"Genç Çiftçi Hibe Destek" Projesi tanıtıldı

Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlamak amacıyla başlatılan Genç Çiftçi Hibe Destek Projesi, Bayburt’ta tanıtıldı.

"Genç Çiftçi Hibe Destek" Projesi tanıtıldı

Bayburt Postası - Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlamak amacıyla başlatılan Genç Çiftçi Hibe Destek Projesi, Bayburt’ta tanıtıldı.

Genç çiftçilere 30 bin lira hibe desteği sağlayan ve müracaatları bugün başlayan proje için Şair Zihni Kültür Merkezi'nde tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Vali Yusuf Odabaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe ile yaklaşık bin çiftçi katıldı.

Vali Odabaş, konuşmasına, özellikle bu projeyi planlayan ve hükümetin programına alan Maliye Bakanı Naci Ağbal’a teşekkür ederek başladı.

Bayburt’un tarım ve hayvancılık ili olduğunu söyleyen Odabaş, "Her yiğit düştüğü yerden kalkar diye bir ifade var. Biz de Bayburt'u mutlaka hayvancılıkla, tarımla bir yere getirerek kalkındıracağız. Dolayısıyla sizlerin bu gayreti ve teveccühü, bu projeye talebi beni de çok heyecanlandırdı." ifadelerini kullandı.

Bayburt’un çeşitli nedenlerle sürekli göç verdiğini hatırlatan Odabaş, konuşmasında şunları kaydetti:

"Bugüne kadar Bayburt kendi gencini, yetiştirdiği çocuklarını il dışına göndererek orada maişetini temin etme gayreti içerisinde oldu ama görüyoruz ki bir takım devlet sübvansiyonları veya destekleriyle birlikte bir proje yapıldığı takdirde Bayburt'umuzda da gençlerimizin bu projelere müracaat ederek buradaki hayvancılığı, tarımı geliştirme imkanımız olacak."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut ise proje tanıtım toplantısına çiftçilerin yoğun katılım göstermesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Bayburt'un bir tarım ve hayvancılık şehri olduğuna vurgu yapan Karabulut, "Siz varsanız Bayburt var. Siz desteklendiğiniz sürece Bayburt kalkınır, gelişir. Buna yürekten inanan birisiyim. Hakikaten Bayburt ciddi bir tarım ve hayvancılık şehridir. Bu projelerde bir fırsattır." diye konuştu.

Karabulut, genç çiftçilere yönelik başlatılan 30 bin TL hibe programı kapsamında başvuruların bir ayla sınırlı olduğunu ve 12 Mayıs’ta sona ereceğini belirterek, "Her projede olduğu gibi kapı kapı gezerek sizlere bu projenin detaylarını anlatacağız. Yeter ki siz istekli olun bir şeyler yapmak isteyin. Gereken tüm yardımı ve desteği sağlayacağız. Şimdiden tüm çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ederim.” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe de Bayburt’ta tarım geliştirilmeden ekonomik olarak kalkınmasının da mümkün olmayacağını savunarak, "Bayburt’ta taşçılık olmaz mı? Olabilir, Bayburt’ta kültür turizmi olmaz mı? Olabilir. Bayburt’ta sanayi olmaz mı? Olabilir. Hiç itirazımız yok ama Bayburt’ta tarım ve tarıma dayalı hayvancılık olmazsa olmaz. Onu net biliyoruz." ifadesinde bulundu.

Bayburt’un kalkınması için tarımın ön plana çıkartılması gerekliliğine dikkat çeken Yıldırımtepe, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Başka alanlarda zamanımızı harcamamalıyız. Aslında 1970’li yıllarda bu hedef konulmuş. Bu yıllarda bizim babalarımız, dedelerimiz Bayburt’ta süt fabrikası yapmışlar, et kombinası yapmışlar, tuğla fabrikası yapmışlar, yem fabrikası yapmışlar, makarna fabrikası yapmışlar. Tarıma yönelik altyapının tamamını hazırlamışlar ama biz 1980’lerde, 1990’larda bunlara sahip çıkamamışız. Kamu yatırımları özelleşmiş, özel yatırımlar da satılmış, hiçbirisi işlevini sürdürmemiştir. Şimdi önümüzde ikinci bir fırsat daha var bu fırsatı da iyi değerlendirmeliyiz."

Konuşmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Vedat Aydoğan, projeden kimlerin nasıl faydalanacağı, geç çiftçi olmanın şartları hakkında katılımcılara bilgi verdi.AA

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çiftçi 8 yıl önce

Toplantıya katılıp bilgilendik ancak ziraat odası başkanının toplum karşısına kıravatsız vede ceketinin önünü iliklemeden temsil toplulugun karşısına çıkması olmadı başkan bu topluluk seni seçtigi gibi o kultuktan indirmesinide bilir .

Avatar
gerçek çiftçi 8 yıl önce

sAhici çiftçi denen zat sen kesinlikle çiftçi falan değilsin. Çiftçi olsaydın bunlara yazmazdın. bayburt tarım il müdürünü senin gibi ne olduğu belli olmayan insan müsveddelerine yedirmeyiz. Çünkü yazdıklarının uydurma ve masa başı olduğu, il müdürünü tanıyan herkesi güldürmüştür.

Avatar
SONSÖZ 8 yıl önce

Tarım İl Müdürü Cuma-bayram namazlarını köylerde kılan, dağdaki çobandan tarladaki biçerciye kadar herkesin gündüz gece ayırmadan yanına giden, her hafta kendi aracıyla hayvan pazarına gidip çiftçinin derdini dinleyen, odasına randevusuz kapı çalmadan girilen ve her çiftçiyi kalkıp ayakta karşılayan bir müdür.
Senin gibilerin onunla ilgili yorum yapması için bile daha çok ekmek yemesi lazım. Bizim memleket sizin gibi adamlar yüzünden zaten bu güne kadar ilerleyememiş. Bilmeden kestiğiniz ahkamlar siyasi hesaptan başka bir şey değil….

Avatar
69'um 8 yıl önce

Geçen hafta milletvekili Şahap beyin kurumlarla ilgili yaptığı eleştiride tarım müdürünü çalışmaları ile öne çıkarması bazı siyasi muhaliflerin tarım müdürünü hedef almasına sebep olmuş gibi, tabi muhalefet eleştirecek ama 40 yılda bir Bayburt'a gelen çalışkan bir müdürü de haksız yere siyasi amaçlı eleştirmek her şeyden önce Bayburt'ta zarar verir.. zaten kimi övüp kimi yereceğimizi bilsek bu kadar geri kalmazdık....

Avatar
Ali Alp 8 yıl önce

Genç çiftçilere devlet hibe veriyorda köyde çiftçilik yapana kimse kız vermiyor abiler. Benim 50 baş büyükbaş hayvanim var.senede bir araba kurbanlık yapıyorum ama kardeşime kimse kız vermiyor sizce neden.Karabulutlar çok çalışkandır baksanıza Gümüşhane ve Bayburtun üstüne çökmelerinden belli.sahici çiftçi kardeşimiz iyi tesbitlerde bulunmuş gerçek çiftçiye de cevabını vermiş.Kısacası köylü milletin efendisidir.zorlanmayın çiftçinin yorumuna.köyde hayat varsa neden millet iskurda çalışmaya can atıyor.demek ki köylü ayda 1300 liraya muhtaç nokta.

Avatar
Ali Alp 8 yıl önce

Üretim linkiyle yorum yapan arkadaşa aynen katılıyorum.Ancak bazı eksik noktalara da özellikle değinmek istiyorum.1.Bu projeleri hazırlayıp onaylanabilmesini bilenler yani işin içinde olanların bir kısmı bunu bir ranta dönüştürmüş durumda.2.sayın karabulut tarım konusunda kesinlikle yeterli bilgi sahibi değil yani pratik bilgisi ziraat mühendisi ancak sahada hiç yok çünkü sadece mektepli.3.tarım ve hayvancılık örgütlerinin tamamı birer gelir kapısına dönüşmüş durumda Çiftçi için varlar gelirleri Çiftçi üzerinden kesilen aidatlarla karşılanır ama sadece çiftçiye hizmet etmemek için çalışırlar.tamamı kaldırılmalı bence.niye varlarki.bizden para tırtıklamaktan başka.4.kardeşim biz üreticinin hibeye değil ucuz girdiye ihtiyacımız var mazot gübre elektrik ve yem neden pahalı.5.Çiftçi birlikleri simdiye kadar hangi çiftçinin derdine derman oldular sorarım.6.bu memlekette üretici hep eziliyor ezilmeye ve ezdirilmeye devam ediyor.ben saat 5te kalkıp hayvan besliyecem birileride benim üzerinden oy toplayıp rant elde edip saltanat sürecek.bir Çiftçi olarak hakkım haram olsun kursaklarında kalsın.köyde kalıp da üretim yaparak suç mu işledik.yazıklar olsun çiftçinin yanında görünüp de derdine derman olmayanlara.bu kadar...

Avatar
sAhici çiftçi 8 yıl önce

Ey tarım il müdürü, çizmelerini giyip sahaya inmediğin müddetçe bu yaptığın konuşmaların hepsi hariçten gazel okumadır tarım il müdürlüğü fal açma yeri değildir 10 kişinin işini bir kişiye yıkıp bugün git yarın gel yeri hiç değildir o yüzden ben bu koltukta nasıl senelerce otururum duygusundan kurtulup samimi olarak bu topraklara hizmet aşkıyla yanıp tutuşmadığınız müddütçe çok daha göç veririz unutmayın işemediğimiz toprak bizim değildir yani çiftçinin bu toprakları işlememesi demek bu vatanı işgal edecek düşmana kollarımızı açmak demektir sonuç olarak tek ihtiyacımız olan duygu SAMİMİYET

Avatar
Mühendis 8 yıl önce

Sayın çiftçi kardeşim o koltuğu 3.kez yııdırımtepe ye bırakmakla hatayı yaptık zaten. STK mantığını tekele çevirip ziraat odasını hizmetten cok nasıl kâr ederim mantığıyla çalıştırmaya başladı. Bayburt tarımı için yııdırımtepe nin yapacağı tek iyilik zamanı gelmeden o koltuğu terk etmesi olur.aldığı aidatları yetmedi bi de hizmet bedeli çıkardı başımıza. Gün gelir o hesap sorulur yııdırımtepe...