Galatasaray - Fenerbahçe derbisine doğru

Spor Toto Süper Lig’de Galatasaray ile Fenerbahçe Türk Telekom Arena Stadı’nda derbide kozlarını paylaşacak.

Galatasaray - Fenerbahçe derbisine doğru
Spor Toto Süper Lig’de Galatasaray ile Fenerbahçe Türk Telekom Arena Stadı’nda derbide kozlarını paylaşacak. Tarihte Galatasaray – Fenerbahçe rekabeti şimdiki Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın bulunduğu ‘Papazın Çayırı’ olarak adlandırılan yerde 17 Ocak 1909 tarihinde yapılan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başladı. İki takım 105 yıllık rekabette 378 kez rakip oldular. Bu maçların 143’ünü Fenerbahçe, 121’ini Galatasaray kazanırken 114 karşılaşma ise beraberlikle sonuçlandı.Geride kalan 375 maçta en çok görülen sonuç 1-0 oldu. Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki maçlarda tam 71 kez 1-0'lık sonuç ortaya çıktı, 47 kez 2-1'lik skor alındı.

Rekabetin en gollü maçlarında sporseverler toplam 8'er gol gördü. 5 Haziran 1983 tarihinde Ali Sami Yen Stadı'nda yapılan lig maçında, ezeli rakipler 4-4 berabere kaldı. İki takım arasında 2000-2001 sezonunda, 7 Şubat 2001'deki Türkiye Kupası yarı final karşılaşması da 4-4 berabere sonuçlandı.

İki takım arasında geride kalan 375 maçta en farklı skorlu galibiyeti, 7-0'lık sonuçla Galatasaray aldı. 12 Şubat 1911'de İstanbul Ligi'nde yapılan maçı, Sarı-kırmızılı takım 7-0 kazanmıştı.

İki takım arasındaki rekabette en çok oynama rekoru Turgay Şeren'e ait. A Milli Takım ve Galatasaray'ın unutulmaz kalecilerinden Şeren, Galatasaray kalesini 55 kez Fenerbahçe'ye karşı korudu. Turgay Şeren'in 53 maçla Galatasaray'ın bir başka unutulmaz kaptanı Cüneyt Tanman izledi.

Galatasaray - Fenerbahçe rekabetinde en çok gol bulan oyuncu ise 28 gol ile Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel oldu. Galatasaray'da ise Metin Oktay'ın 19, Hakan Şükür'ün 17, Tanju Çolak'ın 14 golü bulunuyor. Fenerbahçe'de Zeki Rıza Sporel'i 24 gol ile Alaaddin Baydar ve 20 golle Lefter Küçükandonyadis izledi.

İki takım arasındaki derbi maçlarda Türk Telekom Arena’da oynanan maçlarda Galatasaray’ın üstünlüğü göze çarpıyor. Galatasaray’ın sahasında oynanan 10 maçta Galatasaray dört, Fenerbahçe ise üç kez galibiyete ulaşırken, üç karşılaşma beraberlikle sonuçlandı. Galatasaray, bu dört galibiyetin tümünü son yedi maçta alırken, Türk Telekom Arena’da oynanan son dört maçın üçü de Galatasaray kazandı.

Zorlu karşılaşma derbi öncesinde her iki takımın teknik direktörü Cesare Prandelli ve İsmail Kartal, Türk Telekom Arena Stadı’nda ilkkez derbi maçta karşı karşıya gelecek. İki hoca, sezon başında oynanan Süper Kupa Finali’nde takımların başında sahada yer almıştı. Kupayı ise penaltılar sonucunda Fenerbahçe müzesine götürmüştü.

Öte yandan iki takım arasındaki maçlarda gerginliklerde önemli yer tutuyor. Galatasaray-Fenerbahçe derbilerinin son 20 maçında hakemler toplamda 20 kırmızı kartını kullandı.

Karşılaşmanın hakemi Cüneyt Çakır da iki takım arasındaki maçlarda bugüne kadar toplam 7 kez düdük çaldı. Galatasaray, bu maçlarda biri TFF Süper Kupa, biri de Türkiye Kupası’nda olmak üzere iki galibiyet alırken, Fenerbahçe dört kez kazandı. Çakır’ın yönettiği dört lig maçında Fenerbahçe üç galibiyet alırken, bir karşılaşma berabere sonuçlandı.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.