Yıldırımtepe: “KUDAKA’nın ‘tarım’ başlığı aldatmaca”

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldımtepe, Kuzey Doğu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) proje teklif çağrısında yer alan Tarım başlığının Bayburt için aldatmaca bir başlık olduğunu ifade etti.

Yıldırımtepe: “KUDAKA’nın ‘tarım’ başlığı aldatmaca”
Bayburt Postası - Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, Kuzey Doğu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) proje teklif çağrısında yer alan Tarım başlığının Bayburt için aldatmaca bir başlık olduğunu ifade etti.

KUDAKA’nın tarım başlığının çiftçiyi ilgilendirmediğini sadece tarımsal makine ve tesisler için geçerli olduğunu söyleyen Yıldırımtepe, “Tarımda 1. üretime yani çiftçiye destek yok, tarım konusunda sanayi makinesi üretenlere ve üretim ve paketleme tesisi yapanlara destek var. Bayburt’ta ise bu tür sanayi makinesi konusunda sadece bir arkadaşımız var. Dolayısıyla Bayburt KUDAKA’dan tarım konusunda destek alamıyor” dedi.

IPARD kapsamındaymışız gibi muamele”

Erzurum ve Erzincan’ın Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamındaki 42 il içerisinde yer aldığını ve KUDAKA’nın Bayburt’a da IPARD kapsamındaymış gibi davrandığını belirten Yıldırımtepe,  “Erzurum ve Erzincan IPARD kapsamında. Yüzde 90’ı hibe olan yatırımlardan yararlanıyorlar. Bakanlık diyor ki, AB IPARD kapsamında olan illere destek veriyor. Siz onun destek verdiklerine vermeyin. Bu sefer KUDAKA Erzurum ve Erzincan içerisinde sanki Bayburt’ta varmış gibi muamele ediyor. Biz KUDAKA’ya ‘tarımda 1. üretime destek niye vermiyorsunuz’ diye soruyoruz. Onlarda ‘Bakanlık karşı çıkıyor’ diyor. Araştırma yaptık ki Bakanlık IPARD kapsamında olan iller için karşı çıkıyor” diye konuştu.

“2 milyon lira gözümüze sokuluyor”


Geçtiğimiz yıl KUDAKA tarafından Bayburt tarımı için ayrılan 2 milyon liralık bütçenin diğer iller tarafından Bayburt’a yapılan bir ayrıcalık olarak görüldüğünü ve bunun rahatsızlığının her ortamda dile getirildiğini söyleyen Yıldırımtepe, “Geçen yıl Bayburt tarımına 2 milyon lira çıktı. Bu 2 milyonun tamamını da Bayburt kullandı. Bu destek 1. üretimeydi. Çiftçi ahırını iyileştirdi, traktörünü aldı. 14 proje desteklendi bu parayla ama bir o kadarda elenen proje oldu. Bu yılda onların desteklenmesini bekliyorduk ama olmadı. Bayburt tarımına çıkan bu 2 milyon liradan Erzurum ve Erzincan rahatsızlandı. Her yerde gözümüze sokuyorlar” şeklinde konuştu.

Kalkınma ajanslarının kuruluş amaçlarında iller arasındaki gelişmişlik farkı da gözetilerek destek verilmesi hususunun da yer aldığını söyleyen Yıldırımtepe, gelişmişlik anlamında çok ilerde olan Erzurum ve Erzincan’ın, Bayburt’a yapılan özel ayrıcalıklardan rahatsızlık duymaması gerektiğini kaydetti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
enes kal 10 yıl önce

AKP 11 yıldır bayburt insanını ve köylüsünü hiç düşünmediki!!
her yıl bayburt'un köylerindeki gençler iş umuduyla şehir dışına göçtü ve gelmediler. Köylerde genç nüfüz yok ki üretim olsun. Zaten verdiğimiz paralarla neler yapıldığını ses kayıtlarında gördük. 30 martta bayburtta sana oy yok AKP.

Avatar
mehmet 10 yıl önce

Bayburt köylüsü ve çifçisi her seçimde kandırıldı. Bu seçimde uyanık olacağız. AKP'ye oy yok!!!

Avatar
MİSAFİR 10 yıl önce

Sayın Başkana şunu sormak lazım... ŞİMDİYE KADAR AKLINIZ NEREDEYDİ?

Avatar
Hakan Karabulut 10 yıl önce

Sayın başkanın özellikle IPARD hakkında ki serzenişi yersiz değil. Ancak haberde belirtildiği gibi IPARD destekleri %90 hibe değil maalesef...Geneli %50 bazı başlıklarda max. %65 oranında hibe desteği veriliyor.Tabiki bu oranlar da çok ciddi desteklerdir ve Bayburt'un bu kapsam dışında kalmış olması büyük bir şansızlıktır. Kalkınma Ajanslarının IPARD bütçesindeki rakamlarda destek sağlaması çok zor ancak geçen yıl Bayburt için açılan başlık bu yıl da açılabilirdi en azından...

Avatar
Bayburt Halkı 10 yıl önce

sn Enes Kal, siyasi manevralar ortada g.hane trebolular tren derneği kurdular, bayburt ne yapıyor acaba.? devletin paralarını kim yer ise,cehenneme gider, herkes hesaba çekilecek. Bayburtun gelişmesi için ne yapılabilir ona bakalım.

Avatar
Ali Rıza 10 yıl önce

Bayburt için ayrılan yatırımlar nerde kime peşkeş çekildi.. İlmizdeki işsizlik için hiçbir şey yapılmadı. verilen sözler ise yerine gelmedi. Köylüyü oy için düşünenler utansın. AKP'liler kapıma gelmesin.