Tarımın ‘babadan kalma’ sıkıntısı

Kuruluşu Sultan Abdulhamit Han dönemine dayanan Çoruh Un Fabrikası, Osmanlı döneminden bugüne özel teşebbüse ait tek sanayi kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Tarımın ‘babadan kalma’ sıkıntısı
Bayburt Postası - Kuruluşu Sultan Abdulhamit Han dönemine dayanan Çoruh Un Fabrikası, Osmanlı döneminden bugüne özel teşebbüse ait tek sanayi kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 1904 yılında çok ortaklı olarak kurulduktan sonra zaman içerisinde birçok kez el değiştiren ve en son 3 ortaklı olarak hizmetine günümüzde devam eden tarihi Çoruh Un Fabrikası ortaklarından Hayrettin Burak, önemli açıklamalarda bulundu.

Bayburt Tarım İl Müdürü Abdulkadir Karabulut ve kurum çalışanlarına sektörde yaşadıkları sıkıntıları anlatan Burak, Bayburt’ta kaliteli buğday bulamadıklarını söyledi. Kentte çiftçinin atadan babadan kalma usullerle üretim yaptığını, bu durumun kaliteli verim alınamamasının önündeki en büyük engel olduğunu ifade eden Burak, Bayburt Tarım İl Müdürlüğü’ne bir çağrıda bulundu. Bayburt çiftçisinin üretiminin diğer bölgelere göre çok düşük olduğuna dikkat çeken Burak, iklim şartları nedeniyle toprak analizi yapılarak en çok verim alınacak tohumların çiftçiye önerilmesi gerektiğini belirtti.

Açıklamasında tarihi Çoruh Un Fabrikası’nın faaliyetlerine de değinen Burak, Bayburt’ta pek fazla pazarlarının bulunmadığını ve genelde doğu illeri Ağrı, Iğdır ve Kars’a mal verdiklerini anlattı. Burak, şöyle konuştu:

Abdulhamit Han tarafından başarı belgesi verildi

“Fabrikamız Sultan Abdulhamit Han döneminde çok ortaklı bir şirket olarak kurulmuş. O dönemde makineleri Almanya’dan getirilmiş. Bir tribün ve un fabrikası için gerekli olan alet, edevat getirilmiş. Hatta o dönemde Abdulhamit Han tarafından başarı belgesi verilmiş. Böyle bir şirket kurulduğu için”

Geçmişte Karadeniz, şimdi Doğu Anadolu

“Kurulduğu 1904 yılından bu yana un fabrikası olarak çalışıyor. Bir tribün elektrik santrali var kuruluşunda ve şehre o dönemde elektrik vermiş. Un fabrikası olarak Karadeniz Bölgesi ve Bayburt’a hitap etmiş. Biz fabrikayı 1992 yılında çok ortaklı olarak devraldık. Şuan 3 kardeş olarak faaliyet gösteriyoruz. Fabrikamıza un ve kepek üretimi yapıyoruz. Kırma tesisimiz var, arpa kırıyoruz yem olarak. Şuanda doğuya hitap ediyoruz. Ağrı, Kars Iğdır buralar ağırlıklı. Bayburt’a çok fazla bir mal verdiğimiz yok ama doğuya hitap ediyoruz”

“Köylümüz bilinçsiz, kaliteli buğday bulamıyoruz”

“Avantajı değil sorunlarımız var. Köylümüz bilinçsiz, babadan kalma tekniklerle çiftçilik yapıyor. Tohum sıkıntısı var. İklime gidecek tohumu bilmiyor. Bayburt kış memleketi olduğu için tohumlar bu memlekette istenilen verimi vermiyor. Adana bölgesinde yüzde 40 verim alınırken, Bayburt’taki çiftçi yüzde 10-15’in üzerine çıkamıyor. Bizim en büyük sıkıntımız bu, kaliteli buğday bulamıyoruz”

“Tarım İl Müdürlüğü’nden beklentimiz var”

“Tarım İl müdürlüğü ve il amirlerinden beklentilerimiz var. Çiftçilerin bilinçlendirilmesi yönünde. Bilinçlendirilir ve toprak analiz yapılırsa, tarlada verime göre çiftçi yönlendirilirse çok daha iyi olur. Babadan buğday ve yem bitkisi görmüş onu ekiyor ama tarlanın gerçekten verimi neye göre onu bilmiyor. Tarım İl Müdürlüğü’nden beklentimiz kaliteli iklime dayanabilecek tohum getirilir de köylü bilinçlendirilerek çiftçilik yaptırılırsa daha verimli ve daha kaliteli buğday alacağımız kanaatindeyiz”

“Elektrik üretiminde önümüz açılmıyor”

Burak, konuşmasının son bölümünde ilginç bir bilgi de verdi. 1904 yılında fabrikanın elektrik ürettiğini ve Bayburt’a elektrik veren üretim tesisini günümüzde de faaliyete geçirebilmek için yetkilerden destek istediğini fakat beklentilere cevap bulamadıklarını söyleyen Burak, “Şuan için bir sıkıntımız yok. Sadece 1904 yılında bu tesise bir elektrik tribünü konulmuş ve elektrik üretmiş ama şuanda biz bunu üretmekten aciz kalıyoruz. Önümüz açılmıyor, yatırım yapmışız ve ölü yatırım olarak böylece duruyor. Bizim beklentimiz bu yönde yapılacak ne varsa bizi bilgilendirsinler ve önümüzü açsınlar biz de bu tesisi faaliyete açalım” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.