Soma'da arama kurtarma çalışmaları sona erdi (Son Dakika)

Türkiye, tarihindeki en büyük maden facialarından biriyle yüz yüze... Ölü sayısı 298'e yükseldi.

Soma'da arama kurtarma çalışmaları sona erdi (Son Dakika)

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait madende trafo patlamasının ardından çıkan yangın faciaya neden oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da hayatını kaybeden madencilerin sayısının 301'e yükseldiğini açıkladı. 1992 yılında Kozlu'da meydana gelen ve 263 işçinin hayatını kaybettiği grizu patlaması geçmişteki en ölümlü kaza olmuştu. İşte facianın yaşandığı 13 Mayıs günü saat 15:30'dan sonra yaşananlar:



19:00 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madende bu sabah başlayan yangının kontrol altına alındığını söyledi. Soma'da son 2 maden şehidinin cansız bedenlerinin facia galerilerinden çıkarılmasının ardından arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Bakan Yıldız gazetecilerin karşısına çıktı ve madende yaşamını kaybeden işçilerin sayısını açıkladı. Madende olduğunu söylediği son 2 işçinin de cansız bedenine ulaştıklarını söyleyen Bakan Yıldız, Soma'daki maden faciasında bugün itibarıyla 301 maden şehidinin olduğunu açıkladı

01:00 Soma'daki maden faciasında bilanço giderek ağırlaşıyor. Bakan Taner Yıldız gece yarısı yaptığı açıklamada, "298 işçimize ulaştık. En az 2 veya 3 işçimize ulaşmayı hedefliyoruz" dedi

17 Mayıs 2014, Cumartesi

22:50 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 8 işçinin daha cesedine ulaşıldığını bildirdi. Madende hayatını kaybeden işçilerin sayısı 292'ye yükselmiş oldu. Yıldız, yaptığı son açıklamada, çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi. Bakan Yıldız şu açıklamayı yaptı:

"Yangın söndürme faaliyetleri bittikten sonra önemli ölçüde rahatlayacağımızı ve işçilere daha hızlı ulaşacağımızı söylemiştik. Hamdolsun söylediğimiz gibi oldu, mahçup olmadık. İki blok var, birincisinde 8 işçimiz tespit edildi. Onlar şimdi dışarı alınıyor. Mesafe 2 kilometre civarında. Dolayısıyla biraz sürecek. İnşallah kazasız belasız kurtarma ekipleri onları çıkarırsa o bölüme geçecekler. Sabah 4-5-6 hızlıca bu işi yapmamız lazım. Buradan Akhisar'daki hastaneye geçiyor. Gece gündüz demeden uğraşıyoruz, ailelerimizin o halini görünce nasıl kayıtsız kalacaksın, bütün arkadaşlarımız da öyle davranıyor çalışanlar ailelerin o yapısını görüyorlar orada uğraşmaktan başka gayret etmekten başka bize bir şey kalmıyor"

BAKAN YILDIZ, SON DURUMU DEĞERLENDİRDİ
16 Mayıs 2014, Cuma

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kaza ile ilgili son durumu değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Gerek ailelerimizin başvuruları, gerekse özel şirketin dökümanlarının verdiği veriler neticesinde içeride maksimum 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz." dedi. "301-302 olmayacağını tahmin ediyoruz. Düşünüyoruz. Dolayısıyla bu civarlarda maden ocağımızda böyle bir sayıyla kapatabiliriz diye de öngörüyoruz." dedi.

"Bugün itibariyle maden ocağımızda 284 işçi kardeşimizi kaybetmiş bulunduğumuzu dün söylemiştim." diyen Bakan Yıldız; "Gece yine burada gerek tahkimatlarla alakalı, gerekse, tamamı söndürülmeye çalışılan bir yangınla mücadele ediyor arkadaşlarımız. Maden ocağının biraz yorulduğunu söylememiz lazım. 3-4 günden bu yana gerek ters hava akımları gerekse yangının tesiriyle çok daha dikkatli arama ve kurtarma çalışmalarını takip etmemiz gerekiyor. O yüzden zamanı daha iyi değerlendirmemiz lazım. Ancak hızımızı yavaşlatan unsurlar var. Şu anki en büyük hassasiyetimiz arama ve kurtarma ekiplerinin zarar görmeden bu işlemleri yapabilmesi. 19 aile şu anda müracaat etti. Benim içeride yakınım var, işçi kardeşim var ve oğlum var diye. Şu ana kadar DNA testi için 16 ailemizden örnekler alındı. Adli Tıp Kurumu'nda da bunlar değerlendiriliyor. Bunlar proses edildikten sonra eşleştirmeler yapılacak. Bizim için şu anda söyleyebileceğimiz en önemli konu ve biraz da speküle edilen bizim de özellikle sayıyı vermekten konu üzerinde gerek ailelerimizin başvuruları, gerekse özel şirketin dökümanları verdiği veriler neticesinde içeride maksimum 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz. Bu 16'ya da düşebilir." diye konuştu.

Bakan Yıldız açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Bu konuda özellikle ailelerimizin beyanlarına dikkat ederek bunu söylüyorum. Bazı işçilerimizin vardiyadan çıktıktan sonra tekrar kurtarma çalışmalarına girdiklerini anlıyoruz. Bu civarındaki, 3 civarındaki tereddütümüz bundan kaynaklanıyor. Dolayısıyla biz bu maden kazasında 300 işçi kardeşimizi ve 301 veya 299 civarında nihayetlendirebileceğimizi düşünüyoruz. Şimdiye kadar bu sayıyı vermiyor oluşumuz, tamamen daha hassas davranma isteğinden kaynaklanmıştı. Şu ana kadar verdiğimiz bütün veriler elimizde somut elde edilebilir ve üzerinde teyit ettiğimiz rakamlar idi. Ama baktık gerek sosyal medyada, gerekse bazı yerlerde bu çok fazla speküle edildi. Bizim amacımız bunu en nihayetinde vermekti. Ama bu rakamı şimdi telaffuz ediyoruz. İçeride şu anda maden ocağında, yer altında 18'den daha fazla olmamak kaydıyla işçi kardeşlerimizin bulunduğunu görüyoruz. Toplam sayı da 300 civarında. 301-302 olmayacağını tahmin ediyoruz. Düşünüyoruz. Dolayısıyla bu civarlarda maden ocağımızda böyle bir sayıyla kapatabiliriz diye de öngörüyoruz. Ben tekrar vefat eden işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına da sabırlar temenni ediyorum."

01:50 Enerji ve Tabii Kaynakla Bakanı Taner Yıldız, maden  kazasında ölen işçi sayısının 284'e yükseldiğini bildirdi. Bakan Yıldız, gazetecilere  yaptığı açıklamada, maden ocağındaki kurtarma çalışmalarının devam ettiğini  belirtti.

20:10 Enerji Bakanı Taner Yıldız yaptığı çıklamada 1 işçinin daha çıkarıldığını belirtti. Soma'daki faciada ölü sayısı 283'e yükseldi. Yıldız hastanede tedavisi süren sadece 3 kişinin kaldığını aktardı, bu işçilerin hayati tehlikesinin bulunmadığını söyledi. 
 
18:25: Soma'da facianın yaşandığı madende süren yangın söndürüldü. Alınan bilgiye göre, maden içindeki karbonmonoksit gazı boşaltıldı ve ekipler içerideki işçilere ulaşmak için madene girdi...


17:03 - BAHÇELİ MADEN OCAĞINI ZİYARET ETTİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Soma'da son açıklamalara göre 282 kişinin hayatını kaybettiği maden ocağını ziyaret etti. Yanında polis eskortu istemeyen Bahçeli, sivil araçlarla maden ocağına geldi. Yönetici lojmanlarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüşen Bahçeli, bir süre sonra dışarı çıkarak hiçbir açıklama yapmadan aracına bindi. Maden ocağına da inmeyen Bahçeli, bölgeden ayrıldı. Bahçeli'yi Bakan Yıldız uğurladı.

17:00 - 7 MADENCİ KÜTAHYA'DA TOPRAĞA VERİLDİ

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki kömür ocağı faciasında yaşamını yitiren işçilerden 7'si Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Avcılar, Ayvalı, Kışla ve Kırıkkavak köylerinde toprağa verildi.

11:00 -
MADENDE YANGIN TEKRAR BAŞLADIÇALIŞMALAR DURDU


Madende yangın tekrar başladı. Bu sebeple kurtarma çalışmaları durduruldu. Karbonmonoksit gazının boşaltılması çalışmalarına da ara verildi. Kötü bir haber daha geldi, elektrikler kesik olduğu için madenin içindeki su tahliye edilemedi ve madeni su bastı.

08:22 - BAKAN YILDIZ SON RAKAMI AÇIKLADI

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma’daki maden ocağında hayatını kaybedenlerin sayısının 282’ye yükseldiğini söyledi.Bakan Yıldız, "Saat 08.00 itibariyle 282 madenci hayatını kaybetti. Akşama kadar ailelerine teslim etmeye çalışacağız. Madende ulaşmaya çalıştığımız iki nokta var, çalışmalar sürüyor. Kurtarma çalışmalarına ara verilmedi. Yeni kurtarma ekipleri arama çalışmalarına katılmak istiyor. Ancak burada 500 kişiden oluşan bir ekip var ve bu sayı yeterli" açıklamasını yaptı.



04:34 - ARAMA KURTARMALAR YENİDEN BAŞLADI

282 işçisinin hayatını kaybettiği maden ocağında gecenin ilerleyen saatlerinde duman tahliyesi yapıldığı için arama kurtarma faliyetlerine ara verilmişti. Saat 23.00 sıralarında ara verilen arama kurtarma çalışmalarına 04.00 sıralarında yeniden başlandı.

03:11- OCAKTAN YOĞUN DUMAN TAHLİYESİ YAPILDI

Manisa'nın Soma ilçesinde en az 282 kişinin hayatını kaybettiği maden ocağındaki dumanların tahliyesi sebebiyle kurtarma çalışmalarına ara verildi. Yoğun dumanın çevreyi kaplaması nedeniyle ekipler zor anlar yaşadı. Vatandaşlar ve basın mensupları madenin girişindeki bölgeden uzaklaştırıldı. Bazı kurtarma görevlilerinin ocaktan çıktıkları görüldü.

01:01- BEYAZ SARAY'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasıyla ilgili Beyaz Saray başsağlığı mesajı yayınladı. Beyaz Saray Basın Sözcülüğü tarafından yayınlanan mesajda, 'Dualarımız Türkiye ile' ifadeleri kullanıldı ve Türkiye'yi yasa boğan olayda yaşamını yitiren işçilerin ailelerine başsağlığı dilendi. Mesajda ayrıca göçük altında mahsur kalan madencilerin de sağ kurtulması dilekleri iletildi.  Beyaz Saray'ın açıklamasında, Türkiye ile ABD'nin uzun süredir dost ve müttefik ülkeler olduğu belirtilerek, 'Gerekli olduğu takdirde Türkiye'ye her konuda yardıma hazırız. Bu trajedi karşısında Türkiye'nin yanında durmaya devam edeceğiz' denildi.

22:28 - 274'E YÜKSELDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı son açıklamada, Soma'daki maden faciasında 274 işçiye ulaştıklarını söyledi.

20:55 - MADENCİLERDEN 12'Sİ TOPRAĞA VERİLDİ

Hayatını kaybeden işçilerden 12'si, İzmir Kınık ilçesine bağlı Köseler köyünde gözyaşları arasında toprağa verildi.

20.30 - TAKSİM'DE PROTESTOCULARA MÜDAHALE

Taksim'de Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasını protesto etmek isteyen gruba polis müdahale etti. Galatasaray Meydanı'nda toplanan bir grup eylemci Soma'da yaşanan maden faciasını protesto etmek istedi. Basın açıklamasının ardından Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Polise taş ve misket atan gruba polis biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti. Olaydarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polis ve eylemciler arasındaki çatışmalar ara sokaklarda sürüyor.

20.00 - KIZILAY'DA MÜDAHALE

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasını protesto etmek amacıyla Ankara Kızılay Atatürk Bulvarı'nda toplanan göstericiler, buradan Madenci Anıtı'nın önüne yürümek istedi. Madenci anıtının önünde bir çok vatandaş toplanırken, bir süre sonra polis dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Fakat grubun dağılmamasının ardından polis müdahalesi geldi. Biber gazı bombası ve tazyikli suyla göstericilere müdahale edilirken, göstericiler de polise taş ve havai fişek attı.

18.55 - BAKAN YILDIZ: 245 MADENCİ HAYATINI KAYBETTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da hayatını kaybedenlerin sayısının 245'e yükseldiğini açıkladı. Yıldız, madendeki yangının devam ettiğini söyledi.

16:30 - BAŞBAKAN ERDOĞAN: 238 MADENCİ HAYATINI KAYBETTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faciada 238 madencinin yaşamını yitirdiğini, 80 madencinin yaralandığını ve ocakta halen 120 kişinin bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Yaralılardan 19'unun taburcu olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, otopsi ve kimlik tespitinden sonra cenazelerin aileleri tarafından teslim alınıp köylerinde toprağa verilmeye başlandığını anlattı.

15:45 - HAYATINI KAYBEDEN MADENCİLERDEN İLKİ DEFNEDİLDİ

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasından sonra ilk işçi toprağa verildi. Dursun Demircan, ismindeki işçi yakınlarının gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı.

14:40 - CAN KAYBI 232'E YÜKSELDİ

Başbakan Erdoğan, Soma'daki faciada can kaybının 232'ye ulaştığını açıkladı.

14:14 - KKTC'DE DE MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Manisa Soma'da meydana gelen ve yüzlerce maden işçisinin ölmesine neden olan maden kazası KKTC'yi de üzüntüye boğdu. Türkiye'de 3 günlük yas ilan edilmesinin ardından KKTC'de de Bakanlar Kurulu iki günlük yas ilan etti. KKTC'de de resmi törenler hariç 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı şenlikleri iptal edildi.

13:55 - MADENDE 125-150 KİŞİ DAHA OLDUĞU İFADE EDİLİYOR

Soma Devlet Hastanesi önünde gazetecilere bir açıklama yapan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "içeride, bir 125 -150 kişinin olduğu ifade ediliyor. Bize gelen bilgiler ışığında bu sayının artması bizi endişelendiriyor. İnşallah oradaki kardeşlerimizin sağ salim, Allah'ın mucizesine inanmamız lazım, inşallah kurtarma çalışmalarında bu kardeşlerimizin de mevcut bir şekilde sağ salim kurtarılmalarını beklemekten başka yapacağımız bir şey yok." dedi.

13:45 - KIRKAĞAÇ HALKI SEFERBER OLDU

Cenazelerini almak için burada bekleyenlere Kırkağaç halkı ellerinden gelen yardımı yapıyor. Adeta cenaze yakınları için seferber olan Kırkağaçlılar, su ve yiyecek olmak üzere ailelerin her türlü ihtiyaçlarını karşılıyor.

13:40 - BAŞBAKAN ERDOĞAN, SOMA'DA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, maden faciasının yaşandığı Soma'nın Eynez bölgesindeki maden ocağına geldi.

13:32 - KAMYONLARLA TABUT GETİRİLDİ

Faciada hayatlarını kaybeden ve otopsileri tamamlanan maden işçileri için Manisa'nın ilçeleri ve köylerinden kamyonlarla tabut toplandı.

13:30 - İŞÇİLER İÇİN SELA OKUNDU

Madende hayatı kaybeden işçiler için Aksaray merkezde başta Ulu Cami olmak üzere bütün camilerde sela okundu. Okunan salanın ardından yapılan anonsta, "Manisa ili Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diliyoruz" denildi.

12:30 - MAÇLAR ERTELENDİ

Soma'daki facianın ardından futbol ve basketbol federasyonları oynanması gereken karşılaşmaları ileri bir tarihe erteledi.

11:55 - SOMA'YA 51 AMBULANS İLE 5 PSİKOLOG GÖNDERİLDİ

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan kömür maden ocağında meydana gelen yangın sonrasında Sağlık Bakanlığı, bölgeye 51 kara ambulansı ile 7 UMKE aracı gönderdi. Hasta yakınlarına psikolojik destek vermek amacıyla bölgede 5 psikolog görevlendirildi.

11:44 - 400 DİN GÖREVLİSİ DEFİN İŞLEMLERİNDE GÖREV YAPIYOR

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden işletmesindeki yangın sonrası yaşamını yitiren 205 işçinin defin işlemleri için 18 ilçeden 400 civarında din görevlisinin görevlendirildiği bildirildi.  Kırkağaç'taki kavunlar için kullanılan soğuk hava deposunun önüne kurulan çadırlarda cenazeler yıkanıp kefenlenerek cenaze sahiplerine teslim ediliyor.

11:00 - SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığı bildirildi.

10:57 - 146 İŞÇİNİN CENAZELERİ YAKINLARINA TESLİM EDİLİYOR

Manisa Kırkağaç’ta ki soğuk hava deposunda bulunan 146 işçinin cenazeleri aile yakınlarına teslim edilmeye başlandı.

10:41 - İZMİR'DE 17 KİŞİNİN OTOPSİSİ YAPILDI

Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 17'si dün gece İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Yüzlerce kişinin mahsur kaldığı ve şu ana kadar 205 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasında hayatını kaybeden 17 işçinin otopsileri tamamlandı. İzmir Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsinin ardından cenazeler Manisa Kırkağaç'taki soğuk hava deposuna kaldırıldı.

10:30 - ÖLÜ SAYISI 205'E YÜKSELDİ

Enerji Bakanı Taner Yıldız Soma'daki maden kazasına hayatını kaybedenlerin sayısının 205'e yükseldiğini açıkladı. Taner Yıldız otopsisi yapılan 7 cenazenin yakınlarına teslim edildiğini söyledi.

10:20 - MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Başbakanlık Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle üç günlük milli yas ilan etti. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan ve aziz milletimizi hüzne boğan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren ülkemizde üç günlük milli yas ilan edilmiştir. Yas alameti olarak bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde bayraklar yarıya indirilecektir" denildi.

09:22- İŞÇİLER ÇIKARILMAYA DEVAM EDİYOR

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve en az 201 işçinin öldüğü, 80 kişinin de yaralandığı madenden işçilerin sedyelerle çıkarılması çalışmaları sürüyor. Gece ara verilen işlemler, sabah saatlerinde tekrar başladı. Madenden çıkarılan işçiler, ambulanslara bindirilerek olay yerinden götürülüyor. Çıkarılan işçilerin sağlık durumları hakkında bilgi verilmedi.

09:07- BAKAN YILDIZ: ÜMİTLER AZALIYOR

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasının ardından bölgeye giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 08.00 sıralarında kameraların karşısına geçti ve ölü sayısının 201 olarak tekrarladı. Yıldız, "Ümitlerimizin azaldığını söylemem lazım" dedi. Yıldız, 3 saat içinde ocaktan başka ceset çıkarılıp çıkarılmadığıyla ilgili soruyu da, ekiplerin o saatten bu yana ocaktaki gaz seviyesini düşürmek için çalıştığı bilgisiyle cevapladı.

08:55- KURTARILAN 6 YARALI ALKIŞLARLA ÇIKARILDI

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında ümit veren gelişmeler de yaşanıyor. En az 201 kişinin hayatını kaybettiği ve 80 kişinin de yaralandığı facianın üzerinden geçen 18 saatin ardından, madene inen kurtarma ekipleri 6 yaralıyı çıkardı. Yaralıların ambulansa taşınması sırasında bekleyen insanların alkışladıkları görüldü. Yaralı, hastaneye kaldırıldı.

05:00 - BAKAN YILDIZ: ÖLÜ SAYISI 201'E ÇIKTI

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasının ardından bölgeye giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız saat 05.00'te bir açıklama daha yaptı. Bakan Yıldız, ölü sayısının 201'e yükseldiğini, yaralı sayısının da 80 olduğunu söyledi. Endişelerinin daha da arttığını belirten Bakan Yıldız, "Daha da zorlanacağımız bir durum olabiilir. Daha kritik bir döneme giriyoruz, daha kritik bir noktaya gidiyoruz. Çalışmalara ara verilmedi, ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor'' şeklinde konuştu.



03:25 - BAKAN YILDIZ: ÖLÜ SAYISI 166 OLDU, KAN İHTİYACI YOK

Manisa'nın Soma ilçesinde kömür ocağında meydana gelen faciasının ardından bölgeye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 03.25'te yaptığı açıklamada 166 kişinin yaşamını yitirdiği, 4'ü ağır 80 kişinin de yaralı olarak çıkarıldığını söyledi. Üçüncü kez basın mensuplarına bilgi veren Bakan Yıldız, ölü sayısının artmasından endişe duyduğunu belirterek, "Zaman geçtikçe aleyhimize işliyor" dedi. Sosyal medyada yer alan açıklamalara itibar edilmemesini isteyen Yıldız, "Sabaha kadar işçi kardeşlerimizi çıkartmak durumundayız. Herkes imtihan veriyor. Sosyal medyada kan arandığı söyleniyor. Kan aradığımız herhangi bir işçi kardeşimiz yok" dedi.

02:37 - İŞÇİLERİN CENAZELERİ SOĞUK HAVA DEPOSUNA KONDU

Manisa Soma İlçesi'ndeki kömür ocağında meydana gelen patlamada ölenlerin cenazeleri, Kırkağaç İlçesi'ndeki Zafer Kalkınma Ajansı ile kaymakamlığın işbirliğiyle yaptırılan bölgenin en büyük kavun saklama soğuk hava deposuna konulmaya başlandı. Soğuk hava deposuna, ayrıca iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi.

02:31 - KURTARMA ÇALIŞMASINA ARA VERİLDİ 

Arama ve kurtarma çalışmaları sürerken zaman zaman korbondioksit oranın ve bazı yerlerde dumanlar yükselmesi nedeniyle ekipler dışarı çıkarıldı. Madendeki dumanı tahliye etmek için oksijen verildi. Madendeki karbondioksit ve duman nedeniyle kurtarma çalışmalarına da ara verildi. Oksijen seviyesinin yükselmesinin ardından ekiplerin yeniden madene gireceği bildirildi.

02:27 - BAKAN YILDIZ: 151 İŞÇİYİ KAYBETTİK

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan özel bir şirkete ait maden ocağında meydana gelen patlama ilgili konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 151 işçinin hayatını kaybettiğini, patlama sırasında madende 787 işçinin bulunduğunu bildirdi. Yıldız, işçilerin ölüm nedenini karbonmonoksit zehirlenmesi olarak açıkladı.

00:37 - BAKAN ÖLÜ SAYISINI VERMEDİ: ENDİŞELİYİZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, facianın meydana geldiği madende yetkililerle ve kurtarma ekiplerinin yöneticileriyle görüşme yaptı. Saat 00.10 sıralarında basın mensuplarının karşısına çıkan Bakan Yıldız, ölü ve yaralı sayısı konusunda şimdilik rakam vermeyeceğini söyledi.

00:18 - BAŞKAN ERGÜN: ÖLÜ SAYISI 157

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, saat 24.00'te yaptığı açıklamada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta bugün meydana gelen faciada, resmi olmayan bilgilere göre 157 madencinin yaşamını yitirdiğini, 75 yaralının bulunduğunu öğrendiğini açıkladı.

23:49 - ERDOĞAN, ARNAVUTLUK ZİYARETİNİ ERTELEDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden ocağındaki yangın nedeniyle Arnavutluk'a yapacağı ziyareti erteledi.

23:24 - KILIÇDAROĞLU, MYK TOPLANTISINI İPTAL ETTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen maden kazasının ardından partisinin yarın yapılması planlanan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısını iptal etti. Soma Kaymakamı'nı arayarak kazaya ilişkin bilgi alan Kılıçdaroğlu'nun yarın saat 12.00'de özel uçakla Soma'ya gideceği öğrenildi.


22:51 - AFAD: 17 ÖLÜ, 11 YARALI

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı'ndan Soma'daki maden kazası ile ilgili saat 21.30'da yapılan açıklamada, 17 işçinin yaşamını yitirdiği, kurtarılan 19 işçiden yaralı olan 11'inin tedaviye alındığı, 200'ün üzerinde madencinin ocakta mahsur kaldığı belirtildi.

22:49 - 20 CESET ÇIKARILDI

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait madende bugün öğleden sonra trafo patlamasının ardından çıkan yangınla başlayan facianın boyutları giderek büyüyor.  Patlama ve yangının olduğu maden ocağında kurtarma çalışmaları devam ederken zaman geçtikçe ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Kurtarma çalışmalarına katılan bir görevli 20 kişinin cesetlerini çıkardıklarını söyledi.

21:42 - AFAD BAŞKANI SOMA'YA HAREKET ETTİ

AFAD tarafından yapılan açıklamada, kömür madeninde yaşanan yangın sonrası mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarını yerinde takip etmek amacıyla AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay'ın ilk uçakla olay yerine hareket ettiği bildirildi.

21:23 - BAŞBAKAN: ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Haber Kameramanları Derneği'nin ödül gecesinde konuşan Başbakan Erdoğan, kömür ocaklarında yaşanan olayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Manisa Soma ilçesindeki kömür ocaklarında çıkan yangın sebebiyle ebediyete intikal edenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Çıkarma çalışmaları devam ediyor. Çıkan kardeşlerimiz var. Temennimiz diğer kardeşlerimizi kurtarabilme imkanını yakalarız. Tüm ailelere sabırlar diliyorum. Yaralı ailelerine sabırlar temenni ediyorum. Bölgedeki tüm birimlerimizle kurtarma çalışmalarımız başlatılmış durumda. Mahsur kalan işçilerimizin kurtarılması için AFAD başta olmak üzere ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki saatlerde daha net bilgiler almayı ümit ediyoruz."

21:21 - BAZI İŞÇİLER KURTARILDI

Kazanın olduğu maden ocağında yapılan kurtarma çalışmaları devam ederken saat 21.00 sıralarında ocaktan 20 kadar işçi yaralı ve dumandan etkilenmiş olarak çıkarıldı. Kurtarılan işçiler Soma Devlet Hastanesi'ne ambulanslarla sevk edildi. Kurtarılan işçilerin yangına ocağın giriş bölümlerinde yakalandığı belirtildi.

21:04 - AKUT'UN İPLİ ERİŞİM SİSTEMLİ EKİBİ HAZIR BEKLİYOR

Soma'daki maden kazası nedeniyle AKUT, Manisa'dan 8 kişilik bir ekibi olay yerine doğru yola çıkardı. İzmir'de de ayrıca 20 kişilik arama- kurtarma ekibi hazır olarak bekleten AKUT, ipli erişim sistemlerine ihtiyaç duyulması durumunda Antalya ve Marmaris'ten de 15'er kişilik 2 ayrı ekibin de hazırlandığı bildirdi.

20:58 - BAKANLIK: MADENLE İLGİLİ MEVZUATA AYKIRI DURUM YOK

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Manisa'nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. işyerinde çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez ve son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014 tarihinde de iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı ve mevzuat aykırı bir durum görülmediği, ayrıca işyerinde 25 Temmuz 2013 tarihinden itibaren 9 iş güvenliği uzmanı, 3 işyeri hekiminin çalıştığı tespit edilmiştir. Olayın ilk başından itibaren müfettişlerimiz olay yerindedir. Bakan yardımcımız ve teftiş kurulu başkanımızda olay yerine hareket etmiştir. Maden ocağında mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sağlıklı bir şekilde kurtulmalarını temenni ediyoruz." denildi.

20:38 - İSTANBUL'DAN SOMA'YA YARDIM EKİBİ GÖNDERİLDİ

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, olayın duyulmasından sonra Başkan Kadir Topbaş'ın talimatıyla İstanbul İtfaiyesi alarma geçti. Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere İstanbul'dan 55 personel, 17 araç ve çok sayıda ekipman bölgeye gönderildi. Arama kurtarma çalışmaları için, Soma'ya 1 adet Hızır Güç (Afet Müdahale aracı), 2 adet Duman Savar (Duman tahliyesi ve temiz hava aracı), 2 adet İtfaiye aracı, 2 adet köpük aracı, 1 adet K-9 aracı, 2 arama kurtarma köpeği, 2 adet Mobil Büfe, 2 adet aydınlatma kulesi, 6 adet seyyar aydınlatma, 1 adet su ikmal aracı, 5 adet jeneratör, 50 adet temiz hava tüpü, 3 adet kamyonet ve 3 adet termal kamera gönderildi.

20:36 - ŞİRKETTEN YAZILI AÇIKLAMA

"Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır. Birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz,"

20:36 - TTK KURTARMA EKİBİ UÇAKLA GİTTİ

TTK'ya bağlı 16 kişilik kurtarma ekibi, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait kargo uçağıyla Zonguldak Havalimanı’ndan Balıkesir’e gitti. TTK İş Güvenliği ve Eğitim Dairesi Şube Müdürü Ahmet Sarıalioğlu ekibe 1 kişinin daha eklenerek 16 kişiyle Soma'ya gittiklerini söyledi. Sarıalioğlu, Balıkesir 9’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı Havalimanı’ndan 2 helikopterle Soma’ya giderek maden ocağındaki kurtarma çalışmalarına katılacaklarını belirtti.

19:47 - TÜRK KIZILAY'I BÖLGEYE HAREKET ETTİ

Patlamaya bağlı olarak işçilerin yaralandığı ve mahsur kaldığı bilgisini alan Türk Kızılayı Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi'nin alarm durumuna geçtiği belirtildi.

19:03 - TEMİZ HAVA POMPALANIYOR

Yerin metrelerce altında kalan maden işçilerinin bulunduğu galerilere temiz hava pompalanmaya başlandı. Maden- İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, mahsur kalan işçi sayısı hakkında bilgilerinin bulunmadığını söyledi. Küçükgencay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor" dedi.

17:59 - KAYMAKAM: 1 ÖLÜ, 300 KİŞİYE YAKIN MAHSUR VAR

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, saat 15.15'te trafodaki elektrik trafosundaki yangın ve patlamada 1 işçinin vefat ettiği haberinin kendisine ulaştığını açıkladı. Kurtarma ekiplerinin mahsur kalanlardan 20 işçiyi ocaktan çıkarttığını belirten Kaymakam Atçı, hastanede tedaviye alınan bu işçilerden birinin kurtarılamadığını söyledi. Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı, ocağın 2 bin metre derinliğinde mahsur kalan yaklaşık 300 işçiyi kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

17:23 - SOMA'DA MADEN OCAĞINDA YANGIN

Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir şirkete ait kömür maden ocağında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Maden ocağından işçilerin olduğu ve yangını söndürme çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Yangına müdahale etmek için olay yerine çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye aracı geldiği belirtiliyor.




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bayburt halkı 10 yıl önce

cenabı Allahtan rahmet,ailelerine yakınlarına ve bütün insanlığın başı sağ olsun,