Anzer Yaylası'ndan gelen şifa

Ünü dünyayı sarmış, doğasıyla ve şifasıyla tanınan eşsiz bir yer… Yaklaşık 450-500 çeşit endemik türde kır çiçeğinin bulunduğu, 2 bin metreye uzanan ormanların yer aldığı ve 3 bin metreyi aşan bir doruk... Solunum, akciğer, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmekle beraber her yıl binlerce kişinin alabilmek için aylar hatta yıllar öncesinden sıraya girdiği dünyaca ünlü Anzer balının üretildiği yayla...

Anzer Yaylası'ndan gelen şifa

Mavi ile yeşilin buluştuğu yer...Ünü dünyayı sarmış, doğasıyla ve şifasıyla tanınan eşsiz bir yer… Yaklaşık 450-500 çeşit endemik türde kır çiçeğinin bulunduğu, 2 bin metreye uzanan ormanların yer aldığı ve 3 bin metreyi aşan bir doruk... Solunum, akciğer, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmekle beraber her yıl binlerce kişinin alabilmek için aylar hatta yıllar öncesinden sıraya girdiği dünyaca ünlü Anzer balının üretildiği yayla...

Mayıs ayının son haftasında kısmen karlı bölgelerde kardelenlerin açmasıyla beraber bahara ve yeşilliğe ilk adımını atan Anzer Yaylası, müthiş güzelliğini Haziran ayı ile yeşertiyor. Temmuz ayında yemyeşil bir örtüyü sunmaya başladığı anda, arılar gözlerini çiçeklere açıyor. Ağustos ayının ortasına kadar çalışan arılar, şifa bekleyen binlerce insan için ballarını tamamlıyor… Bu her yıl sürekli devam ediyor… Fakat bazen hava şartları ve çiçek florasının çok değişken olması nedeniyle her yıl çıkmıyor…

100'den fazla arıcı tarafından yaklaşık 5 bin kovanda üretilmeye çalışılan Anzer balı, şu ana kadar bir yıl içinde en fazla 700 kilogram üretilebilmiş!

Paha biçilmez bir gıda…

3 bin metre yükseklikten gelen şifa...Binlerce insanın almak için sıraya girdiği Anzer balının her yıl kilosu açık artırmayla satılıyor… Bu yıl, Anzer Balı Kültür ve Turizm Şenliği'nde yapılan açık artırmada 550 TL’den satışa çıkarılan 1 kilo bal, 3 bin YTL'ye kadar alıcı buldu. Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, geçen yıl yaylada 700 kilogram civarında Anzer balı üretildiğini, bunun da Anzer balındaki en yüksek üretimlerden olduğunu hatırlatarak, "Bu yıl ise hava şartlarının bal mevsiminde yağışlı, sisli olması nedeniyle üretim fazla olmadı. Hacettepe Üniversitesi'ne yolladığımız baldan yaklaşık 150 kilogramı tescillenerek bize gönderildi. Bunun dışında tahlilde 70 kilogram civarında daha balımız var. Bu da üretimin geçen yıla göre sadece dörtte birde kaldığını gösteriyor" diye konuştu.

Anzer Yaylası…

Rize'nin İkizdere ilçesinin 35 km güney batısında kalan Anzer Yaylası olarak bilinen bölge Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Ballıköy'dür. Rize il merkezine 80 km mesafededir.

Doğası ve sağlığa yararlı Anzer Balının üretildiği bölge olmasının yanı sıra çok sayıda endemik türde çiçeğe de ev sahipliği yapması nedeniyle çok sayıda yerli ve yabancı turisti bölgeye çekmektedir. 1991 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi ilan edilmiş olup 3 bin metreyi aşan doruklara ve 2 bin metreye kadar yükselen ormanlara sahiptir.

Zengin flora ve faunasıyla görülmeye değer bölgelerdendir. Alternatif turizm aktivitelerinden trekking, yamaç paraşütü ve zirve tırmanışları için de uygun olup bir taraftan Çoruh Nehri ve Bayburt iline, diğer taraftan da, Uzungöl Turizm Merkezi'ne ulaşım olanağı sağlayan Anzer Yaylası, Karadeniz Bölgesi'ne has yemyeşil bir bölgedir.

Deniz seviyesinden oldukça yüksekte bulunan ve her yıl binlerce turisti çeken Anzer Yaylası, mavi ile yeşilin buluştuğu, görülmeye değer bir doğa harikası!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.