2008 yılında 78 µg/m3 olarak ölçüldü, 2009 ve 2010 yıllarında bu değer 72 µg/m3 değerine düştü, 2011 ve 2012 yıllarında ise 61 µg/m3 olarak ölçüldü. Verilere göre yurt genelinde en düşük SO2 ortalaması Malatya istasyonunda ölçülürken, 81 ilde bulunan toplam 165 istasyon verilerine göre Malatya’yı, Düzce, Erzincan ve Bayburt takip ediyor.

Sanayi bacalarının en az tüttüğü illerden biri olmasına rağmen hava kirliliğine neden olan fosil yakıt nedeniyle hava kalitesi düşen Bayburt’ta son yıllarda kömür kullanımının giderek azalması ve doğalgaz kullanımının yaygınlaşması hava kalitesini daha da artırdı. Bakanlık verilerine göre aynı nedenden dolayı ülke genelinde hava kalitesinde yaklaşık 20 kat iyileşme sağlanırken, Bayburt’ta kirlilik oranı yüzde 55 daha azaldı. Bakanlığın hava kalitesi izleme sistemine göre 2011’de yıllık ortalama SO2 9 µg/m3 iken, bu oran 2012’de 5 µg/m3’e düştü.

81 il arasında havası en kaliteli il olması bekleniyor

Havası en kalitesi iller sıralamasında 2011’de 15’inci, 2012’de ise 4’üncü sırada yer alan Bayburt’un, önümüzdeki yıllarda 81 il arasında havası en temiz il olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Nüfusa oranla, doğalgaz kullanımında Türkiye’de ilk 10 il arasında yer alan Bayburt’ta, her geçen yıl kömür kullanımı azalıyor. Yaz aylarında hava kirlilik potansiyeli en düşük illerden biri olmasına rağmen kış boyunca fosil yakıtlar nedeniyle havası kirlenen Bayburt’ta kömür kullanımına oranla doğalgaz kullanımının daha da artmasıyla kentin yurt genelinde havası en kaliteli bir il haline gelmesi bekleniyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.