Hayvancılıkta yüzde 80 hibe desteği!

35 ilde hayvancılık yatırımlarına yönelik yüzde 80 hibe desteği uygulanacak.

Hayvancılıkta yüzde 80 hibe desteği!
Bayburt Postası - DAP, GAP, KOP ve DOKAP projeleri kapsamındaki 35 ilde hayvancılık yatırımlarına yönelik uygulanacak olan hibe desteği programında iyileştirme yapıldı. Bakanlık tarafından alınan yeni karar kapsamında kurulu veya kurulacak işletmelere yeni inşaat veya tadilatta yüzde 50, damızlık boğa, koç ve teke alımında yüzde 80 hibe desteği ödemesi yapılacağı açıklandı.

Bayburt’un da yer aldığı DAP ve DOKAP kapsamındaki illerde hayvancılık yatırımlarının desteklenmesine ilişkin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın talebi üzerine 19 Mart 2014 tarihinde kararlaştırılan ve Resmi Gazete'de de yayımlanan karar hakkında bilgi veren Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, “DAP projelerinde 50 baş alt sınırı bulunması, ilimizdeki küçük ölçekli hayvan yetiştiricilerimizin bu projeden yararlanmasına engel olmaktaydı. Bu proje kapsamında bu bölge illerinde kurulacak 10 ile 49 baş arası anaç büyükbaş 100 ile 200 baş arası anaç küçükbaş hayvanı bulunan işletmelere yeni ahır ve ağıl yapımında yüzde 50, mevcut ahır ve ağıl tadilatında yüzde 50, damızlık boğa koç ve teke alımında yüzde 80 hibe desteği sağlanacaktır” dedi.

Projenin 2014-2018 yılları arasında uygulanacağını söyleyen Özbek, şu açıklamayı yaptı:

“Bayburt’un tarım ve hayvancılık alanında Türkiye’de önemli bir yere gelmesi için çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Amacımız Bayburt çiftçisinin üreten, ürettiği ile Türkiye pazarında yer bulan daha sonrasında da Dünya pazarının kapısını aralayan bir tarım ve hayvancılık seviyesini yakalayabilmesidir. İnanıyorum ki, çiftçilerimizin kendilerine sunduğumuz destekleri iyi kullanması sonucunda önümüzdeki birkaç yıl içerisinde önemli bir seviyeye geleceklerdir. Bu amaçla; Karadeniz Bölgesinde ve DOKAP kapsamında yer alan Bayburt ilimizi yoğun bir mücadele ile 2015 yılına kadar devam edecek olan DAP hayvancılık projeleri kapsamına dahil ettirmiştik. Bu projeler kapsamında İlimizde kurulacak olan en az 50 baş, en fazla 300 baş hayvan kapasiteli etçi ve kombine ırk damızlık sığır işletmelerinin yeni inşaat yapımına yüzde 30, hayvan alımına yüzde 40, süt sağım ünitesi ve soğutma tankı alımına yüzde 40 hibe desteği sağlanmaktadır. DAP projelerinde 50 baş alt sınırı bulunması, ilimizdeki küçük ölçekli hayvan yetiştiricilerimizin bu projeden yararlanmasına engel olmaktaydı. Bölge milletvekilleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı nezdinde yaptığımız yoğun girişimler neticesinde yeni başlatılan bir proje ile Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz projeleri kapsamındaki illerde yapılacak hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi ile ilgili yeni bir proje başlatılmıştır. Bu proje kapsamında bu bölge illerinde kurulacak 10-49 baş arası anaç büyükbaş 100 -200 baş arası anaç küçükbaş hayvanı bulunan işletmelere yeni ahır ve ağıl yapımında yüzde 50, mevcut ahır ve ağıl tadilatında yüzde 50, damızlık boğa koç ve teke alımında yüzde 80 hibe desteği sağlanacaktır”

Proje süresi

“Söz konusu proje 2014-2018 yılları arasında uygulanacaktır. İki ayrı kalkınma projesi(DAP hem DOKAP) kapsamına dâhil ettirdiğimiz ilimizde, yapılacak olan tarım yatırımlarına büyük destek sağlanmaktadır. Her zaman bizleri doğru yönlendiren ve bu yönde üstün gayret sarf eden tarım il müdürümüze de teşekkür ediyor. İlimizin için önemli bir sektör olan hayvancılık alanındaki bu büyük desteklerin İlimiz çiftçilerine hayırlı olmasını diliyorum”

Bayburt ve Gümüşhane, hem DAP’ta hem DOKAP’ta

Bakanlık tarafından yürürlüğe konulan karar kapsamında, gerçek veya tüzel kişilerce  kurulacak işletmeler uygulanacak hibe desteğinden bir kez yararlandırılacak ve yatırım tutarının desteklemeye esas üst sınırı Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılacak uygulama tebliğinde belirlenecek. Yatırım tutarının üst sınırını aşan kısmı ayni katkı olarak yatırımcı tarafından karşılanacak. Her bir proje sahibi sadece bir proje için hibe desteğinden yararlanabilecek. Uygulanacak hibe desteğinden projesi onaylanan ve projesinde belirtilen süre içinde yatırımı tamamlanan işletmeler yararlanacak.

Öte yandan Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin ile birlikte DOKAP kapsamında hibe desteğinden yararlanacak iller arasında yer alan Bayburt ve Gümüşhane, aynı zamanda Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van’ın yer aldığı DAP kapsamındaki hibe desteğinden de yararlanıyor.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ergün başak 9 yıl önce

bu hıbe desteklerı hoş güzelde hep zengın için en az 50 baş kotası koymuşlar 50 baş alacak durumum olsa zaten bu gıbı şeylere baş vurmam.buyuk işletmecı zaten buyuk onemlı olan kuçuk işletmecıye destek verımesidır.ben kendı ımkanlarım la 10 adet süt ınegi getırecem Bayburt a benım gıbı emın olun cokkişi var gerı dönüp hayvancılık yapmak ısteyen fakat destek fılan yok onemlı olan göçü engellemk degıl mı?yazık bu yüzden Bayburt un nüfusu 36000 oldu bı düşünmek gerek bence. tşlr