Aydıntepe Yayla Göleti, yeni ‘Uzungöl’ olmak istiyor

Yapımına devam edilen Aydıntepe Yayla Göleti, gün sayıyor. Tamamlandığında bölgenin sulama ve içme suyu ihtiyacını karşılamayı hedefleyen Aydıntepe Yayla Göleti, aynı zamanda Karadeniz Bölgesi’nin doğa turizminde en önde gelen mekânları arasında gösterilen Uzungöl gibi bir cazibe merkezi olmayı istiyor. 2009 yılında yapımına başlanan ve çalışmaların neredeyse bittiği 2 bin 500 rakımlı Aydıntepe Yayla Göleti'nin, şu ana kadar su kapasitesinin 2 milyon metreküpe ulaştığı bildirildi. Göletin tamamen hayata geçirilmesi halinde sulama, içme suyu ve turizm ile birlikte enerji sektöründe de hizmet vermesi planlanıyor.

Aydıntepe Yayla Göleti, yeni ‘Uzungöl’ olmak istiyor

İkinci bir ‘Uzungöl’ olmaya aday görünüyor…Yapımına devam edilen Aydıntepe Yayla Göleti, gün sayıyor. Tamamlandığında bölgenin sulama ve içme suyu ihtiyacını karşılamayı hedefleyen Aydıntepe Yayla Göleti, aynı zamanda Karadeniz Bölgesi’nin doğa turizminde en önde gelen mekânları arasında gösterilen Uzungöl gibi bir cazibe merkezi olmayı istiyor. 2009 yılında yapımına başlanan ve çalışmaların neredeyse bittiği 2 bin 500 rakımlı Aydıntepe Yayla Göleti'nin, şu ana kadar su kapasitesinin 2 milyon metreküpe ulaştığı bildirildi. Göletin tamamen hayata geçirilmesi halinde sulama, içme suyu ve turizm ile birlikte enerji sektöründe de hizmet vermesi planlanıyor.

 

4 bin dekar alanı kaplayacak olan gölet, Aydıntepe Ovası'na su aktarmanın yanı sıra Devlet Su İşleri’nin pompaj tesislerini de destekleyecek. Böylelikle, şu an enerji harcanarak sulanan Aydıntepe Ovası, bu enerji harcamasına ihtiyaç olmadan sulanabilecek. Yine, gölette gerekli altyapı oluşturulursa elektrik üretilebilecek.

İkinci bir ‘Uzungöl’ olmaya aday görünüyor…

Soğanlı Dağı’nın yamaçlarında 2 bin 500 metrelik rakımda oluşturulan gölet, Aydıntepe Yaylası'na ayrı bir değer getirecek. Geniş bir çiçek floraya sahip bu alan, göletin bitirilmesiyle bölgede ikinci bir Uzungöl olmaya da aday görünüyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Bayburt Valisi Kerem Al, Aydıntepe Yayla Göleti'nin özellikle turizm ve sulama suyu açısından kent için büyük önem taşıdığını belirterek, "2 yıllık süren bir çalışma sonucunda şu aşamada gölet bitmiş durumda. Şu anda çevresindeki düzenlemeleri gerçekleştiriyoruz. Burası 'kışlak yayla' kapsamındaydı. Burayı yayla kapsamından çıkardık ve hazineye devrettik. İsteyen vatandaşlarımız yer satın alabilecekler ve böylece mülkiyet sorununu da aşmış olacağız" dedi.

Vali Al: "Göletin yapımında 25 kuruşluk dahi bir ihale yok"

Gölet sayesinde zaman içerisinde bölgenin bir cazibe merkezi haline geleceğini vurgulayan Vali Al, şöyle devam etti:

"Günümüzde göletler genel anlamda sadece turizm açısından değerlendiriliyor. Biz burada hem sulama ve içme, hem de enerji ve turizm açısından bir gölet yaptık. Sulama açısından takriben 5 bin dönümlük bir araziye hitap edecek. Gölet bittikten sonra ayrıca üzerine bir enerji santrali kurmayı planlıyoruz. Şuan proje uygulama aşamasında. Uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte yılda 1 megavat enerji elde edecek bir tesis oluşacak. Bu şekilde sulama, içme, enerji ve turizme yönelik bir alanımız olacak."

Göletin yapımını tamamen kendi kaynaklarından karşıladıklarını ifade eden Al, "Burada 25 kuruşluk dahi ihalelik bir iş bulunmuyor. Tamamen kendi mahalli kaynaklarımız aracılığıyla burayı bitme aşamasına getirdik. Enerji üretimi sağlanması halinde sulama birliğinin enerji sektörüne olan borçlarının bitirilmesini de hedefliyoruz. Amacımız mahalli imkânları artırmak" diye konuştu.

Gölet çevresinde oluşturulacak sosyal tesisler ile yerli ve yabancı turistlerin daha fazla imkâna sahip olacağını dile getiren Al, Trabzon'un Çaykara ilçesinde bulunan doğa harikası Uzungöl'e rakip olmayı hedeflediklerini kaydetti.

Vali Al, Aydıntepe Yayla Göleti'nin yayla özelliği taşımasının artı bir özellik kazandırdığına işaret ederek, "Planlarımız hayata geçtiğinde, Aydıntepe Yaylası ikinci bir Uzungöl olacak. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor" dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.