Bayburtlu çiftçiler, ithal samanla yarışıyor!

Bayburt Postası - İthal samanın talebi karşılamaya yetmediği Türkiye genelinin aksine Bayburt'ta saman, altın çağını yaşıyor.

Bayburtlu çiftçiler, ithal samanla yarışıyor!

Bayburt Postası - İthal samanın talebi karşılamaya yetmediği Türkiye genelinin aksine Bayburt'ta saman, altın çağını yaşıyor. Geçtiğimiz yıl yaz aylarında gündeme gelen ve Bakanlar Kurulu kararıyla ilk olarak 2012 yılının Kasım ayında başlayan saman ithalatı bu yıl da sürüyor. İç piyasada saman fiyatlarının 4 kat artması sonucu alınan karardan sonra şu ana kadar ithal edilen samanın talebi karşılamadığını ve ithal samanın dağıtımının Nisan ayına kadar süreceği açıklandı.

Bu yıl ülke genelinde yaşanan saman krizi öncesinde Bayburt’ta yeterli miktarda stok yapan çiftçiler, çevre illere satışta ise ithal samanla yarışıyor…Geçtiğimiz yıl ilkbaharda yeterli yağışın düşmemesine bağlı olarak başlayan kuraklık neticesinde kaba yem ihtiyacı doğduğunu kaydeden TKKKMB Genel Müdürü Abdullah Kutlu, spekülatörlerin de durumu fırsat bilerek saman fiyatlarının anormal seviyede arttığını dile getirdi.

Açıklamasında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın saman ithalatını serbest bıraktığını, fakat nakliye nedeniyle yurtdışından getirilen samanın maliyetinin 3-4 kat kadar arttığını söyleyen Kutlu, TTKKMB ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kararıyla Ukrayna, Bulgaristan, KKTC, İtalya ve Pakistan gibi ülkelerden saman ithal edildiğini ifade etti.

Kutlu, ithal samanın ilk olarak Erzurum'dan dağıtımına başladığını ve Nisan ayı sonuna kadar süreceğini söyleyerek, "Diyelim ki bize bir kilogram samanın maliyeti 80 kuruşa mal oldu. Bunun 30 kuruşunu Bakanlık karşılayacak. Çiftçimizin ihtiyacı ne kadarsa bu ihtiyacını peyderpey karşılayacağız" şeklinde konuştu.

Bayburt’ta çiftçi sağlam

Saman ihtiyacının Türkiye genelinde 47 bin tona ulaştığı ve Nisan sonuna kadar bu oranın 100 bin tona çıkabileceği öğrenildi. Türkiye’nin her yerinde çiftçiler saman talebinde bulunurken, Bayburt’ta ise saman konusunda bir sorun yaşanmadığı açıklandı. Çevre illerde yaşanan saman kıtlığının Bayburt’u sadece fiyat konusunda etkilediğini söyleyen Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe krize karşı yeterli miktarda stok yapıldığı için kaba yemde herhangi bir kriz yaşanmadığını dile getirdi.

Konuyla ilgili Bayburt Postası’na bilgi veren Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, “Bayburt’ta saman sorunu yok. Tabi çevre illerde saman kıtlığı olması haberi Bayburt’ta da saman fiyatlarını yükseltti. Bir ara bin liraya kadar çıktı. Bayburt’ta elinde saman stoku olan çiftçilerimiz var. Bunlar bizde kayıtlı ihtiyacı olan vatandaşlarımızı bu çiftçilerimize yönlendiriyoruz. 150 ton kapasiteli stokları var. Onun için sıkıntı çekmiyoruz ve şuanda fiyatlar 500-600 lira aralığında.” dedi.

Öte yandan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan saman krizi Bayburtlu çiftçiler için fırsata dönüştü. Bu yıl ülke genelinde yaşanan saman krizi öncesinde Bayburt’ta yeterli miktarda stok yapan çiftçiler, çevre illere satışta ise ithal samanla yarışıyor. Çevre illerdeki çiftçiler ithal saman talebinde bulunurken, bölgede bu talebi karşılayan illerden biri Bayburt oldu! Bayburt genelindeki çiftçilerin olası saman krizine karşı yüksek oranlarda stok yaptığı ve ihtiyaç fazlasının ise talep üzerine çiftçiler tarafından çevre illere satıldığı öğrenildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.