Bayburt tarımına taze kan: Aspir

Bayburt’ta ilk kez ‘aspir’ bitkisinin ekimi yapıldı.

Bayburt tarımına taze kan: Aspir
Bayburt Postası - Bayburt’ta ilk kez ‘aspir’ bitkisinin ekimi yapıldı. Yemeklik yağ sanayi başta olmak üzere biodizel katkı maddesi, hayvan yemi, kumaş boyası, sabun, boya, vernik ve cila yapımında kullanılan Aspir bitkisi Demirözü’nde toprakla buluştu.

Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalar sonunda, aspir bitkisinin Bayburt’un iklim şartlarında yetiştirilebilir olduğu görülerek aspir demonstrasyon parseli ekimleri Demirözü’de 20 dekarlık alanda gerçekleştirildi. 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Bahadır Sağlam, 20 dekar üzerinde kurulan denemede, kuru şartlarda yetiştiricilik yapılarak nadas alanlarının değerlendirilmesinin yanında mevcut üretim desenine alternatif olabilecek yeni bir bitkinin Bayburt tarımına kazandırıldığını söyledi.

Tohumlarında yüzde 40 yağ bulunan ve yemeklik yağ elde edilen aspir bitkisinin, bölgede yetiştiriciliği yapılmayan yağ bitkilerine öncü olacağını söyleyen Sağlam, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetiştiriciliği desteklenen aspir, kg başına verilen 0,45 Kuruş destekle en yüksek teşvik alan bitkiler arasında bulunmaktadır. Ayrıca kuraklığa dayanıklı olması ve toprak seçiciliğinin olmaması da aspir bitkisini ön plana çıkarmaktadır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.