Göç zamanı: Rotada Bayburt da var

Her yıl nisan ayının ikinci haftasından itibaren başka bölgelere göç etmeye başlayan Karadenizli arıcılar, doğanın uyanmasıyla göç hazırlıklarına başladı.

Göç zamanı: Rotada Bayburt da var

Her yıl nisan ayının ikinci haftasından itibaren başka bölgelere göç etmeye başlayan Karadenizli arıcılar, doğanın uyanmasıyla göç hazırlıklarına başladı.

Nisan ayının ortasında yayla yolcuğuna başlamayı planlayan arıcılar, bir yandan kovanlarını ve çerçevelerini tamir ediyor diğer yandan da yaylada arı bakımı için gerekli malzemeleri tedarik etmeye çalışıyor.

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi Karadenizli arıcıların göç hazırlığına başladığını söyledi.

Arıcıların kısa sürede hazırlıklarını tamamlayıp çeşitli illere gideceğini ifade eden Aydın, nisan ayının ortalarında başlayacak göçün mayıs ayının ilk haftasına kadar süreceğini kaydederek, "İklim şartlarına göre göç süresi bir hafta kısalabilir ya da uzayabilir" dedi.



Karadenizli arıcıların yaklaşık yüzde 80'inin her yıl çeşitli bölgelere göç ettiğini vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

"Bölgemizin iklim şartları nedeniyle Ordulu arıcılarımızın neredeyse tamamı nisan ve mayıs aylarından itibaren göç etmeye başlarlar. Şu anda gezgin arıcılarımız yoğun bir çalışma ve çaba içerisinde göç hazırlıklarını sürdürüyor. Kimi arıcımız eksiklerini tamamlıyor kimi arıcımız ise kovanlarını tamir ediyor. Bu hazırlıklar birkaç hafta sürebilir. Daha sonra ihtiyaçlarını ve eksiklerini tamamlayan arıcılarımız Türkiye'nin dört bir tarafına dağılacaklar. Karadenizli arıcılarımız genellikle Sivas, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Gümüşhane, Bayburt, Van, Hakkari, Bitlis, Muş, Yozgat ve Bingöl illerindeki yaylaları kullanarak buralarda sezonu tamamlıyor. Arıcılarımız sezon sonuna kadar vakitlerinin büyük bölümünü burada geçiyor. Daha sonra ekim ayı itibarıyla da memleketlerine geri dönüyorlar. Temennimiz bütün arıcılarımızın kazasız ve sorunsuz bir şekilde geri dönmeleridir."

Aydın, bütün arıcılara bereketli bir sezon geçirmeleri dileğinde de bulundu.

Ordulu arıcılardan Nail Kaçar ise birçok arıcı gibi kendisinin de göç hazırlığına başladığını söyleyerek, "Nisan ayının 15'inden sonra Sivas'a bağlı Akıncılar ilçesine gideceğim. Burada arılarımın mevcudunu artıracağım. Ardından son durak Erzurum'a geçeceğim" dedi.

Göç öncesi kırık olan kovanlarını tamir ettiğini, arıların beslenmesi için mum ve şeker gibi ihtiyaçları karşıladığını anlatan Kaçar, hazırlıkların oldukça hummalı geçtiğini ifade etti.

Ekim ayında bal hasadını gerçekleştirdikten sonra geri dönüşlerin başlayacağını anlatan Kaçar, "Tek isteğimiz, bütün arıcıların sezonları çok iyi geçsin. Bu sezon, iyi bir hasat dönemi bekliyoruz. İnşallah yanılmayız" diye konuştu. AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.