Bayburt'ta Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi

Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi kapsamında 2017 yılında 23 çiftçi ile 400 dekarlık alanda ekilişler başladı.

Bayburt'ta Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi
Bayburt Postası - Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi kapsamında 2017 yılında 23 çiftçi ile 400 dekarlık alanda ekilişler başladı.



Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdurrahman Müftüoğlu, Bayburt genelinde sulu vasıflı arazilerde, kuru fasulye bitkisinin yaygın bir yetiştiriciliğe sahip olduğunu beliterek, üretimin genel olarak mekanizasyon eksikliğinden dolayı küçük parsellerle sınırlı kaldığını kaydetti.



Ekim döneminde mevsimin aşırı yağışlı geçmesinin ekim zamanını haziran ayına kadar geciktirdiğini, ekimlerin proje sorumlusu teknik personel gözetiminde gerçekleştiğini belirten Müftüoğlu, Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi ile stratejik ürün kuru fasulyenin, yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılacağını, üreticiye daha fazla gelir sağlanacağını, tüketiciye ise sağlıklı ve güvenilir gıda arzının sağlanacağını belirtti.



Müftüoğlu, şunları kaydetti:



"Organik tarım, 18.08.2010 tarihli 27676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiş olan mevzuata göre yürütülmektedir. Tarımsal üretimin geleceği sağlıklı, güvenilir ve doğal üretime bağlıdır. Bunun sağlanması üretim süreci boyunca kimyasal girdilerden uzak durulması ve kayıt- ile mümkündür. İlimiz üreticilerinin yapısı konvansiyonel tarıma oldukça uzak olup, üretim genel olarak geleneksel yöntemlerle ve kimyasal girdi kullanılmadan yapılmaktadır. Bu durum bu gün için olumsuzluk olarak algılanmakta ve tarım tekniklerinde geri kalmışlık olarak değerlendirilmektedir. Oysa Bakanlığımız Milli Tarım Politikası kapsamında Organik Tarımsal Üretim Havzaları oluşturulması planlanmaktadır. Bu İlimiz için kaçırılmaması gereken bir fırsattır. Geleneksel tarım Organik üretime dönüşecek ve İlimiz çiftçisinin rekabet gücünü artıracaktır. Ürün çeşitliliği ve bitkisel üretimin sağladığı katma değer artacaktır. Bunun ilk aşaması Organik Kuru Fasulye ile başlatılmış olup, başta mercimek ve nohut olmak üzere baklagillerle devam ettirilmesi düşünülmektedir. Yöresel ve bilinen bir ürün olan kuru fasulyenin, önümüzdeki 3 yıl içerisinde 2.000 dekarlık alana çıkarılması öngörülmektedir. Sonrasında ise Bayburt fasulyesinin tescili ve paketleme sistemlerinin kurulmasının sağlanması Bayburt tarımının kalkınmasını sağlayacaktır."


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
SİTEMKAR 7 yıl önce

BU ZAMANA KADAR NEDEN BEKLENDİ İLLA REFERANDUM MU GERKLİYDİ BU ŞEHRE EĞİLMENİZ İÇİN ACABA BAYBURT BUNU BU ZAMAN KADAR HAKETMEMİŞ MİYDİ YATIRIM ALMAK BAYBURTUN YENİ Mİ HAKKI OLDU ACABA