Tarım arazisi 3 dekardan küçük belirlenemeyecek

Asgari tarımsal arazi büyüklüğü yeniden belirlendi. Yeni kanun çerçevesinde, asgari tarımsal arazilerin büyüklüğü en az 3 dekar olacak.

Tarım arazisi 3 dekardan küçük belirlenemeyecek
Bayburt Postası - Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun yürürlüğe girdi. Yeni kanun çerçevesinde, asgari tarımsal arazilerin büyüklüğü marjinal ve özel ürün arazilerinde 2o dekar, örtü altı tarım arazilerinde 3 dekar ve dikili arazilerde 5 dekardan küçük belirlenemeyecek.

Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçilerek tarımda işletme büyüklüğünün korunması amacıyla çıkartılan 6537 Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun eki olarak, bölgesel farklılıklar gözetilerek belirlenen il ve ilçelerin yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri listesi de yayımlandı.

Buna göre toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını sağlayacak usul ve esaslar yeniden belirlenirken, asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanacak.

Yeni düzenlemeye göre il ve ilçelerin yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri bölge farklılıkları göz önünde bulundurularak belirlenen ve tarımsal arazilerin listede belirlenen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemeyecek, bölünemeyecek. Tarımsal arazilerin bu niteliği şerh konulmak üzere bakanlık tarafından ilgili tapu müdürlüğüne bildirilecek. Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin hesaplanmasında, aynı kişiye ait ve bakanlıkça aralarında ekonomik bütünlük bulunduğu tespit edilen tarım arazileri birlikte değerlendirilecek. Yeter gelirli tarımsal arazilerin ekonomik bütünlüğe sahip olmayan kısımları bakanlığın izni ile satılabilecek. Bilimsel gelişmeler ve günün koşullarına göre belirlen listedeki tarımsal arazi büyüklükleri bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile değişiklik yapılabilecek.

Asgari tarımsal arazi büyüklüğü mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 hektardan küçük belirlenemeyecek. Bu çerçevede il ve ilçelerin yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri, bölge farklılıkları göz önünde bulundurularak belirlenen ve Resmi Gazete’de yayımlanan listeye göre, Bayburt'ta sulu ve kuru tarım arazileri ile birlikte dikili ve örtüaltı tarım arazilerinin yeter gelirlilik oranları şöyle:



İlgili Haber: Toprak tapusunda tek miraçsı dönemi!


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Beşiroğlu Nafizi 10 yıl önce

Tarım kaldı mı..? ki..!

Avatar
HASAN 10 yıl önce

Haber başlığındaki 3 dekar ifadesi yanlış. O Örtü altı tarımı için geçerli. Suluda 70 kuruda 180 dekar olacak