Ekmek israfına çözüm: ‘Balina ekmek’

Yaklaşık bir metre uzunluğunda, 20 kilogram ağırlığındaki ekmek 3 saatte pişiriliyor.

Ekmek israfına çözüm: ‘Balina ekmek’
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2013 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda ortalama 1,8 milyar adet ekmek çöpe atılıyor. Ülke çapında başlatılan kampanyalar ve sektör çalışanlarının gayretleriyle günlük ekmek israfı bir önceki yıla oranla yüzde 18 azaldı. Kahramanmaraşlı bir işletmeci de ekmek israfına dikkat çekmek için marketin unlu mamuller reyonunda ‘balina ekmek’ üretimi başlattı.

Devasa büyüklüğü ve doğallığıyla dikkat çeken balina ekmek, tazeliğini uzun süre muhafaza etmesiyle tüketicilere alternatif oluşturuyor.

Yaklaşık bir metre uzunluğunda, 20 kilogram ağırlığındaki ekmek 3 saatte pişiriliyor. Kilogramı 2,5 liradan satışa sunulan ekmeğin yapımında ise yulaf, arpa, çavdar, mısır, kepek, buğday, tahıl unu ve maya kullanılıyor.

Ekmek israfına karşı kilo ile ekmek satışı başlattıklarını ifade eden market sahibi Mustafa Akmansoy, tüketicilere ihtiyacı kadar ekmek almalarını tavsiye etti. Türkiye’de 6 milyon ekmeğin çöpe atıldığını kaydeden Akmansoy şöyle konuştu: “Şirket olarak ülkemizdeki ekmek israfına ilişkin istatistikleri inceledik. 101 milyon adet ekmek üretimi var, bunu 95 milyonu tüketiliyor, 6 milyon kadarı da israf ediliyor. Bu kadar israf karşısında kayıtsız kalmadık balina ekmek diye isimlendirilen ekmeği üretmeye karar verdik. Bu ekmeğin hem sağlık yönünden hem de ekonomik yönden faydası var. Tüketicilere biz ihtiyacı kadar ekmek almasını tavsiye diyoruz. Sadece tanıtım olsun diye kilosu 2,5 liradan satışa sunduk, asıl amacımız kar etmek değil, ekmek israfının önüne geçmek.”

Ekmek ustası Yusuf Tepe de balina ekmeğin yaklaşık 20 kilogram ağırlığında, bir metre boyunda olduğunu söyledi. Ekmeğin içeriğiyle ilgili bilgi veren Tepe: “Ekmekte kepek, çavdar, yulaf var. En önemli özelliği doğal olması. Gram ve kilo olarak müşteriye sunuyoruz. Ekmeğin hamurunu yoğurmak 45 dakika sürüyor. Bir saat kadar dinlendirdikten sonra ocağa sürüyoruz. 2 saat sonrada satışa hazır hale geliyor.” diye konuştu.

Ekmek israfını önlemek için balina ekmeği tercih ettiğini belirten bir vatandaş ise “4 kişilik bir aileyiz, günlük 500 gram ekmek bize yetiyor. Balina ekmek uygulaması tüketebileceğimiz kadar ekmek almamızı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.