İlk fatura açıklandı, Bayburt'ta sıkıntı yok

Kuraklık ve don olayları tahıl üretimini vuracak. Bu yıl önemli miktarda üretim kaybı yaşanacak.

İlk fatura açıklandı, Bayburt'ta sıkıntı yok
Bayburt Postası - Kuraklık ve don olayları arpa ve buğday üretimini vuracak. Üretim miktarları, 2014 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıl ürünlerinde yüzde 10,1 azalış, meyvelerde yüzde 4,5 azalış, sebzelerde yüzde 1,3 oranında artış gösterdi. Üretim miktarlarının 2014 yılında yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 33,7 milyon ton, sebzelerde 28,8 milyon ton ve meyvelerde 17,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

Birçok tarım ürününde olduğu gibi önemli miktarda üretim kaybının yaşanacağı ülke geneli hububat üretiminde de yüzde 10,1 oranında rekolte kaybı olacağı açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2014 yılına ilişkin Bitkisel Üretim 1. Tahmini verilerine göre, bu yıl 33.7 milyon ton tahıl üretimi bekleniyor. Verilere göre 2014’te buğday üretiminin yüzde 10,4, arpa üretiminin ise yüzde 12.7, daha azalacağı tahmin edildi. Buna göre buğday üretimi 19.8 milyon tona, arpa üretiminin ise 6.9 milyon tona kadar gerilemesi bekleniyor.

“Bayburt kuraklıktan etkilenmeyecek”

Kuraklık ve don olaylarının bu yıl etkileyeceği ülke genelinin aksine Bayburt’taki üretimin ise etkilenmeyeceği tahmin ediliyor. Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, Bayburt’ta yağışların beklendiği gibi azalmadığını söyledi. Geçtiğimiz yıl sadece Ekim ayında yağış düşmediğini ve Bayburt'ta yaşanacak olası verim kaybının ise doğrudan kuraklıktan kaynaklanmayacağını söyleyen Yıldırımtepe şu bilgiyi verdi:

“Bayburt'ta şuanda kuraklık yok. Olursa bu ancak Haziran ayından sonra belli olur. Şu anda yağmurlar böyle devam ederse kuraklık olmayacak. Bayburt’taki verim kaybı şudur. 2013 yılı Ekim ayında Bayburt'a yağış düşmedi. Çiftçi o süreçte toprağı kuru kuruya ekti. Bu nedenle kısa süreli ürün kaybı yaşanabilir ama bu doğrudan kuraklığa bağlı değil”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.