Dünya Şampiyonu Yusuf Ziya Yıldızoğlu, yeni şampiyonluklara hazırlanıyor

2019 yılında Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapılan şampiyonada 65 kiloda Dünya Şampiyonu olan Yusuf Ziya Yıldızoğlu (25), yeni şampiyonluklara hazırlanıyor. 

Dünya Şampiyonu Yusuf Ziya Yıldızoğlu, yeni şampiyonluklara hazırlanıyor

Bayburt Postası - Gümüşhane Beden Eğitim ve Spor Yüksek Okulu’nda lisans eğitimini tamamladıkatan sonra lisanüstü eğitimini Bayburt’ta sürdüren Yıldızoğlu, memleketi Bayburt’a eğitim anlamında hizmet etmenin yanı sıra bir yandan bilek güreşinde yeni başarılara imza atmak istiyor. Bilek güreşi sporu ve yeni hedeflerine dair konuştuğumuz Yıldızoğlu, bilek güreşi sporunun olimpik bir spor dal olarak değerlendirilmeyişini hayretle takip ettiğini belirtti. Yıldızoğlu, bilek güreşi sporunun dünyanın en yaygın spor dallarından biri olmasına rağmen kabul edilmediğini, Ululararası Olimpiyat Komitesi'nin bu yıl aldığı kararla olimpik spor olan dört branşın ise, ancak sınırlı sayıdaki ülkelerde yapılabilecek spor dallları olduğunu aktardı.   

Lisede okuduğu yıllarda, 2013 yılında bilek güreşi sporuna başlayan Yusuf Ziya Yıldızoğlu, 2015 yılında Antalya’da yapılan turnuvada 60 kiloda Türkiye şampiyonu oldu. Aynı yıl Bulgaristan’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda ise dördüncü oldu. Aynı yıl Gümüşhane BESYO’da lisan eğitimine başlayan Yıldızoğlu, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında üstüste hem bireyselde Türkiye şampiyonu, hem üniversiteler arası turnuvalarda Türkiye Şampiyonu oldu.

Yıldızoğlu, 2017 yılında yükseldiği büyükler kategorisinde Polonya’nın Başkenti Varşova’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda Avrupa üçüncüsü oldu.

2018 yılında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yapılan dünya şampiyonasında dördüncü olan Yıldızoğlu, 2019 yılında bilek güreşinde ulaşılacak en üst başarıya ulaştı ve Romanya’nın Başkenti Bükreş’te yapılan şampiyonada büyüklerde 65 kiloda Dünya Şampiyonu oldu. 2020 yılında Covid-19 salgını dolayısıyla dünya genelinde turnuva yapılmadı.

Yusuf Ziya Yıldızoğlu, pandemi koşulları dolayısıyla kısıtlanan hayat içerisinde antrenmanlarını ihmal etmiyor. Hedefi 2021 yılı mayıs ayında Litavnaya’da yapılacak olan Avrupa Şamipiyonası ve Kasım ayında Gürcistan’da yapılacak olan Dünya şampiyonasında yeni şampiyonluklar kazanmak.

“Memleketime hizmet etmek istiyorum”

Yusuf Ziya Yıldızoğlu, şampiyonluklarına yeni şampiyonluklar eklemek istiyor. Eğitimini de aksatmadan sürdüren Yıldızoğlu, “Önceliğim Bayburt Üniversitesi’nde başladığım yüksek lisans eğitimimi başarıyla tamamlamak ve eğitim alanında memleketime hizmet etmek” dedi.

Yıldızoğlu, Bayburt’tan daha çok sporcunun bilek güreşine yönelmesini sağlayacak çalışmalara imza atacağını söyleyerek, “Bayburt, bilek güreşi sporunda marka isimler çıkardı. Tuncay Başaran bunun en önemli kanıtıdır. Bayburt, üstüste yıllarca takım halinde şampiyonluklar kazandı. Bu başarıların üzerine koyarak devam etmesi lazım. Bunun için hepimize görev düşüyor” diye konuştu.

“Evrensellikse evrensellik, Bilek Güreşi neden olimpik bir branş değil?”

Dünya Şampiyonu Yusuf Ziya Yıldızoğlu, bilek güreşi spor dalının olimpik spor dalları arasında olmayışını tuhaflıkla karşılıyor. Spora başladığı ilk yıllardan itibaren bilek güreşi sporunun olimpik spor olması yönünde çalışmalar yapıldığını fakat bir sonuç alınamadığını aktaran Yıldızoğlu, “Ululararası Olimpiyat Komitesi geçtiğimiz günlerde karar alarak, 2024 yılında Paris düzenlenecek olan olimpiyatlar için Kaykay, Spor Tırmanışı, Dalga Sörfü ve Break Dans gibi branşların olimpik sopor olmasını onayladı. Hiçbir spor dalını küçümsemiyorum ama bilek güreşinin neyi eksik bunlardan? Olimpik sporların dünyaya yayılımına bakalım bir de bilek güreşinin yaygınlığına bakalım. Break Dans veya Dalga Sörfü’nü yapacak dünyada kaç ülke çıkar? Halbuki bilek güreşi öyle mi, evde, mahallede, okulda bunu biz yaparak büyüdük. Bu bizim çocukken hiçbir disipline tabii tutulmadan yaptığımız sporların başında gelir. Dünyada bilek güreşi yapılamayacak tek bir nokta gösteremezsiniz, insanın olduğu yerde bilek güreşi olur. Dünyada yapılamayacak tek bir nokta dahi yoktur. Yani evrensellikse, evrenselliğin en güzel örneği bilek güreşi sporudur. Buna rağmen bilek güreşinin olimpik spor kabul edimeyişi çok tuhaf” şeklinde konuştu.

“İkimizde dünya şampiyonuyuz ama benden 50 kat daha fazla destek görüyor”

Yıldızoğlu, olimpik spor olmayışından dolayı bilek güreşinin önünün açılmadığını aktararak, “Olimpik spor olsa, daha çok desteklenecek ve bu sayede daha büyük başarılara imza atacak sporcularımız yetişecek. Ben dünya şampiyonu oldum, olimpik spor kabul edilen dalda bir başka kardeşimiz de dünya şampiyonu oldu. Benden 50 kat daha fazla destek görüyor. Bu adalet mi? Bu sorunların sona erdirilmesi lazım ve Bilek Güreşi’nin biran önce olimpik spor branşlarına dahil edilmesi lazım” dedi.  

Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
de get Bayburt 3 yıl önce

Gençlerimizle gurur duyuyoruz..Dünya şampiyonu Yusuf Ziya Yıldızoğlunu,kutluyoruz..Nice dünya şampiyonluklarında memleketimizin gurur kaynağı olursun inşAllah.Buradan spordan sorumlu bakana sesleniyorum.Dünya şampiyonu Gençimizin yanında olun,sesine kulak verin...

Avatar
Sporcu 2 yıl önce

Bilek guresinin de kesinlikle olimpik olmasi lazim. tum bilek güreşi yapan sporcular bir araya gelip bunu protesto etmeli bence. bi suru başarılı sporcular var bilek güreşi de.bu ülkeyi temsil edip Türk bayrağını dalgalandıran. umarim olimpik olir hakkettiği iz yerde olirsunuz