Bayburt’ta 'yem bezelyesi' ekimi yaygınlaşıyor

Bayburt’ta hayvancılığın kaba yem ihtiyacına can suyu olacak yem bezelyesi üretim denemeleri başarılı sonuç verdi.

Bayburt’ta 'yem bezelyesi' ekimi yaygınlaşıyor
Bayburt Postası - Tarım Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü konuyla ilgili yaptığı Abdurrahman Müftüoğlu yaptığı açıklamada, "Hayvancılığın gelişmesi, iyileştirilmesi düzenli ve dengeli hayvan besleme ile mümkündür. İlimizde hayvancılık meraya dayalı olarak yürütülmektedir. Meraların kuruduğu dönemlerde kaba yem ihtiyacı tahıl samanı, bitki artıkları ve anız otlatması ile yapılmakta, değeri düşük olan bu yemlerle beslenen hayvanların verimleri düşük olmaktadır. Verimdeki bu düşüklüğü kapatmak için üreticilerimiz yoğun olarak kesif yeme başvurmaktadır. Bu durumda maliyetleri yükseltmekte, çiftçilerin karını düşürmektedir. Karlı bir hayvancılık için işletmeler kaba yemini kendisi üretmek zorundadır" dedi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde üretim projelerinden sorumlu mühendis Muammer Araz ise, “Yem Bezelyesi ülke hayvancılığının temel sorunu olan kaliteli kaba yem açığını kapatabilme adına çok önemli bir yem bitkisidir, gerek besin değeri açısından ve gerekse hayvancılığı kesif yeme bağımlılıktan kurtarma adına kilit rol üstlenebilecek bir kaba yemdir. İlimizde eskiden beri ekimi yapılan fakat son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş bir yem bitkisi olan yem bezelyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün katkılarıyla yeniden canlanmaktadır. Halk arasında külür olarakta bilinen hayvan beslemede önemli bir yere sahip olan ve yazlık olarak ekimi yapılan yem bezelyesinin, yaklaşık hava sıcaklığının -30 dereceye kadar düştüğü ilimizde kışlık ekim yapılarak yetiştirilebileceği yapılan demo ekimleriyle ortaya konulmuştur, kışlık olarak ekimi yapılan Yem Bezelyesi+Tritikale karışımı kışı zarar görmeden geçirerek Bayburt koşullarında güzlük olarak yetiştirilebileceği kanıtlanmıştı” diye konuştu.

Araz, yem bezelyesi tarımını geliştirme adına çiftçilere tohumluk desteği verildiğini hatırlatarak, “Yem bezelyesi tarımı Bayburt koşullarında yaygınlaştırılarak, kaliteli kaba yem açığının samanla karşılandığı günümüzde, ülke çapında var olan yem bitkileri açığına bir nebze katkıda bulunulmuş olacaktır” şeklinde konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.