“Değişimi gerçekleştirecek olan, halkın kendisidir”

Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfı Başkanı Şahap Kavcıoğlu, fırsat buldukça soluğu memleketi Bayburt’ta alanlardan biri. Bayburt’a yönelik faaliyetlerde bulunan ve gurbetteki Bayburtlu hemşehrileriyle ilişkilerine önem veren Şahap Kavcıoğlu geçtiğimiz günlerde yoğun gündemine rağmen yine 3 günlük tatilinde Bayburt’a gelerek bir dizi ziyaretlerde bulundu. Önceki gün sanayi esnafıyla bir araya gelen Kavcıoğlu, basın mensuplarıyla buluşmasında Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfı, KOSGEB kredileri konusu ve Bayburt’un sorunları hakkında önemli açıklamalar yaptı.

“Değişimi gerçekleştirecek olan, halkın kendisidir”

Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfı Başkanı Şahap Kavcıoğlu, fırsat buldukça soluğu memleketi Bayburt’ta alanlardan biri. Bayburt’a yönelik faaliyetlerde bulunan ve gurbetteki Bayburtlu hemşehrileriyle ilişkilerine önem veren Şahap Kavcıoğlu geçtiğimiz günlerde yoğun gündemine rağmen yine 3 günlük tatilinde Bayburt’a gelerek bir dizi ziyaretlerde bulundu. Önceki gün sanayi esnafıyla bir araya gelen Kavcıoğlu, basın mensuplarıyla buluşmasında Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfı, KOSGEB kredileri konusu ve Bayburt’un sorunları hakkında önemli açıklamalar yaptı.

 

Bayburt Öğretmenevi misafirhanesinde gerçekleşen söyleşide, sorularımızı içtenlikle cevaplayan Kavcıoğlu, çok merak edilen “siyasette olacak mı”  sorusuna “Benim istemem önemli değil, önemli olan Bayburt’un bu konuda istekli olmasıdır” diyerek, konuya farklı bir açıdan yaklaştı. Hem Bayburt hem de siyasi geleceği hakkında açıklamaların yer aldığı, söyleşiden öne çıkanlar:

- Öncelikle Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfı’nın çalışmalarından bahseder misiniz?

- Bayburt Vakfı olarak her geçen gün yeni bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. İstanbul’da toplantılarımız aralıksız olarak devam ediyor. Bayburt için neler yapabiliriz konusunu her daim istişare ediyoruz. Bu yıl 15 günde bir “Bayburt Buluşmaları” adı altında toplantılar yapıyoruz. En az burada pişen yemekler kadar lezzetli Bayburt yemekleriyle toplantılarımızı taçlandırıyoruz. Buradaki temel amacımızda İstanbul’da bir araya gelemeyen Bayburtluları bir toplantıda toplayarak, oradaki sorunların çözümü ve Bayburt için yapılması gerekenler için teşvik ediyoruz. Yakın zamanda hayvancılık üzerine hemşehrilerimizden Bayburt’a yatırım yapacak olan işadamlarımız var. İnşallah Bayburt için iyi şeyler olacak.

“Hemşehrilerime yardım etmekten, mutlu olan birisiyim.”

- Aynı zamanda Halk Bankası Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyorsunuz. Bayburt’ta özellikle yakın zamanda KOSGEB kredisinden hiçbir esnaf faydalanamadı, bu konunun iç yüzünden biraz bahseder misiniz?

- Ben olduğum sürece Bayburt’a bankacılık sektöründe sadece pozitif ayrımcılık olur. O görevde bulunduğum sürece aksi asla düşünülemez. KOSGEB ile ilgili Türkiye genelinde bir sıkıntı oldu. Bayburt’ta şubesi olmayan bir banka bir şekilde organize olarak bu işlemlerin %50’sini kendisi üzerinden geçirince zaten diğer bankalara çok fazla birşey kalmadı. Bayburt’ta şubesi olmayan bir banka olduğu içinde Bayburtlular 5-0 yenik başladı bu duruma. KOSGEB eskisi gibi devlet bankalarıyla değil de, tüm bankalarla yani 18 banka ile işlemlerini yürütüyor. Son KOSGEB olayında ise 17 banka çok büyük bir gol yedi. Tabi Bayburt’a daha fazla yansıdı. Elimden gelen tüm imkânları Bayburt’ta seferber etmeye çalışıyorum. Ama durum şu, mesela 20 kişiye kredi veriyorsunuz, bir kişi alamıyor. O bir kişinin sesi herkesten gür çıkıyor. Çünkü alan yirmi kişi o durumu kendi hakkıymış gibi görüp konuşmuyor. Tabi bizim gönlümüz herkesin yararlanmasını ister. Benim görev yaptığım bankanın Bayburt’taki diğer bankalarla oranları ortadadır. Ben bir Bayburtlu olarak hemşehrilerimize yardım etmekten mutlu olan birisiyim.

“Bayburt ile alakası olmadığı halde, ‘Ben adayım’ diyenlerden değilim.”

- Bayburt’ta merak edilen bir konu var. Siyasette isminiz geçiyor, ne kadar doğru?

- Ben bunu aslında Bayburt halkından öğrenmem lazım. Benim ne yapacağımdan çok Bayburt’taki insanların ne talep ettiği çok önemli. Bence Bayburt’taki yapıyı değiştirmek için Bayburtluların talebi ne onu görmek lazım. Bayburt’a hizmet etmek bizim için önemli ve bunu yapıyoruz.  Üniversite öğrenciliğimizden beri bu gayretin içerisinde olduk.

Bayburt’a hizmet edecek bazı makamlar çok önemli ve Bayburtlular bu makamları uygun insanlara verirse Bayburt kalkınır. Bayburt değişime hazır mı, önce bunu öğrenmek lazım. Sağ olsunlar insanlar bazı şeyleri yakıştırıyorlar. Bende duyduğumda memnun oluyorum. Ama yine söylüyorum. Bu bir talep meselesi. Bizlerde hiçbir hizmetten kaçmayız. 15-20 ismin milletvekilliği için ismi geçiyor. İsmi geçenlere bakıyorum. Hiç Bayburt’la alakalı olmayan insanlar seçim zamanında Bayburt’u hatırlıyor. Bunun ben doğru olduğunu düşünmüyorum ve ismimin o şekilde,  o insanlarla birlikte anılmasını istemiyorum. Şimdi siz Bayburt’un hiçbir sorununda, faaliyetinde olmuyorsunuz. Sadece seçim zamanı gelip ben adayım diyorsunuz. Bakınız bu Bayburt’a has bir durum. Bayburtlunun bu boşluğu bırakmaması lazım. Şimdi seçim yaklaşıyor. Burada yaşayan insanların kafalarının kiminle devam edilmesi konusunda net olması lazım.

Ben Bayburt Vakfı’nda bile talep üzerine göreve geldim. İnsanlar önce kendilerini bir yere layık görmesi lazım. Bayburtlu beni talep etmiyorsa, ben öyle bir yerde olmam. Ben uzun vadeli düşünen bir insanım. Şunu da söyleyeyim, Bayburt’un bir değişime ihtiyacı olduğunu insanlarla görüştüğümde anlıyorum. Ve sorunların birlikte kafa yorularak çözülebileceğine inanıyorum.

“Bir EMAR cihazıyla bayram ediyoruz!”

- Türkiye genelinde bir takım yatırımlar gerçekleşiyor, Bayburt genel olarak bu yatırımlardan sizce gerektiği kadar faydalanabildi mi?

- Bayburt’un çok daha fazla bazı şeylerden pay alması lazım. Devletten alınan payın nüfusla ilişkilendirilerek Bayburt’u mahrum etmenin bir anlamı yok. Ne kadar mümkündür bilmiyorum. Siyasi lobicilikle alakalı olduğunu düşünüyorum. Erzurum Kış Olimpiyatları konusu var. Dünyada bu tür organizasyonlar 2 ülke arasında paylaşılıyor. Şurada yan yanasınız, aynı iklim koşullarına sahipsiniz, korkunç bir bütçe var ama siz faydalanamıyorsunuz. Bunu benim anlamam mümkün değil. Ben bundan çok rahatsızlık duydum. Yani en az 3 konaklama yerini Bayburt’a yaparsınız. Olimpiyatlardan sonra yurt sorunu diye bir şey kalmaz. Üniversiteyi İzmir’de okudum. Kaldığım yurt Akdeniz Olimpiyatları için yapılmış bir yerdi. Orda 3 bin kişilik yurt olduğu için 9 Eylül Üniversitesi’ni kurdular. Bunlar birbirini takip eden şeyler. Çevre iller Bayburt’tan faydalanmanın derdinde. Biz bir şeyi birileriyle paylaşmamız lazım. Faydalanılan şehir değil, paylaşan şehir olmamız lazım artık.

- Sağlık ve Ulaşım konusunda çevre illere göre Bayburt en az yatırım alan bir bölge. Araklı-Bayburt yolu üzerine son zamanlarda yeni gelişmeler oldu. Bu yeterli mi?

- Ulaşım konusunda Araklı yolunu düşünürken, İspir yolunu da düşünelim. O yol yapılsa, Pazaryolu’nun nüfusunu Bayburt’a bağlarsınız. Bu zor şartlarda bile geliyorlar. 5 bin kişiyi buraya çekebiliriz. Sağlık konusuna gelince bir hastanemiz var, ek yapılıyor. Bir EMAR cihazıyla bayram ediyoruz. Bayburt sağlık konusunda Erzurum ve Trabzon’a gitmek zorunda mı? Burası bir il değil mi? Normal bir hastanın Bayburt’ta tedavisini rahatlıkla yapması lazım. Şu an hükümetin en başarılı olduğu konu sağlık konusu. Ama buna rağmen Bayburt çevre illere mahkum olmuş durumda. İnsanların bireysel ihtiyaçlarını karşılayıp, Bayburt’a “o dediklerinizi vermez devlet” konusunu insanların beyinlerine işlerseniz olacak durum budur. Talep etmediğiniz takdirde bir şeyler olmaz. Talepte yok maalesef. Biz bu kadar lobisi kuvvetli bir il olarak, malesef Türkiye’ye iyi fotoğraf veremiyoruz. Çünkü bakıyorsunuz, İstanbul’da Belediye Meclis üyesi olan bir kişi, Bayburt’ta milletvekili aday adayı oluyor. Bu Bayburt’u küçük düşürmektir. Yani Bayburt bu kadar geniş bir kitleye sahipken neden iyi siyasiler seçemiyor anlamak zor.

“Değişimi gerçekleştirecek olan bizler değil, hemşehrilerimdir.”

- Son söz olarak neler söylemek istersiniz?

Şahap Kavcıoğlu- Ben Bayburt’ta bir değişimin gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Bayburt'ta değişim konusunun netleşmesi lazım. Bir şey yapmaya kalktığınızda 2 veya 3 kişi bulamıyorsunuz. Ama böyle bir şey olduğunda 15-20 kişi çıkabiliyor. Sorunların çözümlerini kimler gerçekleştirecek iyi belirlenmesi lazım. Belirlenmezse birileri gelip sizin yerinize bunu yapar. Buda Bayburtlunun istediği bir şey olmaz. Bu konuşmamdan sonra da “Şahap Kavcıoğlu aday olacağı için bunları söylüyor” diye anlaşılmasın. Çok söyledim yine söyleyeyim. Önemli olan Bayburtluların düşüncesidir. Değişimi gerçekleştirecek olanlarda Bayburtlulardır. Bu değişim gerçekleşmezse de hepimize geçmiş olsun diyorum. Bayburt Postası aracılığıyla tüm hemşerilerimize sevgi ve saygılarımı gönderiyorum.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.