‘Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi’ başlatılıyor

Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, "Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi"ni hayata geçiriyor.

‘Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi’ başlatılıyor
Bayburt Postası - Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, "Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi"ni hayata geçiriyor. Organik Tarımın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projeleri 2017 yılı programı dahilinde, bakanlıkça kabul edilen "Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında, Bayburt'ta yaygın yetiştiriciliği yapılan kuru fasulyenin organik üretiminin benimsenmesi ve yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Bayburt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Abdurrahman Mütüoğlu, yaptığı açıklamada, Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi ile kuru fasulyenin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılacağını, üreticiye daha fazla gelir sağlanacağını, tüketiciye ise sağlıklı ve güvenilir gıda arzının sağlanacağını belirtti.

Müftüoğlu, şu açıklamayı yaptı:

“Organik tarım, 18.08.2010 tarihli 27676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiş olan mevzuata göre yürütülmektedir. Tarımsal üretimin geleceği Organik üretime bağlıdır. Tüketici bilinci arttıkça, tükettiği üründe kimyevi materyallerin bulunmamasını istemektedir. Üretici ise ürün desenini, arzı kolay ve en çok para kazanacağı ürüne yöneltmektedir. İlimizde alternatif ürün seçenekleri çok azdır. Bu bağlamda stratejik öneme sahip kuru fasulyenin, karlılığı da göz önüne alındığında büyük alanlara yayılması önem arz etmektedir. Proje kapsamında alınacak olan, pnömatik mibzer, çapa makinesi, pülverizatör ve hasat makinesi ile üreticinin mekanizasyon sorunu çözülecektir. Üreticiler organik tarıma ilave olarak Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) programına da dahil edilerek, toprağın iyileştirilmesi sağlanacak ve üreticiler ilave olarak desteklenecektir. Destekleme miktarı ÇATAK için 135 TL, organik kuru fasulye için ise 100 TL olup, ikinci yıldan itibaren 235 TL dekar başına destekleme ödemesi yapılacaktır. Hedefimiz 2.000 dekarlık alanda organik üretimin sağlanması olup, sonrasında Bayburt fasulyesinin tescili ve paketleme sistemlerinin kurulmasının sağlanması Bayburt tarımının kalkınmasını sağlayacaktır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
AHMET temel 7 yıl önce

Sayın müdürüm kolay gelsin hayırlı olsun bir öneride benden fasulye sırığı çok sorun teşkil ediyor pilastikten bir çalışma araştırma yapabilirsiniz sagilar