Sözleri tüketen fotoğraf!

Bin bir güçlükle cansız bedenine ulaşılan maden işçisinin çorabındaki delik yürekleri öyle bir deldi geçti ki, yüzlerce sayfa yazıya bedeldi.

Sözleri tüketen fotoğraf!

Dün akşam saatlerinde düştü bomba Türkiye’ye. Önce can kaybı bir olarak açıklandı, madende mahsur kalan işçiler vardı. Kısa sürede can kaybı, 3 oldu, 7 oldu, 20 oldu, 151 oldu…


Gün ışırken Soma’dan acı taştı, kayıp can sayısı 201’i buldu. Durmadı, 232 oldu, 238’e dayandı. Türkiye ağlıyordu. Ulusal yas ilan 
edildi, bayraklar yarıya indi.

Sonra… Sonra bir fotoğraf geldi Soma’dan.

Durumu özetleyen fotoğraf, sözleri tüketen, boğaza yumruk gibi oturan fotoğraf.

Yerin yedi kat altına, ölüm korkusunu hiçe sayarak neden girildiğini anlatıyordu bu fotoğraf.

Bin bir güçlükle cansız bedenine ulaşılan maden işçisinin çorabındaki delik yürekleri öyle bir deldi geçti ki, yüzlerce sayfa ağdalı yazıya bedeldi.

Anlatıyordu gerçeği.

Gerçek şuydu: Eprimiş, delinmiş çorap ayakkabının içinde saklanır ama çoluk çocuğa ekmek ölüm pahasına götürülürdü…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Serdar @Gürsel Karapınar 10 yıl önce

Sayın Gürsel bey, olayları farklı yerlere çekmeyin.. bir yerde zulüm ile insanlar öldürülüyor, diğer tarafta KADER ile... tabi sizin kader inancınız varsa eğer.. 529 idamı yapanlar kafirlerin, Müslüman düşmanlarının oyunu ile idam edilecekler ama Somada ölen 300 vatandaşımızın ölümleri Allah'ın TAKDİRİ ile olmuştur. Mısırlı dostların dediğin bizim DİN KARDEŞLERİMİZ'dir.. dostlarımız dediğin ise SİSİ gibi şerefsiz münafık Amerikan uşağıdır.. merak etme DİN KARDEŞİMİZ Müslümanın derdi ile dertlenir.. sizin dostlarınız ise Müslümanın kanından mutluluk duyar.. Allah'tan rahmet diliyorsun ama Allah'ın TAKDİR'ine kılıf buluyorsun.. eğer ihmal varsa bunlar ortaya çıkacaktır. ama kalkıp ALLAH'ın TAKDİRİNİ birilerine bağlamak ahmaklık olur.. Gaddarlık, zalimlik ve İmansızlık olur.. Sel olur tayyıp, kuraklık olur tayyıp, deprem olur tayyip vb.. unuttuğunuz tek şey ALEMLERİN RABBİ ALLAH var..

Avatar
Gürsel Karapınar 10 yıl önce

Milli gelir on beş, yirmi bin dolardan bahsedeceksin, maden ocağıı özelleşti diye arkanı döneceksin, işletmenin modernize olup olmadığını kontrol etmiyeceksin,ikazları dinlemiyeceksin , bu işin fıtratında var diyeceksin, biz her on sene dolmadan el-yüz insanımızı şehit veriyoruz..Almanya son elli senede 3 tane kayıp vermiş ..Bunları görmeden bizim de inanmamızı isteyeceksin....Mısıra göz yaşı , somay fıtratın da var diyeceksin, evet 17 aralık operasyonundan paralel ipiyle su yüzüne çıktınız, bu faciaya da akıl daneleriniz bir kılf bulur.. 529 idama feryad koparanlar , Mısırlı dostlarımız acaba hangi YAS'a büründüler...
Şehitlerimize Allah'tan rahmet yakınlarına ve Türk milletine sabırlar versin ,Allah böyle acılar bir daha göstermesin....Tabi ki ibret alırsak..Saygılarımla...

Avatar
Serdar 10 yıl önce

ölenlere Allahtan rahmet diliyorum. acımız büyük. ama el insaf. bunlar duygu sömürüsüne girer.. Kömür ocağında çalışıyorsun ve çorabın marka olacak öyle mi? insanlar ufuk bir tozlu işte bile eski, yırtık üstünü giyiyor. burda da çorap delikmiş acıtasyonu veriliyor..gerçekçi, samimi olmak gerekiyor..

Avatar
karagün @Serdar 10 yıl önce

Yırtık çorap giyen her kişi tozlu iş mi yapıyor arkadaşım? Acıtasyon dediğin görüntüde yoksullaktan daha fazlası var. Anlamana yardımcı olmak için şöyle söyleyeyim; o yırtık çorabı her gün giyiniyordu!

Avatar
Gürsel Karapınar 10 yıl önce

Serdar bey, inanç,iman ,müslümanlık iyi bir mümin olma bütün hasletler sizde var ..Sizin gibi düşünenler varken , bize sıra gelmez, evet yazımı iyi oku bizdeki kazalara bak , birde onlara bizimki tamamen aymazlık,tedbirsizlik bu kader değildir,, Tedbiri al Takdiri Allah'a bırak...kadere imanı bir daha oku....
Üzülmeyin buna da en kısa zamanda kılıf bulurlar...Ateş düştüğü yeri yakar...
Mısıra gelince sisi veya muhalifleri beni zerre kadar ilgilendirmez , al birini vur ötekine ,islam tarihi boyunca hangi derdimize ilaç olmuşlar... Ortadoğu ülkeleri ve müslümanları, sizin gibi düşünenler için , mevcut iktidarın siyasi bir malzemesidir...

Avatar
Serdar 10 yıl önce

Acaba siz hangi uzmanı dinleyerek bilgi aldınız? karalama yapan, bu işi siyasi ranta döken kısaca kandan beslenenleri dinlerseniz haşa Allah tayyip oluyor.. çünkü her müsibet onun başının altından çıkıyor mantığı güdülüyor.. KADER mevzusunu çok iyi biliyorum.. ne kaderciyim, ne inkarcısı.. Biz Müslümana kişi olarak bakmayız. Allah bize Müslüman sizin kardeşiniz diyorsa kardeş deriz.. kardeşin ne yaptığı bizi ilgilendirmez. siz Allah'ın kelamını es geçip kardeşlik falan tanımıyorsunuz..neyse.. Karagün kardeş, çorap simsiyah olmuş, Allah aşkına hangi işçi iş üstü ile evine giriyor onlarla akşamı geçiriyor. maden işinde iyi para olduğu için insanlar o işi yapıyorlar. hikayelere bakarsan işçinin birinin mesleği (kaporta boyacısı) olmasına rağmen para ve şartlardan dolayı madencilik yapmış.. bunu eşi anlatıyor. üzüldük, acımız büyük ama birilerine vurmak için gaddarlık yapılmaz.. adeletsiz davranılmaz. Bir topluluğa olan kininiz sizi adaletsizliğe sevk etmesin..Maide Suresi 8. ayet.

Avatar
karagün 10 yıl önce

Bir önceki yorumumda ipucu verdim ama şimdi açmaya çalışayım: Yırtık dökük olan bir çorap herhangi bir şeyin doğrudan ispatı olamaz. Konu bu değil zaten. Bir fotoğraf ve fotoğrafta kişiye ait yaşamın gayet doğal izleri var. Yani konuya indirgeme yaparsak bir madencinin doğasını yansıtan küçük bir görüntü sadece. Daha yanisi birçok detay tesadüfen bu fotoğrafta bir araya gelmiş. Sen çoraptaki deliğe takılmışsın. Madencilikte iyi para olup olmadığı konusuna gelince. Ben yazarken utanıyorum, eminim sen de okurken utanırsın. O insanlar yaşamak ve yaşatmak için bizden daha çabuk tükeniyor ama bizden daha az kazanıyorlar. En azından bu benim için böyle. Keşke kaportacılık iyi para etseydi de ihmaller sonucu ekmek için hayatını kaybeden o işçi kardeşimizin dizi yırtık cebi yamalı pantolonunu gösteren ama yaşayan halinin fotoğrafına şahit olsaydık.
Son bir not: Tavsiye, Allah’ın kelamını uydur kaydır yerde kullanmayınız.

Avatar
ALİ KURTULUŞ 10 yıl önce

KENDİLERİ YER VE GÖTÜRÜRKEN, MİLLETİNİ AÇ VE SEFİL BIRAKAN, BUNUNLADA KALMAYIP TAŞERONLAŞMA VE ÖZEL ŞİRKETLERE BOYUN EĞEREK SADECE AMA SADECE DAHA FAZLA PARA KAZANMAK İÇİN İNSANLARIN HAYATINI TEHLİKEYE ATARAK HARCAYIP KÖLELEŞTİRENLER BU TABLODA HİYERARŞİK SIRALAMAYA GÖRE SORUMLULUK SAHİBİDİRLER.
Başbakan 1860’larda İngiltere’de meydana gelen maden facialarını örnek vererek Mustafa’ların, İbrahim’lerin, Süleyman’ların, Yusuf’ların, Esat’ların, Serdar’ların, Osman’ların, Zeki’lerin ve daha yüzlerce işçinin ölümünün olağan olduğunu söylüyor.
Başbakan hala 154 yıl öncesinde!
Dünyanın en büyük kömür rezervine sahip olan Almanya’da neden son 40 yıldan beri maden ocaklarında tek bir kişi ölmezken, Türkiye’de AKP döneminde binlerce kişinin öldüğünü açıklayamıyor.
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Türkiye’ye gelip “bu ülkede olup bitenler beni korkutuyor” demesini neden kızıyor ki AKP’liler?