Bayburt'ta silajlık mısır ve yonca hasadı başladı

Bayburt’ta ikinci ürün silajlık mısır ve yonca hasadı yapıldı.

Bayburt'ta silajlık mısır ve yonca hasadı başladı
Bayburt Postası - Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünce 2019 yılında yapılan demonstrasyon çalışmaları sonucu aynı tarlada fiğ hasadından sonra ekimi yapılan silajlık mısırın hasadı yapıldı. 

Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Doğal Çayır-Mera alanlarımızdan sonra kaliteli kaba yem üretilen, ikinci derecede önemli kaynak yem bitkileri ekiliş alanlarımızdır. İlimizde genellikle fiğ, yonca ve korunga gibi bitkilerin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Son yıllarda özellikle ikinci ürün olarak silajlık mısır, sorgum ve suda notu bitkilerinin de tarımı gelişmektedir. İlimizin ekolojik yapısı kaliteli kaba yem açığını kapatmayı sağlayacak pek çok yem bitkisinin başarıyla yetiştirilmesine uygundur.

Bilindiği üzere ilimiz ekolojik koşullarında tarım arazilerinden geleneksel olarak yılda bir sefer ürün alınmaktadır. Müdürlüğümüzce yürütülen denemelerde ikinci ürün olarak yetiştiriciliği denenen silajlık mısırın hasat olgunluğuna eriştiği ve aynı tarlada ikinci ürün olarak yetiştirilebileceği gözlemlenmiştir. İlk ürün olarak Nisan ayında tesis edilen fiğden dekar başına 400 kg ot verimi elde edilmiş olup, 1 Temmuz 2019 tarihi itibari ile ekimi yapılan ve erkenci çeşitlerin kullanıldığı denemede silajlık mısırdan normal gelişme döneminde 4 defa sulama yapılarak dekar başına 4 ton verim değeri elde edilmiştir.

Demirözü ilçesinde yürütülen farklı bir demonstrasyon çalışmasında yulaf sonrası ekimi yapılan yonca, hasat olgunluğuna erişerek hasadı yapıldı. Birinci ürün olarak ekimi yapılan yulaf, 5 Temmuz tarihinde hasat edildikten sonra, 25 Temmuz tarihinde ekimi yapılan yoncadan, dekar başına yaklaşık 500 kg verim alınmıştır.

İlimiz iklim koşullarında ikinci ürün silajlık mısır yetiştiriciliği ile, tarım arazilerinden optimum fayda sağlanmasının yanında üreticilerin dekar başına aldıkları ürün miktarının artırılması ve birim alandan maximum fayda sağladıkları bir üretim metodu hedeflenmiştir."

Anahtar Kelimeler:
Bayburtta Silajlik Mısır
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.