Bu asansörlere binmeyin!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenli Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erol Ferhat, asansörlerde sarı, yeşil ve kırmızı renkli uyarı etiketleri olduğunu, vatandaşların kırmızı etiketli asansöre binmemesi...

Bu asansörlere binmeyin!
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenli Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erol Ferhat, asansörlerde sarı, yeşil ve kırmızı renkli uyarı etiketleri olduğunu, vatandaşların kırmızı etiketli asansöre binmemesi gerektiğini söyledi.

Denetlenen ürünler arsında en çok ceza kesilen ürünün apartmanlarda kullanılan asansörler olduğunu vurgulayan Ferhat, Türkiye genelinde geçen yıl 152 bin asansör üzerinde denetim yapıldığını, bu denetimler sonucu asansörlerin yüzde 63’ünün kırmızı etiketle sınıflandırıldığını belirtti. İnsan taşıyan asansörlerin kontrollerini A tipi muayene kuruluşlarının gerçekleştirdiğini belirten Ferhat, "Yapılan denetim ve kontrollerin ardından hazırlanan rapor doğrultusunda asansörlere kırmızı, sarı ve yeşil etiketler veriliyor. Ancak bunların tamamının denetlenmesi için çalışma başlattık. 2013 yılında yapılan denetimlerde Türkiye genelinde 152 bin asansör denetlendi. Bunlardan yüzde 63’ü kırmızı etiket almış. Bizim denetlediğimiz ürünler içerisinde en çok ceza kestiğimiz ürünler asansörler. Burada vatandaşa da iş düşüyor. Apartmanlardaki asansörlere kırmızı, sarı ve yeşil şekilde etiketler yapıştırılıyor. Vatandaşlarımız bunların anlamını bilmiyor. Vatandaşlarımız kırmızı etiketli asansörlere binmesinler." dedi.

Genel Müdürlüğün 2011 yılında kurulduğunu hatırlatan Ferhat, üç buçuk yıllık dönemde insan sağlığını tehdit 73 adet ürünün piyasadan toplatıldığını aktardı. Vatandaşların sanayi ürünleri içerisinde en çok elektrikli ev aletleri ürünlerinden şikayetçi olduğunu ifade eden Ferhat: “Yangın söndürücüler konusunda çok sayıda güvensiz ürünümüz var. Bu yılın ilk 8 aylık döneminde 50 bin ürün denetlendi. Bu ürünlerden yüzde 18’nin uygunsuz bulundu. Yani her 5 üründen bir tanesi uygunsuz. Yapılan denetimler sonucu güvensiz ürünlerle ilgili 1 milyon 700 bin lira idari para cezası uyguladık.” diye konuştu.

Piyasadaki güvensiz ürünleri toplatarak halkın can ve mal güveliğini korumayı hedeflediklerini kaydeden Ferhat, kaplama lastik alanında üretim yapan 184 firma üzerinde yapılan denetimlerde sadece 14’ünün tip onay belgesiyle üretim yaptığını dile getirdi. 170 firmanın tip onay belgesiz üretim yaptığını anlatan Ferhat şöyle konuştu: "Kaplama lastikler araçların yol güvenliği için çok önemli. Bu alanda yaptığımız proje bazlı denetimde ülke genelinde 184 adet firma denetlendi. Bunlardan sadece 14’ünün tip onay belgesinin olduğu geriye kalan 170’inin tip onay belgesinin olmadığını tespit ettik. Bu firmaların onay belgesini alana kadar üretimlerini durdurduk. Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar neticesinde tip onay belgesi alan firma sayısı 75’e çıktı, 56 firmanın da başvurusu inceleniyor. Yaptığımız denetimlerin olumlu neticelerini alıyoruz. Üreticilerimiz kendini düzeltiyor."

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulan genel müdürlüğün 81 ilde 624 denetçiyle faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden Ferhat, vatandaşların bilinçli tüketim yapması için Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan Ürün Güvenliği aracıyla 19 ilde tanıtım etkinliği düzenlediklerini sözlerine ekledi.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.