Karabulut: “7 yılda 7 proje geldi”

Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, “7 yılda 7 proje gelmiş Bayburt’a. Geçen yıl ise bunu iyi bir tanıtım ve bilgilendirme ile 3’e çıkardık. Bu sene ise 4-5 proje bekliyoruz. Baktığımız zaman 2 yılda alınan projeler diğer 7 seneye bedel olacak” dedi.

Karabulut: “7 yılda 7 proje geldi”
Bayburt Postası - Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, “7 yılda 7 proje gelmiş Bayburt’a. Geçen yıl ise bunu iyi bir tanıtım ve bilgilendirme ile 3’e çıkardık. Bu sene ise 4-5 proje bekliyoruz. Baktığımız zaman 2 yılda alınan projeler diğer 7 seneye bedel olacak” dedi.

Bakanlıkça uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında (KKYDP) 4 veya 5 başvuru beklediklerini açıklayan Karabulut, proje yapmak isteyen yatırımcılar için sağlanan yüzde 50 hibe desteğinin büyük bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Projeler için son tarihin 11 Şubat 2014 olduğunu söyleyen Karabulut, Bayburt’un KKYDP performansı hakkında da bilgi verdi. 2006 yılından bu yana her yıl 1’er projenin kabul gördüğünü, geçen yıl ise bu sayıyı 3’e çıkardıklarını belirten Karabulut, “7 yılda 7 proje gelmiş Bayburt’a. Geçen yıl ise bunu iyi bir tanıtım ve bilgilendirme ile 3’e çıkardık. Bu sene ise 4-5 proje bekliyoruz. Baktığımız zaman 2 yılda alınan projeler diğer 7 seneye bedel olacak” dedi. 
 
Açıklamasında Türkiye’de 42 ilin yararlandığı Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı’na da (IPARD)  değinen Karabulut, Bayburt’un bu kapsama dahil edilmesi için AB’nin yeniden kapsamla ilgili değişikler yapması gerektiğini kaydetti.
 
IPARD kapsamıyla ilgili yakın zamanda görünen bir değişiklik olmadığını ve fonlardan değişik şekillerde yararlanmak için sürekli bakanlığa rapor hazırlayıp sunduklarını söyleyen Karabulut, “Biz burada şimdilik Erzurum’a bağlı IPARD projelerinden yararlanabiliriz. Şuanda Tarım Bakanlığı bununla ilgili bir çalışma yapıyor. Yoğun bir şekilde rapor hazırlayıp sunuyoruz bakanlığa. Vekilimiz bir yandan takip ediyor. Bu sadece Bayburt’un sorunu değil. Mesela Eskişehir de IPARD kapsamında değil. Şuan için bundan başka IPARD’dan yararlanma şansı yok. Tabi burada belirleyici mekanizma Avrupa Birliği. Yarın AB’nin ilgili komisyonu değerlendirme kriterlerinde değişiklik yapılır, yeni usul esaslar getirir onu da bilemeyiz” dedi. 
 
Tarım Bakanlığına, IPARD kapsamında yer alan illere başvuruda bulunmayı teklif ettiklerini ve 2014 yılı içerisinde olumlu bir karar beklediklerini ifade eden Karabulut, şunları söyledi:
 
“Avrupa Birliği IPARD’ı ilk önce 20 ilde uygulayacağını duyurdu. Bunu bizim bakanlık esneterek 42’ye çıkardı. Daha fazla artırılmasına Avrupa Birliği izin vermiyor. Tabi biz aday ülke olduğumuz sürece bu fonlar devam edecek. Dolayısıyla çok önemli finansman kaynağı bu fonlar. Biz bakanlığa şöyle bir teklifte bulunduk. “Avrupa Birliği diğer illerde açılmasına izin vermiyor. Biz açılmış illerin fonlarından yararlanalım” diye. Bakanlık bu öneriyi dikkate aldı. Muhtemelen bu sene içerisinde böyle bir olumlu gelişme bekliyoruz. Bakanlık şu yönde de sıcak bakıyor. Avrupa Birliği bu konuda parayı kullandırtmak istemiyor bir nevi eli sıkı diyelim. Kullanmayınca bu para geri gidiyor. Geçen yıl 50 milyon Euro bu şekilde geri gitti. Bakanlık bu anlamda gelen paranın daha iyi kullanılması noktasında buna sıcak bakıyor.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.