Sarıkamış Harekatı'nın 102. yılı

Sarıkamış Harekatı'nın 102. yılı çeşitli etkinlikler ile anılıyor..

Sarıkamış Harekatı'nın 102. yılı
Bayburt Postası - Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nın 102. yılı anma etkinlikleri düzenleniyor. İşte dün gece başlayan etkinliklerden öne çıkanlar...

Fotoğraflar: Yunus Okur, Cüneyt Çelik




Etkinlikler çerçevesinde düzenlenen yürüyüş, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla başladı. Bakanlar Kılıç ve Arslan'ın yanı sıra Türkiye'nin birçok ilinden ve yurt dışından genç, yaşlı çok sayıda vatandaş, sabahın erken saatlerinde, "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor" etkinliğine katılmak üzere, Sarıkamış ilçesinin Soğanlı ve Allahuekber dağları arasındaki Kızılçubuk zirvesinde bir araya geldi.
  
1. Dünya Savaşı’nda Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı ve 90 bin askerin şehit olduğu Sarıkamış Harekatı'nın 102. yılı anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinlikte, soğuk havaya ve hafif kar yağışına rağmen komando timlerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, ellerinde Türk bayrakları taşıyarak tekbir ve salavatlarla Yukarı Sarıkamış Şehitliği'ne doğru yürüyüşe geçti.

Mehteran takımının seslendirdiği marşlar eşliğinde süren yürüyüşe bakanlar Kılıç ve Arslan'ın yanı sıra Kars Valisi Rahmi Turan, çevre illerin valileri, kaymakamlar ile Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde şehit ve gazi olanların yakınları da katılıyor. Şehitleri anmak için gerçekleştirilen ve yaklaşık 4,5 kilometre süren yürüyüşün ardından şehitlikte, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve şehitler için dua edildi. 



"Kardan Heykeller Sergisi" açıldı

Sarıkamış Harekatı'nın 102. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 100 kamyon kar kullanılarak yapılan "Kardan Heykeller Sergisi", Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç tarafından ziyarete açıldı. Arslan ve Kılıç, Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi ve Kafkas Üniversitesindeki (KÜ) öğretim görevlilerince yapılan ve Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit olan 90 bin şehidi temsil eden heykellerin üzerindeki Türk bayrağını toplandı, alana karanfil bıraktı.

JAK timlerinden şehitler için meşaleli kayak gösterisi

Etkinlikler kapsamında Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri meşaleli kayak gösterisi yaptı. İlçedeki Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde düzenlenen meşaleli kayak gösterisinde, JAK timleri ellerindeki meşalelerle zirveden inerek, kayak merkezinin pistinde demirden yazılan "Ruhunuz şad olsun" yazısını ateşledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, izledikleri meşaleli gösterinin ardından katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Bakan Arslan, gösteri sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, canını vatan için düşünmeden feda eden ecdada ve onların torunlarına rahmet dilediğini söyledi.

Ecdattan aldıkları emaneti birlik ve beraberlik içerisinde gelecek nesillere teslim edeceklerini vurgulayan Arslan, şöyle konuştu: "Gençliğimizin, ecdadın bu ülkeyi ne kadar zor şartlarda vatan yaptığını ve vatan olarak bıraktığını bilmelerini, algılamalarını ve bu algıyla da geleceği kurmalarını istiyoruz. Nitekim bunu gençlere iyi aşıladığımızı düşünüyoruz. 15 Temmuz'da gençler millet olma şuuruyla sokaklara çıktılar ve 'Ecdad nasıl şehit olmuş, bu vatanı bu toprakları bize yurt olarak bırakmışsa biz de bunu gelecek nesillere taşıyacağız' dediler. Ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. İnşallah biz de onlardan aldığımız emaneti gelecek nesillere birlik ve beraberlik içerisinde teslim edeceğiz."

Kayak gösterisini, Kars Valisi Rahmi Doğan, Ardahan Valisi İbrahim Özefe, AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beğribey, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman'ın yanı sıra Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında şehit olanların yakınları, gaziler ve çok sayıda vatandaş da izledi.

Sarıkamış Harekatı'nın 102. yılı

Sarıkamış Harekatı'nın 102. yılı anma etkinlikleri kapsamında, valilikçe şehit ve gazi aileleri onuruna yemek programı düzenlendi. Sarıkamış ilçesindeki bir otelde düzenlenen ve 15 Temmuz şehit ve gazi ailelerinin de katıldığı program, yoğun katılımla gerçekleşti. Kars Valisi Rahmi Doğan, programda yaptığı konuşmada,  Sarıkamış Harekatı'nın 102. yılı anma etkinliklerinin başladığını belirterek, Sarıkamış'ın şehitler diyarı olduğunu söyledi.

Sarıkamış şehitlerini rahmetle andıklarını aktaran Doğan, "Şehit olmak ve şehit olmayı istemek çok önemli. İslam orduları kumandanı Halid bin Velid, gerek İslam öncesi gerekse İslamiyet'ten sonraki süreçte hayatı boyunca girdiği tüm savaşları kazanmış. Şam'ı fethetmiş ve Anadolu topraklarını Müslümanlara açmış. Şehadet şerbetini içememiş, eceliyle ölmüş. Şehit olmak Allah'ın hikmeti nasibidir. Nasip olmadan bir insanın şehit olması mümkün değildir." dedi.

Binlerce kişi, sıfırın altında 15 derece soğukta meşaleli yürüyüş yaptı

Sarıkamış Harekatı'nın 102. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Sarıkamış ilçesinde binlerce kişinin katılımıyla meşaleli yürüyüş düzenlendi. Etkinlikler kapsamında Kazım Karabekir Camisi'nde şehitler için düzenlenen mevlit programının ardından binlerce vatandaş, ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle Sarıkamış 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bir araya geldi.

Ülkenin dört bir yanından gelen ve aralarında 15 Temmuz şehit ve gazi yakınlarının da bulunduğu çok sayıda kişi, sıfırın altında 15 derece soğuğa rağmen ellerinde Türk bayrağı ve meşalelerle, tekbirler eşliğinde 3 kilometrelik yürüyüşün ardından Yukarı Sarıkamış Şehitliği'ne geldi. Kars Valisi Rahmi Doğan ile AK Parti Kars Milletvekili Yusuf Selahattin Beyribey'in de destek verdiği gruptakiler, şehitlikte "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Vatan sana canım feda" sloganları atarak şehitler için dua etti.

Vali Doğan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Sarıkamış Harekatı'nın tarihteki önemini anlattı. Vatanı korumak adına düşünmeden hayatını feda eden kahraman şehitlere rahmet dileyen Doğan, "Çok güzel bir katılım oldu. Ülkenin dört bir yanından gelen ve şehitlere gönül veren vatandaşlara teşekkür ediyorum. Gençlerimize Sarıkamış ruhunu aktarmamız, küreselleşen dünyada gençlerimiz için elimizden geleni yapmamız lazım. 15 Temmuz şehitlerinin yakınlarını da davet ettik. Onlar da gelerek bu havayı teneffüs ettiler. Allah devletimize milletimize zeval vermesin." dedi.
Milletvekili Beyribey de soğuk havaya aldırış etmeden yürüyüşe katılanlara teşekkür etti.

Ülkenin bütünlüğü için canını seve seve feda eden şehitlere rahmet ve gazilere acil şifa dileyen Beyribey, şunları söyledi: "Bu meşaleler, Anadolu'da 100 yıl evvel ve 15 Temmuz'da yüreği yananların gönüllerindeki kordur, ateştir. Ama ışıksa şehitlerimizin ışığı, tıpkı ay yıldız gibi güneş gibi ülkemizi her bir yandan sarmış. Bu vatanı korumak önemli. Bu vatan için yine yüreğini verecek şehit olacaklar da olacak. Ülkemiz için vatanımız için elimizden geleni yapmalıyız. Düşmanımızı ve dostlarımızı iyi tanımamız lazım."
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.