Arazi toplulaştırma çiftçiye yüzde 50 tasarruf sağlayacak

Bayburt'ta yürütülen iki projeyle toplam 260 bin dekar tarım arazisinde toplulaştırma yapılırken bu araziler sulu tarıma açılarak köylerin ekonomik geliri artırılacak.

Arazi toplulaştırma çiftçiye yüzde 50 tasarruf sağlayacak
Bayburt Postası - Bayburt'ta hayata geçirilen arazi toplulaştırma projelerinin tamamlanmasıyla çiftçi üretim masraflarından yüzde 50 civarında tasarruf edilecek.

Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut haliyle çok bölünmüş tarım arazilerinin toplulaştırılmasıyla çiftçilerin gelir düzeyine önemli katkı sağlanacağını söyledi.

Doğu Karadeniz'de ilk olan "Demirözü Barajı Sulama Sahası Toplulaştırma Projesi" kapsamındaki 140 bin dekarda arazinin çok hisseli olduğunu belirten Pehlivan, çalışmayla buradaki toplam 13 bin 92 parselin 7 bin 822'ye düşeceğini dile getirdi.

Pehlivan, aynı şekilde arazi büyüklüklerinin de ortalama 7 dekardan 19 dekara çıkacağına işaret ederek, nihai olarak çiftçi üretim masraflarında ortalama yüzde 50 civarında tasarruf sağlanacağını vurguladı.

Proje kapsamındaki çalışmaların bir yıl içerisinde büyük ölçüde tamamlanacağına dikkati çeken Pehlivan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Demirözü Barajı'nın sulama kanallarının yapılmasıyla bu bahsettiğimiz bütün arazi hem sulanacak hem ekilecek ve bu şekilde nihai verim artacak. Çiftçilerimizin gelir düzeyine de inşallah çok önemli katkı sağlamış olacak. Ülke ekonomisi açısından da çok daha müsait, çok daha uygun alanlarda tarım yapma imkanı elde edilmiş olacak." 

"Hem toplulaştırmış hem suyla buluşturmuş olacağız"

Vali Pehlivan, Bayburt'un en verimli ve en büyük ovası Aydıntepe Ovası'nı sulamak amacıyla geçmiş yıllarda yapılan Masat Sulama Projesi'nin yüksek elektrik maliyeti nedeniyle yıllardır çalıştırılamadığını ve 120 bin dekarlık alanın yüzde 87'sinin sulanamadığını ifade etti.

Pehlivan, "Masat Sulama Sahası (Aydıntepe Ovası) Arazi Toplulaştırma Projesi ile 19 köyümüzde arazi toplulaştırma çalışması yapılacak. Dolayısıyla 120 bin dekar araziyi hem toplulaştırmış hem de suyla buluşturmuş olacağız." diye konuştu.

Her iki toplulaştırma projesinin birbirleriyle bağlantılı işler olduğunu kaydeden Pehlivan, titizlikte yürütülen arazi toplulaştırma işlerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yanı sıra Maliye Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının da her alanda katkı sunduğunu dile getirdi.

"Köylerin gelir seviyesi artacak"

Vali Pehlivan, Bayburt tarımı başta olmak üzere yöre ve ülke tarımı adına önem arz eden bu çalışmaların yaklaşık 2 yıl içinde tamamlanmasının planlandığını belirterek, şunları söyledi:

"İnşallah bir iki yıl içerisinde burada apayrı, çok daha verimli, çok daha uygun şartlarda tarım yapma imkanı elde edeceğiz. Bunun şimdiden çiftçilerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum çünkü onlar emektarlarımız. Bayburt tarım ve hayvancılığa son derece müsait bir yer. Çiftçilerimiz daha uygun şartlarda ekim dikim faaliyetleri yaptıkça inanıyorum ki hem nüfusumuzu burada tutma şansımız olacak hem de nüfusumuzun gelir düzeyi artacak. Köylerimizin ekonomik gelir seviyesi arttıkça ilimizin ekonomisine katkı sağlayacak. Nihai olarak da ülke ekonomisine çok önemli katkılar sağlamış olacak."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.