"Her il en az 2 milletvekili ile temsil edilmeli"

Bayburt Milletvekili Doç. Dr. Şahap Kavcıoğlu, her ilin en az 2 milletvekili ile temsil edilmesi konusunun meclis gündemine yeniden gelmesi gerektiğini belirtti.

"Her il en az 2 milletvekili ile temsil edilmeli"
Bayburt Postası - Bayburt Milletvekili Doç. Dr. Şahap Kavcıoğlu, her ilin en az 2 milletvekili ile temsil edilmesi konusunun meclis gündemine yeniden gelmesi gerektiğini belirtti.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşülürken, Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım'ın Bayburt'un 2015 seçimlerinde 1 milletvekilini haksız yere Muş'tan aldığını söylemesi üzerine söz alan Kavcıoğlu, Yıldırım'ın konuşmasına itiraz ederek, göç sorunu yaşayan illerin zamanla Bayburt'un düştüğü durumuna düşeceğini belirterek, her ilin en az 2 milletvekili temsil edilmesi gerektiğini söyledi. 
 
Kavcıoğlu, Bayburt nüfusunu 2 yıl içerisinde 90 bin olarak planladıklarını da belirttiği konuşmasında şunları kaydetti: 

"Bu konuyu 2010 tarihinde dönemin Bayburt milletvekilleri bir önerge ile meclise sunmuştu. Her il en az 2 milletvekili ile temsil edilmesi yönündeki bu öneri kabul edildi. O zaman CHP Anayasa Mahkemesi'ne itiraz etti. Anayasa Mahkemesi doğru olmamasına rağmen bunu kabul etti ve milletvekili sayısını 1'e düşürdü. 2015 seçimlerinde Bayburt Milletvekili sayısının 2'ye çıkması ile olması gereken olmuştur ve Bayburt hakkını geri almıştır. Burada önemli olan şu. Nüfus hareketlerine baktığımızda Bayburt'ta 2007'de 77 bin olan nüfus, 2010'da 74 bin, 2011'e 78 bin, 2014'te ise 81 bine çıkıyor. 2015 yılında ise 79 bin. Yani zaten her yıl aşağı yukarı 2-3 bin artı ya da eksi oynayan nüfusun 2014'te tabi ki seçim döneminde bu anlamda bir gayret olabilir ama hile olarak yorumlanmasına üzüldüm. Çünkü öyle bir şey söz konusu değil. O zaman daha önceki nüfus artışlarını nasıl izah edeceğiz. 2008'den sonra üniversite kurulması, öğrencilerin o şehrin nüfusuna etki yapması, köylerdeki nüfusun yaz aylarında dönmesi bu nüfus hareketini sürekli değiştiriyor. Bunu görmemiz lazım. Bayburt'un yazın nüfusu 150 bin dolayısıyla 2-3 bin oynamalar bizim açımızdan yetersizdir. Üniversitemizdeki yeni bölümler açıyoruz. Önümüzdeki 2 yıl içinde Bayburt'un nüfusunu 90 bin olarak planlıyoruz. İnşallah bu hedefi gerçekleştiririz."

"Bu durum bütün illerin sorunu"

"Burada konu açılmışken bu durum bütün illerin sorunu. En az nüfusa Bayburt sahip olduğu için bu konudan zararı ilk Bayburt görmüştür. Hep demokrasiden bahsediyoruz. Demokrasinin gereği her ilin en az 2 milletvekili ile yani muhalefeti-iktidarıyla temsil edilmesine bu mecliste kimsenin itiraz etmemesi gerekir. Dolayısıyla önce bunu düzeltmemiz lazım. Sayın bakanımızda burada. Bütün illerin en az 2 milletvekili ile temsil edilmesi gerektiğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunun önemi şudur. İstanbul, Bayburt, Muş hepsi bir Vali ile yönetiliyor. Ama İstanbul 90 milletvekili ile Bayburt 1 milletvekili ile temsil edilsin. Neresinden bakarsanız bakın, nasıl yorumlarsanız yorumlayın bu bakış açısı demokrasiye uymaz. Ayrıca Bayburt'un dışarıdaki yaklaşık nüfusu 1 milyon. Biraz önce değim gibi Bayburt'un yazın nüfusu 150 bin civarında. Bu nüfusun da devletten aldığı bir hizmet söz konusu. Bunlar da göz ardı edilmeden temsil noktasının düşünülmesi çok önemlidir. Nüfus olarak Türkiye'nin en küçük ili olan Bayburt milletvekili olarak mecliste en çok ziyaretçisi gelen vekillerden bir tanesiyim. 2011 yılında seçilen vekilimiz bu anlamda çok sıkıntı çekti. İllerin temsilinin daha fazla parti ile temsil edilmesinin doğru olacağını belirtiyorum. Bunu iktidar partisine yarıyor diye değerlendirmeyelim. 2014 yılında nüfus artışından sonraki 7 Haziran seçimlerinde dağılım 1 AK Parti, 1 MHP şeklinde oluştu. 1 Kasım'da ise 2 milletvekilini AK parti aldı. 

Pozitif ayrımcılık

"Bayburt'un şu özelliğini de ifade etmek istiyorum. Muhakkak bütün illerimiz çok önemli ama Bayburt gerçekten çok mübarek ve çok güzel şehir ve bunu ifade etmekten gurur duyuyorum.  Bayburt'un diğer illerden farklı bir özelliği de Türkiye'nin güneydoğusundaki terör olaylarını veya diğer illerdeki asayişi dikkate aldığımızda Bayburt'ta 2015 yılında tek bir cinayet işlenmemiştir. Hiçbir asayiş problemi olmamıştır. Bu anlamda Bayburt zannediyorum İçişleri Bakanlığı'nın da en memnun olduğu illerden bir tanesi. Sizleri de tatil ve gezme anlamında bu kadar sakin güzel bir şehre davet ediyorum. Orada ağırlamaktan da şeref duyarım. Sayın Bakanım size en az sorun getiren şehir olan Bayburt'a bir pozitif ayrımcılık yapmanızı rica ediyorum. Bayburt'a her türlü önemi veriyorsunuz ama bu anlamda asayiş yönünden de ödüllendirmek anlamında rica ediyorum."

Anahtar Kelimeler:
Şahap Kavcıoğlu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kahraman 8 yıl önce

yapılan işler, kamuya değilde şahsa yapılırsa memlekette kimse kalmaz beyler, cizre ve silopinin sokakları bayburttan daha bakımlı 3 ay önce dökülen asfaltların haline bakın devletin malı heba ediliyor...

Avatar
durmuş 8 yıl önce

yok yok baba 10 tane vekil 20 tane bakan olsa ne değişecek hiç gitmesin hele memleketin haline

Avatar
safak güngör 8 yıl önce

90 binlerden ne den 70 binlere düştük. Gümüşhane merkez 28 bin ikine biz 40 binlerde idik şimdi gümüşhane merkez 50 binlerde iken biz doldurma nufusla 36 binlerdeyiz. 13 yıllık iktidarsınız bunu sorgulayın.

Avatar
ahmet varol 8 yıl önce

nufus düşüyor vekil farkına varmış milletvekilliği bir e düşer girişimde bulunuyor birdahaki sefere yine seçilsin diye herkes ekmek derdinde vatandaşı düşünen yok bayburtta çaktırmadan ekmeğin gramını azaltmışlar doğalgaz zamlanmış kış sert geçmiş bağkur esnas ödeyemiyor kimin derdinde göçün enbüyük faktörleri bunlar önlemek için çare basit bayburtu bekleyene maaş verin vergiyi bağkuru doğalgazı elektriği ucuzlatın iş imkanı sağlayın göç dursun inşAllah becerirler yinede umutluyum tek başına iktidar var boşuna oy vermedik inşAllah çözerler

Avatar
ALOŞ 8 yıl önce

Bayburt un kaderi hep göç vermek.Göçü önlemek yerine sızlanmak. Bayburt neden göç veriyor araştırılmıyor. yok yazın şu kadar oluyor da bunlar hikaye. Neden kışın nüfus gidiyor?

Avatar
ali 8 yıl önce

istanbuldan yalan yere nüfus taşımak hiç yakışmadı,gelenler döndü

Avatar
selim yazoğlu 8 yıl önce

Herkes koltuk derdinde iki olsa ne olur bir olsa ne vatandaş olarak bana ne faydası var ama vekil olacaklara var bağkur 570 olmuş düşürmek için çabanız varmı doğalgazı en pahalı kullanan iliz düşürmek için girişimde bulundunuzmu kışın kış yardımı denen bir proje geliştirip bayburtluya sundunuzmu bayburtu 6. bölgeye sokmak için çaba sarfettinizmi fabrika açıp işsizliği giderdinizmi göçü önlemek için hangi planınızı devreye soktunuz artık geçim sıkıntısı yaşıyoruz ALLAH aşkına anlayın vergide doğalgazda bağkurda indirim yapın dolmuşlara zam yapılmış kazanmıyorlarsa 750 bin tl ye dolmuş nasıl çımış bayburtta yazık ekmek gramı yazık bayburt ucuz bir şehir nasıl olurda millet burda kalır bunun hesabını iyi yapın yoksa bu ilde kimse kalmaz hele 500-600-700 tl doğalgaz ödeyerek çocuk okuratak kira vererek bağkur ödeyerek zor dostum zor ALLAH aşkına memlekete ve memlekette yaşayan insanlara sahip çıkın bayburtta kalanlara aylık maaş verin göç dursun

Avatar
seko69 8 yıl önce

Sayın vekili tebrik ederim. işte özlenen vekil profili.. Sayın vekilin bu girişimini canı gönülden kutlarım. Bayburt şehe kalkacaksa 2023 Türkiyesinde yer alacaksa oturup ekmek beklemek yerine ekmeği almak için çalışacaktır. İnşAllah daha da etkin rol olarak özlenen Bayburt'u görürüz.. Artık arkamızda Bakanımız da olduğuna göre girişimlerin üst düzey olması gerekiyor. bu işler beklemeyle olmaz, ağlayacaksın, dert yanacaksın, şikayet edeceksin ve istediğini koparacaksın.. Sayın Kavcıoğlu'na teşekkür ederim..